Μάρτη φόρεσες; Δεν είναι απλά μια κλωστή, κρύβει ολόκληρη ιστορία

15:32 1/3/2016 - Πηγή: iPop

Ο Μάρτης κατέφθασε και σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση στον καρπό σου θα έπρεπε να φιγουράρει το γνωστό ερυθρόλευκο βραχιολάκι το οποίο αποτελείται από στριμμένες κλωστές.

Σύμφωνα λοιπόν, με το συγκεκριμένα έθιμο από την πρώτη μέρα του μήνα έως και την τελευταία, κυρίως τα παιδιά πρέπει να φορούν τον δικό τους Μάρτη για να μην καούν.

Τι τονίζει, όμως, η ελληνική παράδοση για τον Μάρτη;

Αφού φορέσεις τον Μάρτη σου για ολόκληρο τον μήνα το βραχιολάκι πρέπει να βγει από το χέρι την τελευταία ημέρα του για να πεταχτεί στις τριανταφυλλιές έτσι ώστε

να το βρουν τα πουλιά και να το πάρουν για να χτίσουν τη φωλιά τους.

Έθιμα για τον ερχομό της άνοιξης δεν έχει μόνο η χώρα, αλλά και πολλές ακόμα.

Για παράδειγμα στη Βουλγαρία, οι άνθρωποι φορούν στολίδια στο πέτο τους ενώ, σε πολλές περιοχές της χώρας κρεμούν ένα κόκκινο ύφασμα στην εξώπορτα για να μην μπορέσει να τους κάψει η γιαγιά Μάρτα, αν τους επισκεφτεί.

Στη Ρουμανία, το ανάλογο βραχιολάκι έχει την ονομασία «Μαρτιζόρ». Μάλιστα, η μυθολογία της Ρουμανίας τονίζει πως ο Θεός – Ήλιος είχε μεταμορφωθεί σε νεαρό άνδρα και είχε κατέβει στη Γη, για να πάρει μέρος σε μία γιορτή. Όταν τον είδε, όμως, ένας δράκος τον απήγαγε και έτσι ο κόσμος σκοτείνιασε.

Ο Ήλιος, όμως, κατάφερε να σκοτώσει τον δράκο και να φέρει ξανά την άνοιξη. Έχασε, όμως, και ο ίδιος τη ζωή του και το αίμα του έβαψε το χιόνι κόκκινο.

Στη μνήμη, λοιπόν, του Ήλιο οι νέοι πλέκουν το «Μαρτισόρ»(ένα βραχιόλι ανάλογο με το δικό μας Μάρτη) με κόκκινη κλωστή το οποίο συμβολίζει το αίμα του και την αγάπη με άσπρη κλωστή που συμβολίζει την αγνότητα.

Όπως κατάλαβες ο Μάρτης δεν είναι ένα απλό βραχιολάκι, αλλά έχει μια κρυμμένη ιστορία ή καλύτερα παράδοση. Τώρα σε πείσαμε να βάλεις κι εσύ τον δικό σου ερυθρόλευκο βραχιολάκι;

The post Μάρτη φόρεσες; Δεν είναι απλά μια κλωστή, κρύβει ολόκληρη ιστορία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα