Προσπάθειες για σύγκλιση με το βλέμμα στο Eurogroup

21:48 14/3/2017 - Πηγή: iPop

Προσπάθειες για σύγκλιση γίνονται απ’ την πλευρά της Κυβέρνησης και των Θεσμών, με τις συζητήσεις για την δεύτερη αξιολόγηση να συνεχίζονται μέσω τηλεδιασκέψεων και σε τεχνικό επίπεδο, μετά την αποχώρηση των επικεφαλής των δανειστών απ’ την χώρα μας την προηγούμενη εβδομάδα.

Παρόλα αυτά, οι ελπίδες για συμφωνία μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας μειώνονται, καθώς τα ανοιχτά μέτωπα παραμένουν, ενώ και η ανακοίνωση για τη συνεδρίαση αναφέρει πως οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν απλά για την πορεία των συζητήσεων, κάτι το οποίο καταδεικνύει ότι δεν θα έχουμε σημαντικές

εξελίξεις.

«Οι Θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM) και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναμένεται να αναφερθούν στην πρόοδο που επετεύχθη προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της Staff Level Agreement (SLA) για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις», επισημαίνεται στο σχετικό σημείωμα.

Στην ίδια ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι η SLA είναι απαραίτητο βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος. «Μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση, με τη σειρά της, είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση περαιτέρω δόσης από τους πόρους του προγράμματος».

Παράλληλα, και η Κομισιόν μέσω της εκπροσώπου της έστειλε παρόμοιο μήνυμα τη Δευτέρα, σημειώνοντας ότι ο στόχος είναι το συντομότερο δυνατό να υπάρξει μια συμφωνία στο τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) στα επόμενα Eurogroup.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Στο επίκεντρο των τεχνικών συζητήσεων βρίσκονται τα πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν απ’ το 2019 και μετά.

Η περικοπή των συντάξεων και το πότε θα εφαρμοστεί είναι ένα βασικό ανοιχτό μέτωπο. Η Κυβέρνηση επιμένει οι περικοπές να εφαρμοστούν σταδιακά απ’ το 2020 και μετά και όχι σε μια δόση. Στο τραπέζι θα τεθεί επίσης το είδος και η έκταση των αντισταθμιστικών μέτρων που θα μπορέσουν να εφαρμοστούν μαζί με τα μέτρα λιτότητας.

Κρίσιμο ζήτημα είναι ο μηχανισμός έγκαιρης πρόβλεψης με βάση τον οποίο θα ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα μέτρα και αντίμετρα από τις αρχές του 2019.

Όσον αφορά τα εργασιακά, αναμένεται να εξεταστούν απευθείας σε επίπεδο κορυφής και όχι σε τεχνικό επίπεδο, διότι οι διαφορές είναι μεγάλες και η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει πολιτική συμφωνία.

Αισιοδοξία Moscovici

Απ’ την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Pierre Moscovici, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Παπαδημούλη, δήλωσε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου το απόγευμα της Τρίτης πως έχει σημειωθεί πρόοδος για τεχνική συμφωνία, αποκλείοντας το ενδεχόμενο για 4ο Μνημόνιο.

The post Προσπάθειες για σύγκλιση με το βλέμμα στο Eurogroup appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προσπάθειες, Eurogroup,prospatheies, Eurogroup