Η πραγματικότητα δημιουργείται από τον εγκέφαλό μας: Τι σημαίνει αυτό και γιατί είναι σημαντικό;

19:02 4/12/2022 - Πηγή: iPop

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την δυνατότητα να καταλαβαίνει και να δημιουργεί καταστάσεις ανάλογα με αυτά που βλέπει στον φυσικό κόσμο. Γι΄αυτό τον λόγο οι απόψεις και οι οπτικές των ανθρώπων διαφέρουν, ανεξάρτητα αν το ερέθισμα που έχουν είναι το ίδιο. Ο καθένας αντιλαμβάνεται μια διαφορετική πραγματικότητα αρκεί να είναι σε θέση να την δημιουργήσει ο εγκέφαλός του με σκοπό να ικανοποιήσει τις προσδοκίες μας.

Και όμως ο εγκέφαλος όσων πιστεύουν είναι διαφορετικούς από εκείνων που δεν πιστεύουν

Βλέπουμε την ιστορία που δημιουργεί ο εγκέφαλός μας

Τις περισσότερες φορές, η ιστορία που

δημιουργεί ο εγκέφαλός μας ταιριάζει με τον πραγματικό, φυσικό κόσμο, αλλά όχι πάντα. Ο εγκέφαλός μας επίσης ασυνείδητα κάμπτει την αντίληψή μας για την πραγματικότητα για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες ή τις προσδοκίες μας. Και συμπληρώνουν κενά χρησιμοποιώντας τις προηγούμενες εμπειρίες μας.

Όλα αυτά μπορεί να μας προκαλούν προκαταλήψεις. Οι οπτικές ψευδαισθήσεις παρουσιάζουν σαφείς και ενδιαφέρουσες προκλήσεις για το πως ζούμε. Παράλληλα, μας βάζουν στην διαδικασία να εξετάσουμε τι είναι πραγματικό και τι όχι, με σκοπό να διαμορφώσουμε τις αντιλήψεις μας. Έτσι, ο εγκέφαλος ανάλογα με το τι θεωρεί πραγματικό, δημιουργεί μια διαφορετική πραγματικότητα στον καθένα.

Σύγκρουση αντίληψης και πραγματικότητας

Αυτή η σύγκρουση προκαλείται επειδή ο εγκέφαλος μας δημιουργεί μια ιστορία για την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να μας κάνει περίεργους και να αμφισβητούμε αν αυτή η πραγματικότητα είναι σωστή. Δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να αμφιβάλλουμε για όλα όσα περνάνε από τις αισθήσεις μας. Πρόκειται για την αναζήτηση των τυφλών σημείων μας, με στόχο να γίνουμε καλύτεροι στοχαστές. Μπορεί επίσης να βοηθήσει με την ενσυναίσθηση. Όταν οι άλλοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται λάθος την πραγματικότητα, μπορεί να μην συμφωνούμε με την ερμηνεία τους, αλλά μπορούμε να καταλάβουμε από πού προέρχεται η οπτική τους.

Για να προσεγγίσουμε αυτήν την πρόκληση, νομίζω ότι βοηθάει να γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλός μας φτιάχνει ιστορίες για τα πιο μικρά πράγματα που αντιλαμβανόμαστε, όπως η κίνηση των αντικειμένων. Αλλά μας λέει επίσης ιστορίες για μερικά από τα πιο περίπλοκα πράγματα που σκεφτόμαστε, όπως είναι για παράδειγμα οι υποθέσεις για τους ανθρώπους με βάση τη φυλή, δημιουργώντας έτσι κοινωνικές προκαταλήψεις.

Γιατί δεν βλέπουμε την πραγματικότητα;

Το γεγονός ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται μια διαφορετική πραγματικότητα, δεν θα πρέπει να μας προκαλεί ανησυχία σχετικά με την λειτουργία του. Αυτό που χρειαζόμαστε για να αντιληφθούμε ότι κάτι κινείται είναι ένα οπτικό ερέθισμα. Πιο συγκεκριμένα, μόλις το φως χτυπήσει τον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος των βολβών μας, μετατρέπεται σε ηλεκτρικό σήμα που στη συνέχεια πρέπει να ταξιδέψει στο σύστημα οπτικής επεξεργασίας στο πίσω μέρος του εγκεφάλου μας. Από εκεί, το σήμα ταξιδεύει προς τα εμπρός μέσω του εγκεφάλου μας, κατασκευάζοντας αυτό που βλέπουμε και δημιουργώντας την αντίληψή μας για αυτό.

Σύμφωνα με τον Adam Hantman, νευροεπιστήμονα στο Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes του Πανεπιστημίου Janelia, τα αισθητήρια συστήματα είναι αργά, καθυστερούν και δεν αφορούν αυτό που συμβαίνει τώρα, αλλά τι συμβαίνει πριν από 50 χιλιοστά του δευτερολέπτου ή, στην περίπτωση της όρασης, πριν από εκατοντάδες χιλιοστά του δευτερολέπτου. Έτσι, ο εγκέφαλος προβλέπει την πορεία της κίνησης πριν αυτή συμβεί. Μας λέει μια ιστορία για το πού κατευθύνεται το αντικείμενο και αυτή η ιστορία γίνεται η πραγματικότητά μας. Οπότε, στους εγκεφάλους μας αρέσει να προβλέπουν όσο το δυνατόν περισσότερα, στη συνέχεια χρησιμοποιούν τις αισθήσεις μας για να διορθώσουν την πορεία όταν οι προβλέψεις πάνε στραβά.

UnsplashΟι ιστορίες του εγκεφάλου επηρεάζονται από τις εμπειρίες της ζωής

Ο εγκέφαλος μας λέει μια ιστορία για την κίνηση των αντικειμένων. Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη ιστορία που λέει. Μας λέει επίσης ιστορίες για πιο περίπλοκες πτυχές του οπτικού μας κόσμου, όπως το χρώμα. Το χρώμα είναι ένα συμπέρασμα που βγάζουμε και εξυπηρετεί ένα σκοπό να παίρνουμε ουσιαστικές αποφάσεις για αντικείμενα στον κόσμο. Αλλά, αν τα μάτια μας λειτουργούσαν ως επιστημονικά όργανα που περιγράφουν ακριβή μήκη κύματος φωτός, θα ξεγελούνταν συνεχώς. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το χρώμα είναι μια ψευδαίσθηση που δημιουργείται από τον εγκέφαλό μας.

Πολλές φορές για να μαντέψουμε το σωστό χρώμα ενός αντικειμένου, χρησιμοποιούμε υποθέσεις. Μερικές φορές οι εικασίες που κάνουμε είναι λανθασμένες και άλλες φορές κάνουμε διαφορετικές υποθέσεις από άλλους. Έτσι, λοιπόν, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα αντικείμενο που δεν έχει τον κατάλληλο φωτισμό, κάνουμε υποθέσεις πώς θα φαίνεται αυτό το αντικείμενο με το φως του ήλιου.

Όταν αντιμετωπίζουμε την ασάφεια, ο εγκέφαλος μας την γεμίζει με πληροφορίες με ότι γνωρίζουμε για να δημιουργηθεί ένα αποτέλεσμα. Τέλος, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι υποθέτουμε αυτό που συναντάμε πιο συχνά στο οπτικό μας πεδίο. Άρα, με ότι είμαστε περισσότερο εξοικειωμένοι, αυτό βοηθά τον εγκέφαλό μας να διαμορφώσει μια διαφορετική πραγματικότητα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η πραγματικότητα δημιουργείται από τον εγκέφαλό μας: Τι σημαίνει αυτό και γιατί είναι σημαντικό; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα