«Κάρτα» από τους Θεσμούς στην Κυβέρνηση για τα αντίμετρα- Οι ενστάσεις και τα σενάρια

08:09 2/3/2017 - Πηγή: iPop

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το πακέτο των αντισταθμιστικών μέτρων της Κυβέρνησης δείχνουν να είναι οι Θεσμοί. Οι αντιθέσεις τους εκφράστηκαν κατά το γύρο των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και σύμφωνα με πληροφορίες οι ενστάσεις σημειώθηκαν κυρίως για τη σταδιακή μείωση των συντάξεων από το 2020 και έτσι αντιπρότειναν την εφάπαξ περικοπή τους.

Όσα συζητήθηκαν για τα αντίμετρα:

Επί τάπητος από το επιτελείο της Κυβέρνησης το οποίο συναντήθηκε με τους δανειστές τέθηκαν εκτός από τα μέτρα και τα αντίμετρα.

Οι Θεσμοί σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να διαφώνησαν με τη

φιλοσοφία των προτάσεων της ελληνικής πλευράς και ζήτησαν σε αυστηρούς τόνους, πως οι ελαφρύνσεις θα πρέπει μόνο να αφορούν τις πιο ευπαθείς ομάδες.

Τι άλλο συζητήθηκε;

Άλλο ένα ζήτημα το οποίο απασχόλησε τη συνάντηση της Τετάρτης ήταν τα μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως η μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, αξίζει να σημειώσουμε, πως ανοικτό παραμένει το θέμα του συνολικού ύψους των μέτρων.

Τι αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος;

Λίγο μετά το κρίσιμο τετ-α-τετ της Τετάρτης ανέφερε, πως οι Θεσμοί θεωρούν ότι μερικά από τα αντίμετρα είναι σε «πολύ καλό δρόμο», σε άλλα, όμως, εξήγησε ότι «χρειάζονται κάποιες τεχνικές διευκρινίσεις» ενώ σε ορισμένα αλλά εκφράζουν διαφωνίες.

Ο ίδιος παράγοντας τονίζουμε, πως εστίασε στο θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018-2019, το οποίο χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» και κατηγόρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι δεν έχει ενσωματώσει στην πρόσφατη έκθεσή του τα νεότερα δημοσιονομικά στοιχεία, που δείχνουν υπεραπόδοση στα έσοδα. Παράλληλα, είπε, πως το Ταμείο, λόγω αυτής της παράλειψης, ζητεί μέτρα ισοδύναμα με 2% του ΑΕΠ.

Μέχρι πότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις;

Μέχρι την άλλη Τετάρτη.

Στην ατζέντα της Πέμπτης, όπως έχει γίνει γνωστό βρίσκονται τα εργασιακά, οι ενεργειακές πολιτικές και το πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα συζητηθεί στις 14:30, ενώ για τις 17:00 έχει προγραμματιστεί η συζήτηση του θέματος της απασχόλησης.

Οι δηλώσεις του Τσίπρα:

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του από την Μάλτα απέφυγε να δεσμευτεί δημοσίως για το κλείσιμο της αξιολόγησης και το μόνο το οποίο είπε ήταν το εξής:

Είναι απολύτως εφικτό να έχουμε ολοκληρώσει μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου

Λίγες ώρες μετά τον πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη τηλεόραση της Deutsche Welle ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών κατέθεσε την εκτίμηση του Βερολίνου, σύμφωνα με την οποία, «αυτή τη στιγμή ο καθένας στη διαπραγμάτευση θεσμών και Ελλάδας θα πρέπει να μετακινηθεί λίγο από τις θέσεις του και τότε θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό».

Ποια είναι τα δύο επικρατέστερα σενάρια;Να κλείσει το SLA (Staff LevelAgreement) στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου και η Αθήνα να νομοθετήσει με πολυνομοσχέδια, μέτρα και αντίμετρα μέχρι το Eurogroup το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα στις 7 Απριλίου. Στη συνεχεία η γερμανική πλευρά θα κληθεί να προσδιορίσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έτσι ώστε να διευκολυνθεί το Ταμείο για την παραμονή του στο πρόγραμμα.Σαφώς πιο δύσκολο είναι το δεύτερο σενάριο το οποίο θεωρεί προϋπόθεση για την παραμονή του Ταμείου το να υπογράψει η Αθήνα με το ΔΝΤ συμφωνία χρηματοδότησης για να κλείσει η αξιολόγηση.Διαβάστε επίσης:

Επί τάπητος μέτρα- αντίμετρα στο τετ-α-τετ με τους Θεσμούς

photo:AP/Yorgos Karahalis

The post «Κάρτα» από τους Θεσμούς στην Κυβέρνηση για τα αντίμετρα- Οι ενστάσεις και τα σενάρια appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα