Μήπως πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη προσοχή στα όνειρά σου;

19:58 10/8/2020 - Πηγή: iPop

Τα όνειρα μας καταλαμβάνουν ένα πολύ μικρό μέρος της καθημερινότητας μας. Μήπως, όμως, πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη προσοχή στα όνειρά σου και να αξιοποιήσεις τους τρόπους που θα βρεις παρακάτω για να ερμηνεύσεις τα σύμβολα των ονείρων σου;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η αμφιθυμία είναι μέρος της ζωής. Συχνά, ένα μέρος από εμάς θέλει κάτι, ενώ το άλλο μέρος μας θέλει κάτι διαφορετικό. Δεν αισθανόμαστε μόνο μ’ έναν τρόπο για κάτι. Είμαστε πάντα, ανά πάσα στιγμή, αμφιλεγόμενοι για τους ανθρώπους, τα γεγονότα, τις καταστάσεις – τα πάντα. Κάποια αμφιθυμία, ενώ αποτελεί

θεμελιώδες μέρος της ανθρώπινης κατάστασής μας, μπαίνει στη σκιά / υπογάστριο της συλλογικής μας συνείδησης. Για παράδειγμα, συχνά είμαστε αμφιλεγόμενοι για τις σχέσεις – θέλουμε τα πράγματα να πάνε καλά, θέλουμε να διατηρηθεί η σχέση, ταυτόχρονα εξετάζουμε πώς θα είναι η ζωή εάν ήμασταν απαλλαγμένοι από προσκολλήσεις.

Ο συνειδητός τρόπος του μυαλού μας θέλει τα πράγματα να πάνε με έναν τρόπο, αλλά μπορεί να υπάρχει μια ασυνείδητη αλλά ισχυρή δύναμη που οδηγεί τις συμπεριφορές μας στην αντίθετη κατεύθυνση. Για παράδειγμα, παρά τη συνειδητή επιθυμία μας, βρισκόμαστε σε αναβολή για μελλοντικά σχέδια, αρνούμαστε ευκαιρίες για τον εαυτό μας ή καταστρέφουμε σχέσεις που εκτιμούμε. Όταν δεν γνωρίζουμε τις βαθιές εσωτερικές συγκρούσεις μέσα μας, μπορούν να μας βρουν προ εκπλήξεως.

Το όριο των βασισμένων σε γνωστικές θεραπείες είναι ότι λειτουργούν στο πιο επιφανειακό επίπεδο της ψυχής μας – αυτό που είναι συνειδητό και ενεργεί. Για να αγγίξουμε τα ασυνείδητα συναισθήματα, τις θαμμένες επιθυμίες, τον καταπιεσμένο θυμό, το μη επεξεργασμένο τραύμα, χρειαζόμαστε ένα άλλο όχημα, όπως το Depth Psychology. Σε αυτήν την προσέγγιση, η ανάλυση των ονείρων χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τη θεραπεία και την εξερεύνηση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με υψηλή ευαισθησία (HSP) έχουν συχνά ζωντανά όνειρα. Συνήθως τα θυμούνται και έχουν την έμφυτη ικανότητα να τα ερμηνεύουν. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην αυξημένη δεκτικότητα των αισθήσεών σας. Ως ένα διαισθητικό άτομο, κάθε δεδομένη στιγμή οι αισθήσεις παίρνουν χιλιάδες ασυνείδητα σήματα από το περιβάλλον και τους ανθρώπους γύρω. Εάν προσπαθήσεις να τα λάβεις και να τα επεξεργαστείς όλα κατά τη διάρκεια της ημέρας, το σύστημά σου θα υπερφορτωθεί. Τα όνειρα είναι επομένως εκεί για να σε βοηθήσουν να οργανώσεις και να κάνεις αυτές τις πληροφορίες χρήσιμες για σένα.

Γιατί πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη προσοχή στα όνειρά σου;

Τα όνειρα προσφέρουν σημαντικά μηνύματα και καθοδήγηση σε κρίσιμα σημεία καμπής της ζωής σου. Όταν αισθάνεσαι κολλημένος, σκέφτεσαι μια αλλαγή σταδιοδρομίας ή ακόμα και έναν χωρισμό, έχοντας μια υπαρξιακή κρίση, το να εξοικειωθείς με τα όνειρά σου θα σου επιτρέπει να αξιοποιήσεις  μία σπουδαία πηγή και να απαντήσεις σε πολλές αναπάντητες ερωτήσεις.

Παρακάτω μπορείς να βρεις τρεις οπτικές γωνίες από τις οποίες μπορούμε να αρχίσουμε να αναλύουμε τα όνειρά μας.

Μικροί τρόποι εκκίνησης

Εάν είσαι νέος στην ανάλυση των ονείρων, ακολουθούν μερικοί δείκτες για να ξεκινήσεις:

#1 Κατάγραψε τα όνειρά σου

Η ανάκληση των ονείρων είναι φευγαλέα. Για να μπορέσεις να θυμηθείς και να καταγράψεις τα όνειρά σου, πρέπει να αποτυπώσεις τις στιγμές μεταξύ της κατάστασης των ονείρων και της κατάστασής σου.

Οποιαδήποτε περιττή κίνηση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα επηρεάσει σημαντικά πόσες λεπτομέρειες θυμάσαι.

Όταν ξυπνήσεις, μείνε όσο το δυνατόν περισσότερο ακίνητος και απόφυγε να μετακινηθείς από το κρεβάτι. Μόλις δημιουργηθεί μέσα στο μυαλό σου ολόκληρη η ιστορία του ονείρου κατέγραψε την όσο πιο λεπτομερέστατα μπορείς. Ο καλύτερος τρόπος να το κάνεις αυτό είναι να έχεις ένα σημειωματάριο δίπλα στο κρεβάτι ή να κρατήσεις μία ηχητική σημείωση στο κινητό σου. Μην ανησυχείς για τα υλικά που είναι ασαφή και κατακερματισμένα, απλώς κατάγραψε ό, τι είναι στο μυαλό σου.

#2 Ξεκίνησε ένα Dream Journal

Τώρα, μπορείς να μεταφέρεις τις σύντομες σημειώσεις σε ένα Dream Journal. Αυτή είναι μια ευκαιρία να οργανώσεις τις σημειώσεις συστηματικά. Έχοντας ένα ημερολόγιο για τα όνειρά σου, σου επιτρέπει να παρακολουθείς τα όνειρά σου για μια χρονική περίοδο, μέσω της οποίας μπορείς να ανακαλύψεις θέματα και μοτίβα.

#3 Ερμηνεία των ονείρων

Με βάση διαφορετικούς θεωρητικούς προσανατολισμούς, υπάρχουν άπειροι αριθμοί τρόπων προσέγγισης των ονείρων.

Ο Sigmund Freud, ένας από τους πρώτους ψυχολόγους που ασχολήθηκε με το όνειρο στη δουλειά του, πιστεύει ότι τα όνειρα προσπαθούν να κρύψουν κάτι που έχουμε καταστείλει από εμάς. Σε αυτήν τη θεωρία, αυτές είναι συνήθως οι βίαιες προτροπές ή οι σεξουαλικές επιθυμίες μας.

Ενώ για τον Freud, τα όνειρα αφορούσαν καταπιεσμένα κίνητρα και εκπλήξεις επιθυμιών, για τον Ελβετό Ψυχολόγο Carl Jung προσπαθούν να μας πουν κάτι νέο – κάτι που δεν γνωρίζουμε ήδη. Η κύρια διαφορά μεταξύ της προσέγγισης του Freud και του Jung είναι ότι ο Freud ασχολείται με το παρελθόν και η διαδικασία του Jung είναι να συγκεντρώσει ό, τι πρέπει να γνωρίζουμε για να προχωρήσουμε στη ζωή. Όπως το αναφέρει ο αναλυτής Jungian von Franz: «Τα όνειρα δεν χάνουν πολλά για να μας πουν ήδη τι ξέρουμε». Με άλλα λόγια, τα όνειρα δεν είναι απλώς μια υποχώρηση στο παρελθόν ή ενδιαφέρονται για την εκπλήρωση επιθυμιών. Είναι σκόπιμα και έχουν στόχο να μας βοηθήσουν να ζήσουμε μια καλύτερη ζωή.

Επιπλέον, ο Jung πιστεύει ότι τα όνειρα εξυπηρετούν τη λειτουργία της ψυχολογικής αποζημίωσης. Τα μηνύματά τους μας βοηθούν να διατηρήσουμε μια υγιή και δυναμική ισορροπία ανάμεσα στο συνειδητό και το ασυνείδητο, το γιν και το γιανγκ, τις αρετές μας και τη σκιά μας. Εάν έχεις μια μονόπλευρη άποψη μιας κατάστασης ή ενός ατόμου, τα όνειρά θα σου δείξουν την άλλη πλευρά.

Εφιάλτες

Οι εφιάλτες προέρχονται από ένα ζήτημα που είναι πολύ φορτισμένο ή απαιτεί προσοχή. Είναι σαν να έχεις κάποιον να ψιθυρίζει πρώτα γλυκά και να λέει: «Με συγχωρείτε, αλλά αν είστε σε θέση και αν δεν είναι πάρα πολύ κόπος, θα σας πείραζε να με ακούσετε όταν έχετε μια στιγμή;» και δεν ακούς, έτσι ρίχνουν κάτι σε σένα που, φυσικά, είναι μαλακό και απίθανο να προκαλέσει διάσειση – ας πούμε μια μικρή μπάλα – και σε κάνει να πεις: “Σοβαρά, πρέπει να μιλήσουμε κάποτε” και εξακολουθείς να μην ακούς έτσι ώστε να προκαλέσεις το υποσυνείδητό σου να ξεκινήσει να φωνάζει με κεφαλαία γράμματα, “ΔΩΣΕ ΠΡΟΣΟΧΗ!” και με περισσότερα θαυμαστικά από ό, τι είναι λογικό για ένα άτομο σε μια μέρα.

Unsplash/Vladislav Muslakov

Επαναλαμβανόμενα όνειρα

Το νόημα ή η σημασία ενός ονείρου δεν θα είναι πάντα προφανές αμέσως. Εάν το ζήτημα στο οποίο αναφέρεται το όνειρο είναι σημαντικό και συνεχές, το όνειρο θα επαναληφθεί έως ότου επιλυθεί το ζήτημα.

Μέσα από τα όνειρα, οι συναισθηματικά φορτισμένες εμπειρίες μπορούν να αναπαραχθούν και να υποστούν επεξεργασία. Κάθε φορά που το όνειρο επαναλαμβάνεται, οι λεπτομέρειες που περιέχονται στο όνειρο ενδέχεται να αλλάζουν, αντικατοπτρίζοντας τα μέρη του ζητήματος που έχουν αντιμετωπιστεί ή αντιμετωπιστεί.

Και τελικά…

Ο συμβολισμός στα όνειρα είναι ακριβώς ο δημιουργικός τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος έχει οργανώσει τις πληροφορίες.

Εάν είσαι σε θέση να κινηθείς μέσα από το συναίσθημα ενός ονείρου και να κοιτάξεις πίσω από τον συμβολισμό, τόσο συχνά θα περιμένουν πλούσιες γνώσεις. Ομοίως, εάν μπορείς να εκμεταλλευτείς τα μηνύματα στο όνειρό σου (που προέρχονται από τον εαυτό σου που κοιμάται) προτού πέσουν πίσω στο ασυνείδητο, θα εκπλαγείς με αυτό που θα ανακαλύψεις.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Δες ακόμα:

Ήξερες ότι τα όνειρά σου χωρίζονται σε κατηγορίες;

Photo: Pexels

Το άρθρο Μήπως πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη προσοχή στα όνειρά σου; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα