Κοτόπουλο Μιλανέζα: Η κλασική συνταγή του 1960, για ‘σένα που δεν τρως μαγειρίτσα

14:30 22/4/2022 - Πηγή: iPop

Για εμάς που δεν τρώμε μαγειρίτσα το βράδυ της Ανάστασης, έψαξα τα βιβλία μου και βρήκα την κλασική συνταγή για κοτόπουλο μιλανέζα, έτσι όπως το έφτιαχναν στα αθηναϊκά σπίτια το 1960. Όταν σέρβιρα το πιάτο, βγήκε όλη η αρχοντιά και οι μυρωδιές του παρελθόντος. Αξίζει να το δοκιμάσεις στα τραπέζια σου, είναι και εντυπωσιακός ο τρόπος που σερβίρεται αλλά και η γεύση του που σε αποζημιώνει.

Συνταγή για το κοτόπουλο μιλανέζα:Υλικά:

Για το κοτόπουλο:

1,5
κιλό κοτόπουλο2 κρεμμύδια μέτρια3 καρότα ΣέλινοΑλάτι ΠιπέριΝερό

Για το πιλάφι:

2 1/2 κούπες ρύζι για πιλάφι5 κούπες ζωμό από το κοτόπουλο ( που έβρασες)

Για τη σάλτσα:

1 κούπα γάλα3 κουτ. σούπας βούτυρο4 κουτ.σούπας αλεύρι (γ.ο.χ)2 κρόκοι αυγών1 /12 κούπα από το ζωμό του κοτόπουλο1 κούπα τυρί τριμμένο (παρμεζάνα)Εκτέλεση:Καθαρίζουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε να βράσει σε νερό με αλάτι. Ξαφρίζουμε και προσθέτουμε τα λαχανικά. Το αφήνουμε να σιγοβράσει προσέχοντας να μείνει όσο ζουμί χρειαζόμαστε για την συνταγή. Αφού βράσει, βγάζουμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα το ξεψαχνίζουμε και το κόβουμε σε κομμάτια και το αλατοπιπερώνουμε.Σουρώνουμε το ζουμί και ξεχωρίζουμε την 1 1/2 κούπα που χρειαζόμαστε για τη σάλτσα στην άκρη και στο υπόλοιπο βράζουμε το πιλάφι.Σε μια άλλη κατσαρόλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά και ανακατεύουμε για να διαλυθεί καλά. Κατόπιν ρίχνουμε το ζουμί του κοτόπουλου, ζεστό, και το γάλα επίσης σε ζεστή θερμοκρασία και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα.Κατεβάζουμε από τη φωτιά προσθέτωντας φρέσκο βούτυρο και τους κρόκους πολύ καλά χτυπημένος, με προσοχή για να μη βράσουν οι κρόκοι και κόψει η σάλτσα.Σε μια φόρμα κέικ, φορμάρουμε το ρύζι και αν θέλουμε ενδιάμεσα και κομμάτια από το κοτόπουλο δημιουργώντας στρώσεις. Πατάμε καλά και στη συνέχεια ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα. Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω από το ρύζι και αν έχει μείνει κοτόπουλο μπορούμε να το βάλουμε μέσα στην τρύπα (που έχει αφήσει η φόρμα του κέικ). Στολίζουμε με σάλτσα και καρότα ή ό,τι άλλο θέλουμε. Αν δεν θες βάλεις το κοτόπουλο σε στρώσεις ανάμεσα στο ρύζι μπορείς να το βάλεις πάνω από το ρύζι και μέσα στην τρύπα αλλά δείχνει πιο όμορφο αν το βάλεις σε στρώσεις.

Την συνταγή βρήκα και προσάρμοσα στο σήμερα, στο βιβλίο συνταγών της Σοφίας Α.Σκούρα «Μαγειρική ζαχαροπλαστική του ελληνικού σπιτιού» έτος έκδοσης 1967.

Εύκολη και νόστιμη συνταγή για μαγειρίτσα

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Κοτόπουλο Μιλανέζα: Η κλασική συνταγή του 1960, για ‘σένα που δεν τρως μαγειρίτσα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα