Απών από το EWG o Χουλιαράκης- Η ΝΔ ζητά απαντήσεις

15:05 9/2/2017 - Πηγή: iPop

Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας για την απουσία του αν. Υπουργού Οικονομικών από το Euro Working Group της Πέμπτης. Μέσω ανακοίνωσης της η Αξιωματική Αντιπολίτευση στρέφει τα πυρά της κατά της Κυβέρνησης και κάνει λόγο για «ανεκδιήγητη ανευθυνότητα». Θυμίζουμε, πως ο Έλληνας υπουργός γύρισε την πλάτη στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών και αντί να πετάξει για Βρυξέλλες

αποφάσισε να μεταβεί στο Λονδίνο προκειμένου να μιλήσει στους φοιτητές του London School of Economics!

Τι αναφέρει η ΝΔ;

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τη μη εκπροσώπηση της χώρας στο EuroWorking Group από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της αναφέρει «αντί να εκπροσωπεί τη χώρα στην κρίσιμη συνεδρίαση αποφασίζει να εξαφανιστεί και διερωτάται»: «Πρόκειται άραγε για ανεκδιήγητη ανευθυνότητα ή συμβαίνει κάτι άλλο;».

«Ενώ η δεύτερη αξιολόγηση, μετά από καθυστέρηση ενός χρόνου, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και η χώρα κινδυνεύει να χάσει την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η κυβέρνηση ”περί άλλα τυρβάζει”» προσθέτει και εξηγεί:

Η ευθύνη ανήκει στον κ. Τσίπρα. Οφείλει, επιτέλους, να καταλάβει πως ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να πληρώνει άλλο, ούτε την ανευθυνότητα της κυβέρνησης, ούτε τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ

Γιατί ο Χουλιαράκης δεν πήγε στις Βρυξέλλες;

Άγνωστο παραμένει εάν η αλλαγή πλάνων του Γ. Χουλιαράκη έγινε κατόπιν συνεννόησης με τον επικεφαλής του EWG ή οι χαμηλές προσδοκίες της ελληνικής πλευράς οδήγησαν τον Έλληνα υπουργό να γυρίσει την πλάτη στο συμβούλιο απαξιώνοντας το.

Σε διπλωματική ερμηνεία πάντως ο κ. Χουλιαράκης έστειλε εύγλωττο μήνυμα στους δανειστές, πρώτα να λύσουν τις μεταξύ τους διάφορες και στη συνέχεια να παραθέσει τις προτάσεις της η Αθήνα.

Την θέση του υπουργού αναμένεται να καλύψει ο στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Π. Νικολαΐδης.

Θυμίζουμε πως η συνεδρίαση του Euro Working Group θα συζητήσει την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων της β’ αξιολόγησης.

Όσα αναμένεται να συζητηθούν στο ΕWG:

Κατά την συνεδρίαση αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων της δεύτερης αξιολόγησης.

Ποιος ο σκοπός της Κυβέρνησης;

Σαφώς είναι η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, αλλά επίσης και η επίτευξη των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ώστε η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Γιατί η Αθήνα κρατά μικρό καλάθι;

Το οικονομικό επιτελείο της χώρας έχει δείξει, πως κρατά «μικρό καλάθι» καθώς κύκλοι του σημειώνουν, ότι στο EWG της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί μόνο «τεχνική συζήτηση» κλείσιμο της αξιολόγησης και προσθέτουν ότι η συζήτηση δεν θα επεκταθεί στην συνολική διαπραγμάτευση για το ΔΝΤ, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος.

Αυστηρά μηνύματα από τους Ευρωπαίους Αξιωματούχους για τη συμμετοχή του ΔΝΤ:

Τονίζουμε, πως τόσο ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών όσο και η Επικεφαλής του ΔΝΤ ξεκαθάρισαν, πως συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα κρίνεται απαραίτητη προκειμένου εκείνο να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί με επιτυχία, ωστόσο, ακόμα κι όσοι ζητούν τη συμμετοχή του, διαφωνούν μαζί του σ’ αυτά τα οποία ζητά.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem αναφέρθηκε στην αποχώρηση της Ολλανδίας απ’ το ελληνικό πρόγραμμα εάν δεν συμμετέχει το ΔΝΤ και τόνισε, χαρακτηριστικά πως «η Ολλανδία δεν θα παραμείνει στο ελληνικό πακέτο διάσωσης, εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να μην το υποστηρίξει».

Που θα εστιάσει η συζήτηση;

Στο τι θα γίνει τελικά με το 2/3 των προαπαιτουμένων το οποίο δεν είχε προλάβει να ολοκληρωθεί έως το Eurogroup της 26ης Γενάρη.

Παράλληλα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί καταγραφή της στάσης των Ευρωπαίων αμέσως μετά τις δηλώσεις τις οποίες εστιάζουν σε μείωση του αφορολογήτου.

Διαβάστε επίσης:

EWG με στόχο το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης

photo:Aris Oikonomou / SOOC

The post Απών από το EWG o Χουλιαράκης- Η ΝΔ ζητά απαντήσεις appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα