Με τα βλέμματα στραμμένα στη διαπραγμάτευση ακόμα και μετά την αποχώρηση των Θεσμών

17:58 28/4/2016 - Πηγή: iPop

Επί ποδός για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο συμφωνίας παραμένει η Κυβέρνηση η οποία αναμένει με αγωνία την νέα τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα- Τουσκ. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις εμμένει πως η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο έτσι ώστε να τεθούν υπό συζήτηση τα μέτρα έκτακτης ανάγκης αλλά και η πλήρης συμμετοχή του Διεθνούς

Νομισματικού Ταμείου.

Μετά το πέρας της συνάντησης του με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής μίλησε για τη χώρα μας και εστίασε στα πολυσυζητημένα «μέτρα κάβα».

Ο Βλ. Ντομπρόβσκις εστίασε στις συζητήσεις αναφορικά με συνεδρίαση του Eurogroup και είπε:

«Χρειάζονται συζητήσεις με στόχο και άλλη πρόοδο, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συζητηθούν τούτα τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως και η πλήρης συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα αυτό».

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ελληνικής Κυβέρνησης- Θεσμών:

Ο Βλ. Ντομπρόβσκις ξεκαθάρισε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, και τόνισε:

«Ξέρουμε ότι υπάρχει μία συμφωνία για το πώς θα προχωρήσουμε. Θα χρησιμοποιηθούν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως βασικό σενάριο και θα αποφασίσουμε μέτρα με τις ελληνικές αρχές ούτως ώστε η Ελλάδα να πετύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Πρόκειται για μια δέσμη μέτρων που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Οριστικοποιούμε το συγκεκριμένο πακέτο και βρισκόμαστε στο συγκεκριμένο σημείο».

Να θυμίσουμε πως βαρύ παραμένει το κλίμα στη χώρα μας μετά την αποχώρηση των Θεσμών με την αβεβαιότητα για το μέλλον στις ψυχές των πολιτών να αυξάνεται. Λίγο μετά τις 16:00 ολοκληρώθηκε η μίνι σύσκεψη στο Μαξίμου, ενώ η Κυβέρνηση αναμένει την επικοινωνία Τσίπρα- Τουσκ.

Τι τονίζει η Κομισιόν;

Η Κομισιόν επισημαίνει πως οι ελληνικές αρχές και οι εκπρόσωποι των Θεσμών έχουν σημειώσει πρόοδο και μάλιστα σημαντική ενώ τονίζει πως ο δρόμος για το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και τις συζητήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι πολύ κοντά.

Να σημειωθεί πως σε δηλώσεις της την Μεγάλη Πέμπτη η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, επιβεβαίωσε την αναχώρηση του κουαρτέτου από την Αθήνα και τόνισε πως υπήρξε «συνεννόηση» με τις ελληνικές αρχές ενώ τόνισε:

Η εργασία συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα και από τις έδρες των θεσμών. Η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με πίστη και προσήλωση έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό

«Η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με τις ελληνικές αρχές, τους υπόλοιπους θεσμούς, και τα άλλα κράτη-μέλη πάνω στα τελευταία στοιχεία ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων, στο «πνεύμα της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου» διευκρίνισε κατά τις δηλώσεις της η Εκπρόσωπος ενώ κλείνοντας εστίασε στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και επισήμανε για ακόμα μια φορά πως:

Η θέση της Επιτροπής είναι ότι ένα πακέτο αξιόπιστων μέτρων είναι αρκετό για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.

photo:Nick Paleologos / SOOC

The post Με τα βλέμματα στραμμένα στη διαπραγμάτευση ακόμα και μετά την αποχώρηση των Θεσμών appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα