Η Τουρκία τρέχει να προλάβει την κατασκευή κέντρων για τους πρόσφυγες

12:51 3/4/2016 - Πηγή: iPop

Τρέχουν και δεν φθάνουν οι τουρκικές αρχές να προλάβουν την κατασκευή κέντρων καταγραφής για τους πρόσφυγες που θα καταφθάσουν στα εδάφη τους από την Ελλάδα ενόψει της έναρξης της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας αύριο, Δευτέρα 4 Απριλίου.

750 άτομα αναμένεται πως θα μεταφερθούν από τη Λέσβο στο τουρκικό λιμάνι Δικελί, ανάμεσα στη Δευτέρα και την Τετάρτη με δύο τουρκικά πλοία, τα οποία όμως διοικεί η Frontex.

Αξιωματούχοι στο Δεκελί δήλωσαν πως

ετοιμάζουν το κέντρο υποδοχής προσφύγων στην περιοχή, όμως οι εικόνες από το κανάλι NTV έδειξαν απλά ένα άδειο οικόπεδο.

Η εφημερίδα εφημερίδα Milliyet μεταδίδει ότι τα άτομα θα μπορούν να φιλοξενούνται στις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης, μέχρι να είναι έτοιμο το κέντρο.

Και στο Τσεσμέ όμως έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, καθώς αποτελεί έναν από τους προορισμούς που επέλεξαν πρόσφυγες και μετανάστες.

Εκεί έχουν εγκατασταθεί σωλήνες νερού και ηλεκτρικά καλώδια σε έναν χώρο 500 τ.μ. κοντά στο λιμάνι, που θα λειτουργεί ως κέντρο. Θα υπάρχουν και σκηνές, όπου οι αρμόδιοι υπάλληλοι θα κάνουν την ταυτοποίηση και την καταγραφή, ενώ στη συνέχεια θα γίνεται και ο απαραίτητος υγειονομικός έλεγχος.

Οι αξιωματούχοι τονίζουν ότι στα κέντρα δεν θα μένουν για πολύ οι πρόσφυγες. «Μόλις καταγραφούν και εξεταστεί η κατάσταση της υγείας τους, θα μεταφερθούν στους καταυλισμούς. Θα διασφαλίσουμε η διαδικασία να είναι γρήγορη ώστε να παραμείνουν στα κέντρα αυτά όσο το δυνατό λιγότερο».

Παράλληλα, η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος κάνει ήδη εργασίες για τη δημιουργία καταυλισμού 5.000 ατόμων στη Μανίσα της δυτικής Τουρκίας.

Θυμίζουμε πως η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας προβλέπει την έναν προς έναν μετεγκατάσταση, δηλαδή για κάθε Σύρο που θα δέχεται η Ε.Ε. από την Τουρκία, η Τουρκία θα δέχεται πίσω έναν πρόσφυγα- μετανάστη.

Photo: Cesran

The post Η Τουρκία τρέχει να προλάβει την κατασκευή κέντρων για τους πρόσφυγες appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα