Μαθήματα ηγεσίας: Κάψε τις επαγγελματικές σου κάρτες, κάνε το ρήμα και σταμάτα να είσαι το ουσιαστικό

17:47 23/9/2022 - Πηγή: iPop

Πόση σημασία έχουν οι τίτλοι στη δουλειά; Σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις βαθμίδες, σε όλους όσους παράγουν έργο για ένα συγκεκριμένο σκοπό; Σου λέει ο άλλος είμαι μάνατζερ, είμαι επικεφαλής, είμαι ο εργοδότης. Τον φοράνε τον τίτλο τους σαν καπέλο και περιφέρονται, αλλά στο ουσιαστικό του θέματος τίποτα πάνω τους δεν θυμίζει leader, γιατί είναι δέσμιοι του τίτλου τους.

Τελικά πόση σημασία έχουν οι τίτλοι στη δουλειά;

Φυσικά έχουν χρησιμότητα οι τίτλοι στη δουλειά, δίνουν τον παλμό, ξεκαθαρίζουν

την ιεραρχία, το πώς γίνεται η δουλειά. Δεν θα γινόταν η δουλειά το ίδιο καλά, αν δεν υπήρχε κάποιος που ξέρει και μπορείς να δείξεις τη δουλειά που έχεις ολοκληρώσει. Να γίνει το απαραίτητο feedback, να τεθούν στόχοι, να προχωρήσει το έργο και να φτάσει σε ένα άλλο επίπεδο.

Ο άνθρωπος που έχει ένα τίτλο, τον έχει κερδίσει είτε μέσα από την προϋπηρεσία του, την αξιοσύνη του. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορείς να αμφισβητήσεις το γεγονός ότι είναι ένας άνθρωπος που ξέρει καλά τη δουλειά του, ξέρει τη μεθοδολογία και είναι ικανός.

Κάποιοι από αυτούς όμως το χάνουν όμως λίγο όσο είναι στην κορυφή. Το γεγονός ότι είσαι ένας άξιος μάνατζερ ας πούμε, το γεγονός ότι ξέρεις πολύ καλά τη δουλειά σου, δεν σε κάνει ταυτόχρονα και έναν φωτισμένο άνθρωπο, έναν άνθρωπο που προσφέρει έμπνευση, έναν υπέροχο άνθρωπο.

Pexels/andrea-piacquadioΝα είσαι το ρήμα και όχι το ουσιαστικό

Το διάβασα στον Austin Kleon και μου άρεσε πάρα πολύ σαν άποψη. Γιατί παλεύουμε να βάλουμε έναν τίτλο σε αυτό που είμαστε; Γιατί είναι ο στόχος μας το να αναρριχηθούμε σιγά σιγά στην πυραμίδα της δουλειάς προς την κορυφή; Τι θα προσθέσει ένας τίτλος στη αξιοπιστία μας. Γιατί πρέπει να είμαι ας πούμε μάνατζερ, για να με πάρεις σοβαρά υπόψιν.

Τη στιγμή που θα αφήσεις στην άκρη το ουσιαστικό, την ημέρα που το ουσιαστικό δεν θα σημαίνει τίποτα για εσένα, τότε θα έχεις περάσει στο επόμενο στάδιο. Εντυπωσιαζόμαστε από τίτλους βαρύγδουπους, που πέφτουν στο πάτωμα σαν κεραυνοί και νομίζουμε ότι έχουμε Κάποιον απέναντί μας.

Όλοι είμαστε κάποιοι. Είτε αν δίπλα στο όνομά μας έχουμε έναν τίτλο είτε όχι. Η αξία του ανθρώπου δεν προσμετράται με τους τίτλους.

Φαντάσου να πας στη δουλειά σου, να την κάνεις όπως καλύτερα μπορείς σε όποιο επίπεδο και αν είσαι. Να βάλεις δηλαδή ως στόχο να διαθέσεις τον χρόνο και την ενέργειά σου στο να κάνεις τη δουλειά σου κάθε μέρα με ποιότητα και στοχευμένα στο εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Φαντάσου να έχεις τη δύναμη να κάψεις την επαγγελματική κάρτα, να πετάξεις το ουσιαστικό από τον άνθρωπο και να στοχεύεις μόνο στο ρήμα που κάνεις.

Γράφω, διδάσκω, παίζω κιθάρα, τραγουδάω, επιδιορθώνω, καθαρίζω, φιλοξενώ, κάνω τα λογιστικά, πουλάω, γιατρεύω, φροντίζω, κουρεύω. Όλα αυτά και άλλα τόσα ρήματα που σου προσφέρουν τον τίτλο μόνο αφού έχεις κάνει τα χιλιόμετρά σου κάνοντάς τα.

Δεν γίνεσαι δάσκαλος επειδή πήρες το πτυχίο σου. Δεν γίνεσαι συγγραφέας επειδή γράφεις… Κάνε το ρήμα, μέχρι μια μερα να γίνεις και το ουσιαστικό. Είτε έχεις ομάδα από κάτω σου, είτε δουλεύεις μόνος σου, να θυμάσαι ότι τη στιγμή που θα ξεχάσεις τον τίτλο, θα έχεις μια εντελώς άλλη οπτική για τη δουλειά και γενικά για τη ζωή.

Τι είναι αυτό που ξέρεις πολύ καλά και θα δώσει αξία στους άλλους; Βρες το και γίνε πολύτιμος!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μαθήματα ηγεσίας: Κάψε τις επαγγελματικές σου κάρτες, κάνε το ρήμα και σταμάτα να είσαι το ουσιαστικό εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα