Μια μικρή αλλαγή στον τρόπο που μιλάς στο παιδί σου μπορεί να κάνει τη διαφορά

11:45 7/12/2016 - Πηγή: iPop

Όταν κάποιος περιμένει να γίνει γονιός συνήθως ανοίγει διάφορα βιβλία με συμβουλές για νέους γονείς και λιώνει στο Ίντερνετ διαβάζοντας άρθρα αντίστοιχου περιεχομένου. Όμως, συχνά χάνεται ανάμεσα σ΄όλες αυτές τις διαφορετικές πληροφορίες με αποτέλεσμα να πελαγώνει και να μην ξέρει ποια συμβουλή από όλες πρέπει να ακολουθήσει.

Η ειδικός σε θέματα ψυχολογίας παιδιών, Carol Dweck, εξηγεί ότι το επιτυχημένο μέλλον ενός ατόμου εξαρτάται απ’ το είδος της σκέψης που αναπτύσσει κατά την παιδική ηλικία.

Στόχος είναι να χτίσεις μια σωστή νοοτροπία στο παιδί σου. Η dr. Dweck τονίζει ότι υπάρχουν

δύο διαφορετικές νοοτροπίες: Η σταθερή και η αναπτυξιακή.

Ποια η διαφορά τους; Η σταθερή νοοτροπία βασίζεται στην άποψη ότι έχουμε ορισμένες ικανότητες εκ φύσεως, οι οποίες είναι σταθερές.

Η αναπτυξιακή βασίζεται στην άποψη ότι μπορούμε εξελιχθούμε, πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας και να βλέπουμε κάθε αποτυχία σαν ένα μάθημα.

Ο τρόπος που μιλάς στο παιδί σου, διαμορφώνει και την αντίστοιχη νοοτροπία μέσα στο μυαλό του.

Και επειδή η θεωρία είναι καλή αλλά χρειάζεται και πράξη θα σου δώσουμε μερικά παραδείγματα.

Όταν το παιδί σου σου διαβάζει:

Σταθερή νοοτροπία: «Είσαι τόσο έξυπνος!»Αναπτυξιακή νοοτροπία: «Εργάστηκες τόσο σκληρά για να το καταφέρεις αυτό! Συγχαρητήρια!».

Όταν τα πηγαίνει καλά σ’ ένα τεστ:

Σταθερή νοοτροπία: «Πήρες 18/20! Μπράβο!»Αναπτυξιακή νοοτροπία: «Πήρες 18/20; Μπράβο! Πάω στοίχημα πως αν ξαναδιάβαζες τα λάθη σου θα έπαιρνες σίγουρα αύριο 20/20!».

Η διαφορά στους δύο τρόπους επικοινωνίας είναι πολύ λεπτή, όμως, η επίδραση στον τρόπο διαμόρφωσης σκέψης του παιδιού σου είναι μεγάλη! Εσύ τι θα διαλέξεις;

The post Μια μικρή αλλαγή στον τρόπο που μιλάς στο παιδί σου μπορεί να κάνει τη διαφορά appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα