Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το προσφυγικό- Τι αλλαγές φέρνει;

23:06 30/3/2016 - Πηγή: iPop

Κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης το νομοσχέδιο για το προσφυγικό στη Βουλή, το οποίο προβλέπει αναβάθμιση του συστήματος παροχής ασύλου και υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Σύσταση Αρχής Προσφυγών, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, γενικής γραμματείας Υποδοχής, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «Σχετικά με τις Κοινές Διαδικασίες για

τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας», διατάξεις για την εργασία αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις» και κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου;

Προβλέπεται η πλήρης ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας σχετικά με τις ευρωπαϊκές διαδικασίες για τη διεθνή προστασία των αιτούντων ασύλου.

Σημειώνεται ότι ένας μέρος της Ευρωπαϊκές Οδηγίας είχε ενσωματωθεί στο Προεδρικό Διάταγμα 111/2013.

Επιπλέον, το σχέδιο νόμου προβλέπει τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Υποδοχής στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής θα μετονομαστεί σε Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Ακόμα, η Γενική Γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής θα μετονομαστεί σε Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει την επιτάχυνση στη διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων για διεθνή προστασία, με σκοπό η διαδικασία να μην παίρνει παραπάνω από 14 ημέρες.

Η Τουρκία ή άλλη χώρα δεν ορίζονται ως ασφαλείς τρίτες χώρες.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει προγράμματα κατάρτισης για ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας.

Τα άτομα που βρίσκονται στη χώρα μας εδώ και 5 χρόνια θα λάβουν άδεια παραμονής, εάν δεν έχουν λάβει απάντηση στο αίτημα για άσυλο.

Τέλος, σχετικά με τα γραφεία Ασύλου, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία 12 περιφερειακών:

ΑττικήΘεσσαλονίκηΘράκηΉπειροΘεσσαλίαΔυτική ΕλλάδαΚρήτηΛέσβοΧίοΣάμοΛέροΡόδο

Ολόκληρο το νομοσχέδιο

Η αιτιολογική έκθεση

Πίνακας καταργούμενων – τροποποιούμενων διατάξεων στο σχέδιο νόμου

Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Η ειδική έκθεση για την Οργάνωση και λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου

Η έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων

Αναφορά στο νομοσχέδιο για το προσφυγικό έκανε και η Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τετάρτη.

Στο νομοσχέδιο θα ρυθμίζονται:

«Η λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών. Ο τρόπος λειτουργίας, στελέχωσης και διάρθρωσης των Υπηρεσιών Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Ενισχύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες υποδοχής και φιλοξενίας.Ενσωματώνεται η οδηγία 2013/32 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου «σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας».Ρυθμίζεται διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο (Υπηρεσία Ασύλου) και δεύτερο βαθμό (Αρχή Προσφυγών) και
Ζητήματα προσωπικού.Photo: Nick Paleologos / SOOC

The post Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το προσφυγικό- Τι αλλαγές φέρνει; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα