Κακοκαιρία «Ελπίς»: Γενική αργία – Ποιο είναι το ωράριο των σούπερ μάρκετ και πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ; Η αποζημίωση σε κάθε εγκλωβισμένο οδηγό

12:16 25/1/2022 - Πηγή: iPop

Γενική αργία στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αποφασίστηκε για σήμερα στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία «Ελπίς». Το φαινόμενο έκανε τόσο έντονη την παρουσία του που έχει δημιουργήσει προβλήματα στην Αθήνα, ενώ αρκετοί συνάνθρωποί βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένοι στην Αττική οδό.

Συγκεκριμένα, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Τρίτη 25 Ιανουαρίου, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και οι τράπεζες σε περιοχές της χώρας, ενώ με μειωμένο ωράριο θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και

Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και της ισχυρής χιονόπτωσης και για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 θα παραμείνουν σε αργία (κλειστά) καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και τα τραπεζικά καταστήματα.

Η αργία της λειτουργίας των ανωτέρω καταστημάτων αφορά στις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, τις Κυκλάδες νήσους, τις Σποράδες νήσους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Εξαιρούνται από τον παραπάνω κανόνα τα σούπερ-μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων για τα οποία θα ισχύει ωράριο από τις 10:00 έως και τις 18:00. Επίσης ανοικτά θα είναι τα πρατήρια καυσίμων και τα φαρμακεία σύμφωνα με το κανονικό τους ωράριο και τον προγραμματισμό των εφημεριών τους.

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους; Όσα αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ;

Η έντονη χιονόπτωση έχει προκαλέσει προβλήματα και στα ΜΜΜ.

Συγκεκριμένα, στη γραμμή 1 του Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ) από την έναρξη της κυκλοφορίας τα δρομολόγια εκτελούνται στο τμήμα Πειραιάς- Ν. Ιωνία και αντίστροφα. 

Οι συρμοί κυκλοφορούν κανονικά στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό, ενώ δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια από και προς το Αεροδρόμιο.

Σε ό,τι αφορά στο Τραμ, οι συρμοί θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια και στις γραμμές 2 από τις 08:00.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΟΑΣΑ, αδύνατη είναι η εκτέλεση των πρωινών δρομολογίων των λεωφορείων και των τρόλεϊ.

Εποπτικά συνεργεία της ΟΣΥ σε συνεργασία με την Τροχαία Αττικής θα διενεργούν αυτοψίες από τις πρώτες πρωινές ώρες, προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση για τη σταδιακή αποκατάσταση της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού από τα οδικά μέσα, στο βαθμό που το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών.

Προτεραιότητα, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, θα δοθεί στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά με στόχο να καλυφθούν οι κεντρικοί οδικοί άξονες.

Ο Προαστιακός θα λειτουργήσει μετά τις 12:00 το μεσημέρι (Πειραιάς – Αθήνα – Αεροδρόμιο, Κιάτο – Αεροδρόμιο, Αθήνα – Χαλκίδα). Το υπόλοιπο δίκτυο της Πελοποννήσου (Προαστιακός Πατρών, Κατάκολο – Ολυμπία, Διακοπτό – Καλάβρυτα) και βορείως του Παλαιοφαρσάλου (Λάρισα – Θεσσαλονίκη, Καλαμπάκα – ΛάρισαΒόλος, Έδεσσα – Φλώρινα, ΘεσσαλονίκηΣέρρες – Δράμα) θα λειτουργήσει κανονικά.

Τέλος, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε ότι καταργούνται τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών IC 50 & 52  (Αθήνα – Θεσσαλονίκη), IC 51 & 53 (Θεσσαλονίκη – Αθήνα) καθώς και 884-885 (Αθήνα – Καλαμπάκα / Καλαμπάκα – Αθήνα). 

Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί στην Αττική;

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία για τις περιοχές που έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους εξαιτίας της κακοκαιρίας Ελπίδα που πλήττει τη χώρα. Συγκεκριμένα:

Από τις 03:04 διακόπηκε η κίνηση των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

Στη Δ.Π.Λ. Yμηττού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίαςΣτην περιφερειακή Αιγάλεω και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

Στο μεταξύ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη N.E.O. Aθηνών – Kορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Στην Αττική Οδό, έχει απαγορεύεται η διέλευση οποιουδήποτε οχήματος δεν είναι επιχειρησιακό. Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

Στην Αγία Παρασκευή στο ύψος της εκκλησίας στη Μεσογείων είναι εκατοντάδες τα παρατημένα αυτοκίνητα. Γκρέιτερ περνούν συνεχώς από τον κεντρικό αλλά οι παράδρομοι είναι απροσπέλαστοι.

Στη Λεωφόρο Κηφισίας, στην άνοδο προς Μαρούσι, τα αυτοκίνητα κινούνται με πολύ μεγάλη δυσκολία λόγω του χιονιού, ενώ κλειστοί είναι και όλοι οι γύρω δρόμοι. Το ίδιο σκηνικό και στη Λεωφόρο Μεσογείων.

Η ΕΛΑΣ απηύθυνε σύσταση στους πολίτες στην Αττική να κυκλοφορούν σήμερα αποκλειστικά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. «Οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις» και εφόσον η μετακίνησή τους με αυτοκίνητα είναι απολύτως αναγκαία, να γίνεται «μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες», τονίζεται.

3+1 σημαντικά tips για ασφαλή οδήγηση στο χιόνι

Προβλήματα στην κυκλοφορία λόγω του χιονιού:

Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δυο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.Π.Ε.Ο. Αθηνών – Θήβας, ύψος πρατηρίου υγρών καυσίμων ρεύμα κυκλοφορίας προςΘήβα, απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών. (Aπό 07:20΄ ώρα της 22-01-2022).Διονύσου, από το ύψος του «414» ΣΝΕΝ προς τον Αγ. Πέτρο. (Πεντέλη). (Από 08:00΄ ώρα της 24-01-2022)Ν.Ε.Ο.Α.Λ και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, από στο ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060), μέχρι την χ/θ 58,520 (όρια Αττικής) απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων. (Από 08:00΄ώρα της 24-01- 2022)Επί της συνέχεια της οδού Αναστάσεως (Παπάγου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα κοιμητήρια Παπάγου προς τον Υμηττό. (Από ώρα 09:20΄ της 24-01-2022)Λ. Διονύσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την περιοχή της Ανατολής Ν. Μάκρη προς την Πεντέλη. (Από ώρα 09:20΄ της 24-01-2022)Ανωνύμου οδού (Καισαριανή) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος Καλοπούλα προς τον Υμηττό. (Από ώρα 09:30΄ της 24-01-2022)Λ. Φυλής, από το ύψος της ταβέρνας « Το νέο φαράγγι» έως τα όρια της Αττικής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. (Από ώρα 10:35΄ της 24-01-2022)Τατοΐου από το ύψος της οδού Χλόης έως τα Βασιλικά κτήματα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (Από 10:30 ώρα της 24-01-2022)Τατοϊου από το ύψος του οικισμού Άγιος Μερκούριος έως το ύψος της Ιπποκράτειου πολιτείας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.(Από 10:30΄ ώρα της 24-01-2022)Ε.Ο. Οινόης – Μαγούλας από το ύψος του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ, ρεύμα κυκλοφορίας προς Βοιωτία. (Από 11:55΄ώρα της 24-01-2022).Ε.Ο. Μεγάρων- Αλεποχωρίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το 12ο χλμ. θέση Λούμπα προς τα Μέγαρα . (Από 11:55 ώρα της 24-01-2022)Λ. Παν. Κανελλοπούλου και στα δύο ρεύματα, από την οδό Πίνδο προς την περ. Υμηττού. (Από 12:05΄ώρα της 24-01-2022).Επί της Λ. Ελ. Βενιζέλου (Ηλιούπολη) , και στα δύο ρεύματα από την πλατεία 28ης Οκτωβρίου προς την περ. Καρέα. ( Από 12:05΄ ώρα της 24-01-2022).Επί της Λ. Παν. Κανελλοπούλου και στα δύο ρεύματα, από τη Λ. Μεσογείων μέχρι την οδό Πίνδου. (Από 13:45΄ώρα της 24-01-2022).Επί της Αττικής Οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων. (από 14:00 ώρα της 24-01-2022).Επί της Δ.Π.Λ. Υμηττού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων. (από 14:00 ώρα της 24- 01-2022)Επί της Περιφερειακής Αιγάλεω και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων. (από 14:00 ώρα της 24-01-2022).Επί της Ν.Ε.Ο.Α.Κ. και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη χ/θ 26,700 (Σταθμός Διοδίων Ελευσίνας) μέχρι τη χ/θ 59,800 (όρια Ν. Αττικής), παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, καθώς και όλων των οχημάτων τα οποία δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες. (Από 22:00΄ώρα της 24-01-2022).

Πέρα από όλες αυτές τις εξελίξεις σχετικά με την κακοκαιρία, εκατοντάδες πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Αττική οδό, συμπληρώνοντας πάνω από 21 και 22 ώρες στους χιονισμένους δρόμους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου δήλωσε πως θα αποδοθούν ευθύνες, ενώ ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της νύχτας απεγκλωβίστηκαν περίπου 1.300 οχήματα, και εξακολουθούν να παραμένουν 1.200, όπως εκτίμησε ο ίδιος. «Άλλα από αυτά ήταν εγκαταλελειμμένα, γιατί ο κόσμος, προφανώς, έφυγε είτε μόνος του, είτε ακολουθώντας τις οδηγίες των πεζοπόρων οχημάτων που ήταν εκεί, και άλλα με τους οδηγούς μέσα». Επιπλέον, εκτιμά ότι εντός των επόμενων ωρών θα ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού και των τελευταίων οδηγών.

Εγκλωβισμένοι οδηγοί κοιμούνται στο πάτωμα ξενοδοχείου:

Στο φως της δημοσιότητας βρέθηκαν, επίσης, εικόνες από ξενοδοχείο της Αττικής οδού, οι οποίες πραγματικά συγκλονίζουν.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας φαίνονται να κοιμούνται στο πάτωμα, καθώς τα αυτοκίνητά τους είναι θαμμένα στο χιόνι.

«Είμαστε αποκλεισμένοι από τη 1η ώρα το μεσημέρι στον δρόμο. Το ξενοδοχείο στην Κάντζα άνοιξε στις 9 η ώρα το βράδυ. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από κανέναν. Υπάρχουν μεγάλοι άνθρωποι με μαγκούρες που προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από το χιόνι. Είμαστε 100 άτομα σε μια καφετέρια χωρίς μάσκες να περιμένουμε να μας δώσουν μια τυρόπιτα, επί πληρωμή φυσικά», ανέφερε εγκλωβισμένος οδηγός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Το πρωινό στο ξενοδοχείο είναι 15 ευρώ το άτομο. Κάποιοι ζητήσαμε να κλείσουμε δωμάτιο στο ξενοδοχείο, αλλά μας λένε ότι δεν έχουν. Και την ίδια ώρα στο booking εμφανίζονται διαθέσιμα δωμάτια με 199 ευρώ», συμπλήρωσε.

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Πώς μπορείς να βοηθήσεις έναν άστεγο στο ψύχος; Όλες οι πληροφορίες που χρειάζεσαι

Μητσοτάκης: Αποζημίωση 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο

Αποζημίωση 2.000 ευρώ θα δοθεί για κάθε εγκλωβισμένο αυτοκίνητο στην Αττική Οδό, όπως ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.

Στη σύσκεψη που προηγήθηκε, έγινε αποτίμηση της κατάστασης και ελήφθησαν αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία «Ελπίς».

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τη διοίκηση της παραχωρησιούχου εταιρείας της Αττικής Οδού και ζήτησε την καταβολή του ποσού των 2000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο. Η εταιρεία το αποδέχθηκε.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Κακοκαιρία «Ελπίς»: Γενική αργία – Ποιο είναι το ωράριο των σούπερ μάρκετ και πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ; Η αποζημίωση σε κάθε εγκλωβισμένο οδηγό εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
μμμ, αποζημιωση, σουπερ μαρκετ, σουπερ, αθηνα, κρητη, φαρμακεια, μετρο, ησαπ, τραμ, ΟΑΣΑ, οσυ, γνώμονα, πειραιας, προαστιακος, χαλκιδα, ολυμπια, καλαβρυτα, λαρισα, θεσσαλονικη, βολος, φλώρινα, σερρες, δραμα, τραινοσε, ελασ, tips, τιταν, χλμ, υμηττού, βενιζελος, φως, booking, εταιρεία, ipop, google, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, τραπεζες, σταση εργασιας, ΟΣΕ, ωραριο καταστηματων, διακοπη ρευματος, www.google.gr, τραπεζα της ανατολης, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, χιονι, ipop, οσυ, φλώρινα, αστυνομια, αυτοκινητα, αυτοκινητο, δωδεκανησα, εδεσσα, εικονες, ιωνια, κυκλαδες, τιταν, τραινοσε, τυροπιτα, υψος, φως, ωρα, booking, αγια παρασκευη, αεροδρομιο, αρθρο, αιγαλεω, αξονες, αττικη, ατομο, βοιωτια, βραδυ, γινεται, γνώμονα, δημοσιο, διοικηση, δοθει, δρομολογια, δικτυο, δωματια, εγινε, ευρω, υπαρχει, ελασ, ελληνικη αστυνομια, ελπιδα, ενημερωση, εταιρεία, εφυγε, ιδια, ιδιο, ισχυει, κινηση, κηφισιας, κιατο, μπορεις, ξενοδοχειο, οδηγος, οδηγηση, ορια, οχηματων, οχηματα, πεντελη, προβληματα, πρωινο, ρευμα, συγκεκριμενα, συνεχεια, τμημα, τριτη, τροχαια, υμηττού, φαινονται, χλμ, ωρες, ασφαλεια, δωματιο, χωρα, υπουργειο, κτηματα, οδηγοι, πληροφοριες, tips, θεματα, θηβας
Τυχαία Θέματα
Κακοκαιρία Ελπίς, Γενική, – Ποιο, ΜΜΜ,kakokairia elpis, geniki, – poio, mmm