Κρίσιμες εκλογές στην Ολλανδία | Όλη η Ευρώπη ανήσυχη

08:03 15/3/2017 - Πηγή: iPop

Με τις εκλογές στην Ολλανδία | Όληξεκινάει σήμερα, Τετάρτη, ένας κρίσιμος εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη, με τη Γαλλία να επιλέγει τον Απρίλιο νέο Πρόεδρο και τη Γερμανία να εκλέγει νέα Κυβέρνηση τον Σεπτέμβρη. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ολλανδία, με την εκλογική αναμέτρηση να λαμβάνει χώρα στη σκιά της αντιπαράθεσης με την Τουρκία.

Οι

κάλπες άνοιξαν στις 08:30 ώρα Ελλάδος και θα κλείσουν στις 22:00, όποτε κι αναμένουμε το πρώτο exit poll. Περίπου 13 εκατομμύρια πολίτες καλούνται να ψηφίσουν σ’ αυτή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν λαμβάνει πάνω απ’ το 20%.

Ο ακροδεξιός υποψήφιος, Geert Wilders, αύξησε τη δημοτικότητά του τα τελευταία χρόνια και κατάφερε να κερδίσει μια μερίδα του κοινού. Ανάμεσα στις προεκλογικές του υποσχέσεις βρέθηκαν η υπόσχεση για κατάργηση του Κορανίου, το κλείσιμο των συνόρων και η έξοδος της Ολλανδίας απ’ την Ε.Ε. Ο ακροδεξιός Ολλανδός φαίνεται πως ακολουθεί τα βήματα της Marine Le Pen και του Donald Trump, ενώ οι απόψεις του συνάδουν μ’ εκείνες των υπέρμαχων του Brexit.

Φυσικά οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με αγωνία τις εκλογές, καθώς μια πιθανή νίκη του Geert Wilders θα προκαλέσει νέο πονοκέφαλο στην Ε.Ε.

Μπορεί αρχικά η εκλογική διαδικασία ν’ αποτελούσε μάχη των Mark Rutte και Geert Wilders, ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η δημοτικότητα του Wilders φαίνεται πως έχει μειωθεί με άλλους υποψηφίους να έχουν έρθει δυναμικά στο προσκήνιο.

Στο μεταξύ, μια μεγάλη διπλωματική αντιπαράθεση είναι σε εξέλιξη με την Τουρκία, η οποία έδωσε την ευκαιρία στον Mark Rutte να επιδείξει τις ηγετικές του ικανότητες και να δει τα νούμερά του ν’ ανεβαίνουν ξανά.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πέντε κόμματα λαμβάνουν ποσοστά ανάμεσα σε 10% και 20%. Πάντως, ο Rutte και ο Wilders καταλαμβάνουν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα.

Μεγάλη δυναμική εμφανίζουν και οι Πράσινοι, με τον Jesse Klaver – μισός Μαροκινός και μισός Ινδονήσιος- να έχει σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο. Ακολουθούν οι ριζοσπάστες Σοσιαλιστές (SP), ενώ μεγάλοι χαμένοι αναμένεται να είναι Εργατικοί (PvdA, Σοσιαλδημοκράτες), οι οποίοι έχουν δει τη δημοτικότητά τους να πέφτει.

The post Κρίσιμες εκλογές στην Ολλανδία | Όλη η Ευρώπη ανήσυχη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα