«Με έντονα υφεσιακό χαρακτήρα ο προϋπολογισμός του 2017»

20:40 19/10/2016 - Πηγή: iPop

Έκθεση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017 συνένταξε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Στην έκθεση αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός έχει έντονα υφεσιακό χαρακτήρα.

Στην εν λόγω έκθεση τονίζεται πως ο προϋπολογισμός

«προβλέπει πολύ λιγότερα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες αποτυπώνονται εμφανέστερα οι εσωτερικές δυσκολίες των μεταρρυθμίσεων».

Η ανάλυση υπογραμμίζει πως η λιτότητα και η αδικία μειώνουν τις πιθανότητες επιτυχίας ενός προγράμματος προσαρμογής. «Η δημοσιονομική προσαρμογή παραμένει προκυκλική καθώς αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές και συγκρατούνται οι δαπάνες του κράτους».

Σημειώνεται μάλιστα ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει όλο και πιο σημαντική η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα και η επίλυση του ελληνικού χρέους.

Το Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2017 χαρακτηρίζεται από φοροκεντρική λιτότητα για την επίτευξη του στόχου ως προς ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ σύμφωνα με το τρέχον Πρόγραμμα, εκτιμά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Πάντως το Γραφείο Προϋπολογισμού τονίζει ότι η υφεστιακή επίπτωση είναι δυνατό να αναστραφεί όταν αλλάξει το οικονομικό κλίμα με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τι αναφέρει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017;

Στο προσχέδιο προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ και ανάπτυξη της τάξης του 2,7%.

Σύμφωνα με το προσχέδιο το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται, πως θα πρέπει να διαμορφωθεί στα 3,330 δισ. ευρώ κάτι το οποίο σημαίνει πως η αύξηση σε σχέση με το 0,6% του ΑΕΠ που προβλέπεται για το 2016 θα είναι μεγάλη.

Photo: Alexandros Michailidis / SOOC

The post «Με έντονα υφεσιακό χαρακτήρα ο προϋπολογισμός του 2017» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα