Μην πετάξεις τα σπόρια της κολοκύθας! Φύτεψέ τα

15:57 29/10/2020 - Πηγή: iPop

Το Φθινόπωρο είναι η εποχή της αγαπημένης μας κολοκύθας! Κι αν λατρεύουμε το Halloween κι ας μην είμαστε Αμερικάνοι, σίγουρα τις τιμάμε και με το παραπάνω, αφού τις αγοράζουμε, όχι απλώς για να τις καταναλώσουμε σε διάφορες συνταγές, αλλά και για να δημιουργήσουμε κατασκευές! Φέτος, μην πετάξεις τα σπόρια της κολοκύθας! Αποθήκευσέ τα για να τα φυτέψεις!

Για να καλλιεργήσεις κολοκύθες, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε σπόρους που πουλάνε και είναι έτοιμοι για φύτευση ή να συλλέξεις τους σπόρους από μια κολοκύθα. Πριν φυτέψεις

τα σπόρια της κολοκύθας, λάβε υπόψη ότι θα χρειαστείς άφθονο χώρο στην αυλή σου.

Η φροντίδα των κολοκυθών μπορεί να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, αλλά όταν φτιάξεις μια ρουτίνα, θα δεις πολλές, μεγάλες πορτοκαλί κολοκύθες στον κήπο σου μέσα σε λίγους μήνες.

Πώς να φυτέψεις τα σπόρια της κολοκύθας και να καλλιεργήσεις τα δικά σου πορτοκαλί λαχανικά

#1 Πώς να φυτέψεις τα σπόρια

Εάν μάζεψες εσύ τους σπόρους απ’ την κολοκύθα, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις είναι η εξής:

Πρώτον, θα πρέπει να τους καθαρίσεις. Βάλε τους σπόρους σε ένα σουρωτήρι και ξύπλυνε με κρύο νερό. Μόλις ξεπλύνεις όλους τους σπόρους, διαχώρισέ τους και διάλεξε τους μεγαλύτερους. Έχουν περισσότερες πιθανότητες να μεγαλώσουν και να ανθίσουν. Βάλε τα σπόρια σε μια χαρτοπετσέτα και τοποθέτησέ την έξω, στον καθαρό αέρα να στεγνώσουν.

Όταν είναι ώρα να βάλεις τους σπόρους στο έδαφος, φρόντισε να το κάνεις σωστά. Οι κολοκύθες μεγαλώνουν καλύτερα όταν φυτεύεις τους σπόρους απευθείας στο έδαφος σε βάθος περίπου 2,5 εκατοστών.

Unsplash/Anastase Maragos

#2 Πού να φυτέψεις τους σπόρους κολοκύθας

Επίλεξε ένα σημείο με πλήρη ηλιοφάνεια και λίγη σκιά. Λάβε υπόψη ότι το έδαφος πρέπει να είναι ικανό να στραγγίζει γιατί οι κολοκύθες προτιμούν το χώμα να μην είναι πολύ υγρό.

Οι κολοκύθες θα χρειαστούν λίγο χώρο για να μεγαλώσουν, οπότε θα πρέπει να καθαρίσεις ένα μεγάλο σημείο στην αυλή σου.

Έλεγξε το pH του εδάφους, θα πρέπει να είναι μεταξύ 6 και 6,8. Βεβαιώσου ότι η περιοχή είναι απαλλαγμένη από παράσιτα, έντομα και ζιζάνια και ξεκίνα να καλλιεργείς τις κολοκύθες!

#3 Πότε να φυτέψεις κολοκύθες

Η καλύτερη περίοδος για να φυτέψεις τους σπόρους της κολοκύθας είναι μέχρι τα τέλη Μαΐου έως τις αρχές Ιουλίου, ώστε να μπορέσεις να τις απολαύσετε το Φθινόπωρο. Επομένως, εάν μαζέψεις τώρα τα σπόρια, βάλτα σε έναν φάκελο και τοποθέτησέ τα στο πίσω μέρος του ψυγείου.

#4 Πώς να καλλιεργήσεις τις κολοκύθες

Δώσε άφθονο νερό και πρόσεξε παράσιτα, έντομα και ζιζάνια, ειδικά στην αρχή της σεζόν. Αφού τα φυτά έχουν ύψος μερικών εκατοστών, μπορείς να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς λίπασμα με άζωτο σε τακτική βάση.

Το πότισμα νωρίς το πρωί (περίπου 6 π.μ.) είναι το κλειδί, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς ο ζεστός καιρός μπορεί να κάνει τα λαχανικά πιο ξηρά.

Μόλις εμφανιστεί το φυτό, άλλαξε το λίπασμά σου σε ένα με υψηλή περιεκτικότητα σε φωσφόρο. Όταν είσαι έτοιμος να σταματήσεις την ανάπτυξη του φυτού, αφού έχουν σχηματιστεί μερικές κολοκύθες κλάδεψε το φυτό για να παραμείνουν τα σημεία με τις δυνατές κολοκύθες.

#5 Πότε να μαζέψεις τις κολοκύθες

Οι κολοκύθες έχουν συνήθως μια καλλιεργητική περίοδο από 75 έως 100 ημέρες. Λίγες εβδομάδες πριν από την ώρα της συγκομιδής, αφαίρεσε τυχόν φύλλα που σκιάζουν το φυτό, αυτό θα βοηθήσει να πάρουν οι κολοκύθες περισσότερο χρώμα.

Όταν η κολοκύθα είναι έτοιμη, φόρεσε γάντια και κόψτην. Άφησέ την στον ήλιο για 10-14 μέρες να ωριμάσει και απόλαυσέ την! Η κολοκύθα είναι έτοιμη όταν, εκτός απ’ το ικανοποιητικό χρώμα, την χτυπάς και ηχεί ένας υπόκωφος ήχος.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μην πετάξεις τα σπόρια της κολοκύθας! Φύτεψέ τα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα