Κοτζιάς: Να μιλήσει με καθαρότητα η Ε.Ε. στην Τουρκία

14:03 17/7/2017 - Πηγή: iPop

Να μιλήσει με καθαρότητα η Ε.Ε. στην Τουρκία, ζήτησε ο Νίκος Κοτζιάς, εκφράζοντας την άποψη η Ε.Ε. πρέπει να καταστήσει περισσότερο σαφή τη θέση, «την οποία δεν την λέει με καθαρότητα όταν μιλά με την Τουρκία, ότι δεν μπορεί τμήματα του εδάφους της, και αυτό είναι η Κύπρος, να είναι υπό κατοχή τρίτης χώρας και αυτή η χώρα να έχει δικαιώματα επέμβασης σε κράτος μέλος της Ε.Ε.».

Σε συνέντευξή του στην Euractiv.com ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς,

κληθείς να μιλήσει για τους λόγους της αποτυχίας της Διάσκεψης για το Κυπριακό, είπε: «Εγώ δεν θα έλεγα την φράση απέτυχε, αλλά ότι δεν είχε τα αποτελέσματα που όλοι περιμέναμε. Από τη δική μας οπτική έγιναν κάποια σημαντικά βήματα. Το πιο σημαντικό είναι ότι τέθηκε επιτέλους στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης το θέμα της ασφάλειας και της εγγύησης».

Για την ελληνική Kυβέρνηση και για εμένα προσωπικά το κύριο χαρακτηριστικό της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού είναι αυτό της κατοχής και του δικαιώματος ή μη παρεμβατικών δυνατοτήτων

Τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα, σύμφωνα με τον Νίκο Κοτζιά; «Αρχικά θα έλεγα ότι αυτό που θα έπρεπε να έχει γίνει καλύτερα είναι να είχε υπάρξει καλύτερη κατανόηση ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Δεν εννοώ για τη διαπραγμάτευση, αλλά έχω την αίσθηση ότι αυτοί οι οποίοι χάσανε τα περισσότερα από την παρουσία του τουρκικού κατοχικού στρατού, καθώς και τη δυνατότητα δημοκρατικής επιλογής ήταν οι ίδιοι Τουρκοκύπριοι».

Το κυπριακό κράτος, κατά τον Έλληνα ΥΠΕΞ, δεν θα έπρεπε να διαμαρτύρεται μόνο, ορθά, για την απώλεια περιουσιών, τόπων γέννησης, τις κατοικίες, αλλά θα έπρεπε πιο έντονα, να είχε συμπεριλάβει και τους Τουρκοκύπριους σ’ αυτούς που υποφέρουν – εξίσου με τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες- από την παρουσία του τουρκικού στρατού».

Για τα επεμβατικά δικαιώματα, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε: «Μου θύμωσαν λίγο οι Τούρκοι όταν τους είπα την αλήθεια. Τους είπα ότι εσείς θέλετε να διατηρήσετε τα «δικαιώματα» επέμβασης στην Κύπρο με την υπογραφή της Ελλάδας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μevlut Cavusoglu μου είπε ότι η Τουρκία θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος. Τον ρώτησα για ποιο λόγο επιμένει. Του απάντησα ότι ουσιαστικά θέλει να μπει με ένα τανκ όπου στην κορυφή του κανονιού του θα αναγράφεται “η τελευταία συνθήκη για το Κυπριακό με τις υπογραφές Τσίπρα και Κοτζιά μας επιτρέπει να μπαίνουμε με τα τανκς”.

Οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας και η σύνδεσή τους με το Κυπριακό

Για το αν και κατά πόσο θα επηρεαστούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως από την αρχή της συζήτησης για το Κυπριακό, εξέφρασε την επιθυμία του στον Cavusoglu ότι δεν πρέπει να μπερδεύονται τα δυο αυτά πράγματα. «Πρώτον, η λύση ή μη του Κυπριακού δεν εξαρτάται μόνο από τις εγγυήτριες δυνάμεις αλλά από τις συνεννοήσεις των δύο κοινοτήτων και επίσης από τα δημοψηφίσματα σε αυτή τη χώρα. Και δεν θα πρέπει να αφήσουμε, εάν κάτι δεν πάει καλά, να συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα».

Όμως, ο ίδιος πρόσθεσε πως έχει την αίσθηση ότι»ο επίμονος και σκληρός τρόπος που οι Τούρκοι θέλανε να αποδώσουν ειδική δικαιοδοσία στον τουρκικό στρατό για όλο το νησί και όχι μόνο για τα κατεχόμενα, εμφανίζει μια αντίληψη που είναι ξένη προς εμάς».

Για τον ρόλο της Ε.Ε.

Για τον ρόλο της Ε.Ε., ο κ.Κοτζιάς σημείωσε πως η Ε.Ε. είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να γίνει κατανοητή από την Τουρκία. «Τα αιτήματα που έχει η Τουρκία απέναντι στην ΕΕ δεν μπορούν να περνούν μέσα από το Κυπριακό, σε συνέχεια των ομόφωνων αποφάσεων των Συνόδων Κορυφής».

Η Ε.Ε. πρέπει να καταστήσει περισσότερη σαφή τη θέση, την οποία δεν την λέει με καθαρότητα όταν μιλά με την Τουρκία, ότι δεν μπορεί τμήματα του εδάφους της, και αυτό είναι η Κύπρος, να είναι υπό κατοχή τρίτης χώρας και αυτή η χώρα να έχει δικαιώματα επέμβασης σε κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Photo: Nick Paleologos / SOOC

The post Κοτζιάς: Να μιλήσει με καθαρότητα η Ε.Ε. στην Τουρκία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα