Σκληρή απάντηση Ξυδάκη για την έκδοση τούρκικων ΝΟΤΑΜ- Αναμένεται τοποθέτηση στο ΚΥΣΕΑ

08:24 30/9/2016 - Πηγή: iPop

Λίγες μόλις ώρες έπειτα απ’ τις δηλώσεις του Ερντογάν, ο οποίος αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάνης, οι τουρκικές Αρχές προχώρησαν στην έκδοση δύο τουρκικών ΝΟΤΑΜ. Όπως επισήμανε το πρωί της Παρασκευής αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ν. Ξυδάκης, θα υπάρξει τοποθέτηση στο ΚΥΣΕΑ, πιθανώς και από τον πρωθυπουργό σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν. Ο Ν. Ξυδάκης

εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός για τις δηλώσεις Χαν αναφορικά με το ζήτημα περί Τσάμηδων.

Τι είπε ο αν. Υπουργός Εξωτερικών;

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει συνηθίσει τον δυτικό κόσμο σε αιφνίδιες εκρήξεις αναθεώρησης και εν συνεχεία σε αναδιπλώσει» δήλωσε ο Ν. Ξυδάκης και επισήμανε πως θα υπάρξει τοποθέτηση στο ΚΥΣΕΑ, πιθανώς και από τον πρωθυπουργό.

Να σημειωθεί, πως απέδωσε την κίνηση Ερντογάν στις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό με τον μετασχηματισμό του κράτους και τόνισε αναφερόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο:

Με ελαφρότητα και βιασύνη βάζει στο τραπέζι να συζητήσει μια διεθνή συνθήκη

Ο Νίκος Ξυδάκης σημειώνουμε πως δεν απέκλεισε ακόμα και το ενδεχόμενο η κίνηση του Ερντογάν να συνδέεται και με τους 8 Τούρκους που έχει ζητηθεί η έκδοσή τους από την ‘Αγκυρα.

Για τις δηλώσεις Χαν αναφορικά με το ζήτημα περί Τσάμηδων:

«Αγγίζει τα όρια της προσβολής, πρόκειται περί θράσους και ο κ. Χαν θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στην ελληνική κυβέρνηση» είπε ο αν. Υπουργός.

Σημειώνεται ότι οι τουρκικές ΝΟΤΑΜ εκδόθηκαν ως απάντηση στις δύο ελληνικές αναγγελίες (Α 2088/16 και Α2077/16) για ασκήσεις στο Αιγαίο απ’ την Πολεμική Αεροπορία απ’ τις 2 έως 7 Οκτωβρίου σε περιοχές που εμπίπτουν σε ελληνικό εναέριο χώρο ή στο FIR Αθηνών.

Η πρώτη τουρκική ΝΟΤΑΜ υποστηρίζει ότι η πρώτη ελληνική αναγγελία από την Πολεμική Αεροπορία «παραβιάζει την υποχρέωση της Ελλάδας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάσει της «Απόφασης των Έξι το 1914», της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων το 1947».

Με την δεύτερη ΝΟΤΑΜ, η Τουρκία επαναφέρει την άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει στις ασκήσεις ορισμένα νησιά λόγω της υποτιθέμενης υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης τους . Τα εν λόγω νησιά είναι η Σαμοθράκη, τα Ψαρά, η Χίος, η Ικαρία, η Κάρπαθος και η Αστυπάλαια.

Ερντογάν: Η Τουρκία ηττήθηκε απ’ τη Συνθήκη της Λωζάνης

«Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας.

Ο ίδιος συνέχισε τις κατηγορίες λέγοντας: «Όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».

Πώς αντέδρασε το ελληνικό ΥΠΕΞ;

Κύκλοι του ΥΠΕΞ τόνισαν νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν θα πρέπει να αγνοείται, αλλά θα πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους.

Η Συνθήκη της Λωζάννης και όλο το Διεθνές Δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται.Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό

Photo: EPA

The post Σκληρή απάντηση Ξυδάκη για την έκδοση τούρκικων ΝΟΤΑΜ- Αναμένεται τοποθέτηση στο ΚΥΣΕΑ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα