Κυπριακό: Προσπάθειες που οδηγούν στο κενό | Οι τελευταίες ελπίδες στα «χέρια» του Guterres

11:31 6/7/2017 - Πηγή: iPop

Μια νέα μέρα ξημέρωσε σήμερα για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ζήτημα. Σήμερα, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για το ζήτημα στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας. Πρόκειται για την ένατη και την τελευταία μέρα των συζητήσεων που πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχει ο ΟΗΕ.

Σημαντική θέση στις σημερινές συζητήσεις έχει λάβει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres. Δυστυχώς

οι διαφορές δεν έχουν καμφθεί και δεν φαίνεται ούτε στο ελάχιστο να υπάρχει μια υποτυπώδης σύγκλιση των απόψεων. Ο κ. Guterres κάνει διαρκείς προσπάθειες βελτίωσης της κατάστασης, όμως, δεν έχει καταφέρει να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Γίνονται συνεχείς εκκλήσεις προκειμένου να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις, ώστε να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης. Η Τουρκία, όμως, που αποτελεί το βασικό «παίχτη» της αντίθετης πλευράς, δεν φαίνεται πρόθυμη να προβεί σε υποχωρήσεις και δέχεται μονάχα να υλοποιηθούν οι δικές τις επιθυμίες.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, το βράδυ της Τετάρτης κατέθεσε την πρότασή του προκειμένου να αποφευχθεί το αδιέξοδο που προκύπτει για άλλη μια φορά. Ωστόσο, δεν φαίνεται να έγινε αποδεκτή.Την ίδια αντιμετώπιση συνάντησαν οι προτάσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά που αφορούσαν την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Πάνω σ’ αυτήν την πρόταση, συγκεκριμένα, η τουρκική πλευρά δήλωσε πως δεν πρόκειται να αποσύρει τα στρατεύματα και πως αυτά θα βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο κ. Κοτζιάς συγκεκριμένα τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συγκεκριμένη διαπραγμάτευση γύρω από το μηχανισμό εφαρμογής και ελέγχου, για τα στρατεύματα και πώς αυτά θα φύγουν

Πλέον όλες οι ελπίδες για την ανεύρεση μίας λύσης πέφτουν στον κ. Guterres ο οποίος έφθασε στο Κραν Μοντάνα το πρωί της Πέμπτης.

Η διάσκεψη θα είναι διάρκειας μιας ώρας, ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και μετά με τον Τ/κ ηγέτη Mustafa Akinci.

Το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί περιλαμβάνει ακόμα γεύμα εργασίας του Γ.Γ. με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών στις 14:15, ενώ από τις 16:30 έως τις 19:15 θα λάβουν χώρα οι διμερείς συναντήσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, Ελλάδα και Ε.Ε.

Η επόμενη συνάντηση τοποθετείται στις 21:00, όπου ο ο Γ.Γ. θα συναντηθεί και με τους δύο ηγέτες και στη συνέχει θα υπάρχει γεύμα με όλους τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.

Διαβάστε ακόμα:

Επιστροφή στην Ελβετία για τον Guterres | «Ανάσα» αισιοδοξίας για το Κυπριακό

The post Κυπριακό: Προσπάθειες που οδηγούν στο κενό | Οι τελευταίες ελπίδες στα «χέρια» του Guterres appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα