Κυπριακό: Αναστασιάδης και Ακιντζί ενημερώθηκαν για την συνάντηση των τεχνοκρατών στο Μον Πελερέν

16:19 21/1/2017 - Πηγή: iPop

Αναστασιάδης και Ακιντζί ενημερώθηκαν για την συνάντηση των τεχνοκρατών στο Μον Πελερέν. Αναμένεται Ησυνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί στις 26/1.

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, το Σάββατο, για το αποτέλεσμα των συζητήσεων της ομάδας των τεχνοκρατών για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, στο Μον Πελερέ. Ανάλογης ενημέρωσης, σύμφωνα με τουρκοκυπριακά Μέσα Ενημέρωσης, έτυχε και ο Μουσταφά Ακιντζί

από τον διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί.

Η προσαρμογή του συστήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στις συνθήκες του 2017 θα είναι στο επίκεντρο της συνάντησης του Αναστασιάδη με τον Ακιντζί στις 26 του μήνα, σύμφωνα με τουρκοκυπριακά Μέσα. Παράλληλα, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συζητήσουν και για τη μέθοδο των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος στα θέματα που εκκρεμούν στα άλλα πέντε κεφάλαια.

Διαβάστε επίσης:

Επίλυση ή ναυάγιο; Οι συζητήσεις για το Κυπριακό σε ελεύθερη μετάφραση.

Α. Νεοφύτου: «Η προσπάθεια να απαλλαγεί η Κύπρος από την τουρκική κατοχή είναι σήμερα πιο δυνατή από ποτέ»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας ενώπιον του Ανώτατου Συμβουλίου του κόμματος δήλωσε ότι η προσπάθεια να απαλλαγεί η Κύπρος από την τουρκική κατοχή «είναι σήμερα πιο δυνατή από ποτέ» και υπογράμμισε πως ηγέτης αυτής της προσπάθειας είναι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, «ο οποίος με μαεστρία ήδη καταγράφει σημαντικές επιτυχίες».

Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε πως γίνεται συζήτηση για μια λύση, «που όχι απλώς θα είναι ποιοτικά καλύτερη του σχεδίου που απορρίφθηκε από τον λαό, αλλά σε αρκετά σημεία καλύτερη και από το σύνταγμα του 1960».

Απευθύνοντας έκκληση για ενότητα και ομοψυχία, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «οι θέσεις για τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα σύγχρονο ομόσπονδο κράτος, έχουν επικυρωθεί επανειλημμένα και αυτές είναι που αγωνίζεται να πετύχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης».

Κοτζιάς: «Το πρόβλημα είναι η παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου»

«Αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα, τότε θα πρέπει καταργήσουμε τις αιτίες του. Σε διαφορετική περίπτωση, για ποιο πράγμα συζητάμε; Το πρόβλημα είναι η παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του σήμερα στο γερμανικό ειδησεογραφικό Πρακτορείο DPA.

Μέχρι στιγμής η Τουρκία συνδυάζει την επιθυμία να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους με τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της στην περιοχή. Θέλουμε όμως να λύσουμε το Κυπριακό και όχι να ασχοληθούμε με τη γεωπολιτική στρατηγική της Τουρκίας. Αυτό δεν αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» ο Χριστοδουλίδης

Για τις συζητήσεις στην Ελβετία σε επίπεδο τεχνοκρατών που επί τάπητος τέθηκε το Κυπριακό μίλησε στο iPop.gr ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδης. Όπως ξεκαθάρισε, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων των τεχνοκρατικών ομάδων στην Ελβετία «διατυπώθηκαν και συζητήθηκαν ερωτήματα που αφορούν γενικότερα το θέμα της ασφάλειας σε μια επανενωμένη Κύπρο».

The post Κυπριακό: Αναστασιάδης και Ακιντζί ενημερώθηκαν για την συνάντηση των τεχνοκρατών στο Μον Πελερέν appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα