Κυβέρνηση: Δεν ζητά μέτρα για το 2018 το ΔΝΤ

17:26 6/4/2017 - Πηγή: iPop

«Δεν ζητάει μέτρα για το 2018 το ΔΝΤ» ξεκαθαρίζει κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος προσθέτει πως είναι ακόμα υπό συζήτηση με τους Θεσμούς το θέμα της δοσολογίας των μέτρων στο ασφαλιστικό, καθώς το ΔΝΤ επιμένει να ληφθούν όλα τα μέτρα το 2019, ενώ η Κυβέρνηση επιθυμεί να «σπάσουν» σε δύο δόσεις: το 2019 και το 2020.

Παράλληλα με την αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup της Παρασκευής, το ΔΝΤ ζητάει εφάπαξ

περικοπή στην «προσωπική διαφορά» το 2019, ενώ η κυβέρνηση θέλει να τα «σπάσει» σε δύο δόσεις, το 2019 και το 2020.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό παράγοντα δεν ισχύει ότι το Ταμείο ζητεί λήψη μέτρων από το 2018.

Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων βρίσκονται και οι επικουρικές συντάξεις, έτσι ώστε να είναι ηπιότερη η μείωση των κύριων συντάξεων.

Σχετικά με το εάν το ΔΝΤ θα αποσύρει τις σκληρές θέσεις του για αύξηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις και επαναφορά της ανταπεργίας, η ίδια πηγή απάντησε ότι τα εργασιακά είναι πάντα ανοικτά έως ότου κλείσει όλη η συμφωνία.

Η ελληνική αποστολή, στην οποία μετέχουν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, αναχωρεί κατά τις 18.30 από την Αθήνα για τη Μάλτα, καθώς αύριο διεξάγεται το άτυπο Eurogroup.

Ο ίδιος παράγοντας της Κυβέρνησης εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος σχετικά με το αποτέλεσμα των συζητήσεων, αναφέροντας «νομίζω ότι αύριο κλείνουμε».

Όσο αφορά πιθανές επαφές στη Μάλτα με τους θεσμούς, ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε πως είναι λογικό να υπάρξει κάποια συνάντηση πριν από το Eurogroup, ενώ μπορεί ο Dijsselbloem να θέλει να μεταφέρει κάτι στα εμπλεκόμενα μέρη μετά από τη συνάντησή του με τον Schauble.

Ταυτόχρονα ένα 24ωρο πριν από το κρίσιμο Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών που πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem, στο Βερολίνο, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση των συζητήσεων για την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, όμως, τόνισε πως δεν είναι σίγουρος ότι αυτή η συμφωνία θα επιτευχθεί μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αύριο, Παρασκευή, στη Μάλτα.

Αν και η ατζέντα της συνάντησης Schauble-Dijsselbloem δεν έχει γίνει γνωστή, είναι σίγουρο ότι οι δύο άνδρες θα συζητήσουν για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Dijsselbloem, πάντως, δήλωσε ότι στη σημερινή συνάντηση των δύο αντρών δεν θα συζητηθεί το ελληνικό χρέος, ενώ την ίδια ώρα, το ΔΝΤ αναμένεται να επαναφέρει το ζήτημα της αξιοπιστίας του «δημοσιονομικού κόφτη» για το 2018, την επίτευξη στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και συζητά την ανάγκη πρόωρης εφαρμογής των μέτρων για τις συντάξεις και το αφορολόγητο.

Παράλληλα σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, αφού είχε ολοκληρωθεί η επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk στην Αθήνα, η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε να μιλήσει με τον Aλέξη Τσίπρα.

Έπειτα στην τηλεφωνική συνομιλία τους, η Μerkel δήλωσε προσηλωμένη στην κατεύθυνση της επίλυσης, πιο συγκεκριμένα ότι εργάζεται προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στο αυριανό Eurogroup.

Eπίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανέφερε το πρωί της Πέμπτης στον ANT1 πως η Κυβέρνηση αναμένει θετικές εξελίξεις την Παρασκευή.

Θεωρώ ότι τα πράγματα είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν σε μια πολύ θετική εξέλιξη, αύριο. Νομίζω ότι όλοι έχουν συνειδητοποιήσει στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα έχει πετύχει εντυπωσιακά δημοσιονομικά αποτελέσματα. Για πρώτη φορά είμαστε σε πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος

Διαβάστε επίσης:

Συμφωνία στο Eurogroup θέλει η Κομισιόν | Πιέζει ο χρόνος

The post Κυβέρνηση: Δεν ζητά μέτρα για το 2018 το ΔΝΤ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα