Αναρωτήθηκες ποτέ τι συμβαίνει στον εγκέφαλο της γάτας σου; – Μάθε πώς να κατανοείς τη συμπεριφορά της!

16:03 4/12/2022 - Πηγή: iPop

Η σχέση που έχουμε με τους γούνινους φίλους μας είναι πολύ ξεχωριστή. Κάθε πρωί όταν ξυπνάμε τα μάτια μας συναντιούνται, και ακριβώς εκείνη τη στιγμή, η αγάπη που έχουμε για αυτούς, συνεχίζει να μεγαλώνει. Χωρίς αμφιβολία, είναι ένα πολύ αινιγματικό ζώο, από το οποίο μαθαίνουμε σταδιακά περισσότερα, αλλά σε ποιο βαθμό ξέρουμε τι περνάει από τον εγκέφαλό του; Οι μελέτες για το πώς σκέφτεται μία γάτα είναι πολύ δύσκολο να γίνουν, επειδή οι γάτες, σε αντίθεση με τους σκύλους, δεν ενδιαφέρονται να γίνουν υποκείμενα δοκιμής. Το κλειδί είναι να μάθεις πώς να αναγνωρίζεις ορισμένα από τα παρακάτω συναισθήματα.

Γιατί

η γάτα σου κάνει πατουσάκια και γιατί ο σκύλος σου δεν σταματά να σε γλείφει στο πρόσωπο;

Διαβάζοντας το μυαλό της γάτας σου

Ίσως μπορείς να πάρεις ενδείξεις για το τι σκέφτεται η γάτα σου παρακολουθώντας τη συμπεριφορά της. Ενώ σαν ζώα έχουν ξεχωριστές προσωπικότητες και μερικές είναι πιο εκφραστικές από άλλες, μπορείς να λάβεις υποδείξεις για το τι έχουν στο μυαλό τους αν προσέχεις για σημάδια. ‌

Γλώσσα του σώματος: Η γλώσσα του σώματος που χρησιμοποιεί η γάτα σου μπορεί συχνά να αποκαλύψει πολλά για το τι σκέφτεται. Μια ανασηκωμένη ουρά, για παράδειγμα, είναι συχνά ένα σημάδι ότι νιώθει ευτυχισμένη. Ένα απαλό χτύπημα είναι ένα γλυκό σημάδι στοργής.

Επιφωνήματα: Η γάτα σου μπορεί να επικοινωνήσει με ένα ευρύ φάσμα από νιαουρίσματα, γουργουρητά και άλλα επιφωνήματα. Βγάζοντας ένα μικρό νιαούρισμα, το κάνει για να σε ενημερώσει ότι χαίρεται που σε βλέπει. Ένα σφύριγμα, από την άλλη πλευρά, δείχνει επιθετικότητα και μπορεί να σου λέει ότι αισθάνεται φόβο ή θυμό.‌

Unsplash

Εκφράσεις του προσώπου: Οι γάτες είναι γνωστό πως είναι δύσκολες στην ανάγνωση, αλλά μπορείς να βρεις λεπτές ενδείξεις για το πώς αισθάνονται με βάση τις εκφράσεις του προσώπου τους. Όταν ανοιγοκλείνουν αργά τα μάτια, για παράδειγμα, μπορεί να είναι σημάδι εμπιστοσύνης και ικανοποίησης.

Η επίμονη ματιά: Στον ανθρώπινο κόσμο, μια οπτική επαφή που διατηρείται για αρκετή ώρα υποδηλώνει τρυφερά συναισθήματα. Αναρωτιέσαι όμως γιατί η γάτα σου σε κοιτάζει επίμονα; Η αλήθεια είναι το καρφωμένο βλέμμα είναι διαφορετικό στα κατοικίδια. Στο βασίλειο των γατιών, η επίμονη οπτική επαφή αποτελεί σημάδι απειλής. Για αυτό άλλωστε μια γάτα θα πλησιάσει εκείνον που προσπαθεί να την αγνοήσει μέσα σε ένα δωμάτιο, αποφεύγοντας εκείνον που την κοιτάζει.

Σε ξυπνάει η γάτα σου πολύ πρωινές ώρες και δεν ξέρεις πώς να το διαχειριστείς; – Όλα όσα χρειάζεται να μάθεις για τον ύπνο του κατοικιδίου σου

Τι σκέφτεται η γάτα μου;

Ενώ η γλώσσα του σώματος και η συμπεριφορά της μπορεί να σου δώσουν μια ιδέα για τη διάθεση ή τις άμεσες ανάγκες της, είναι αδύνατο να γνωρίζεις ακριβώς τι περνάει από το μυαλό της ανά πάσα στιγμή. Αυτές είναι ωστόσο μερικές πιθανότητες:

«Θέλω να είμαι μαζί σου»

Παρόλο που συχνά συμπεριφέρονται με απόμακρο τρόπο, οι γάτες προτιμούν να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους περισσότερο από τα παιχνίδια τους ή ακόμα και το αγαπημένο τους φαγητό. Δεν χρειάζεται να αντικατοπτρίζεις την απόμακρη στάση της για να κερδίσεις τη στοργή της. Οι γάτες τείνουν να προτιμούν να περνούν το χρόνο τους με άτομα που τις προσέχουν.

«Είμαι αγχωμένη»

Οι γάτες μπορεί να αισθάνονται άγχος, και αυτό είναι εμφανές όχι μόνο στη συμπεριφορά τους αλλά και σε ιατρικές καταστάσεις που αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα του στρες, όπως η δερματίτιδα . Η απομάκρυνση από τους ιδιοκτήτες τους μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικό στρες που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης.

«Είμαι το αφεντικό εδώ»

Οι περισσότερες γάτες φαίνεται να πιστεύουν ότι είναι επικεφαλής του νοικοκυριού, όπως μπορούν να επιβεβαιώσουν οι ιδιοκτήτες τους. Θα έρθουν όταν φωνάξεις το όνομά τους, αλλά μόνο αν το θελήσουν εκείνες. ‌

Unsplash«Είσαι ένα μεγάλο γατάκι»

Οι γάτες γενικά συμπεριφέρονται στους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που θα συμπεριφέρονταν σε μια άλλη γάτα. Πολλές συμπεριφορές που γνωρίζουμε και αγαπάμε, όπως το τρίψιμο στα πόδια μας, είναι οι ίδιες συμπεριφορές με τις οποίες εμπλέκονται με άλλες γάτες.

Το γατάκι σου παρουσιάζει ανεξήγητη απώλεια βάρους; Δες τι μπορεί να σημαίνει και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις

«Τι κοιτάς»;

Η γάτα σου ενδιαφέρεται για αυτό που κοιτάς. Μια μελέτη έδειξε ότι οι γάτες ακολουθούσαν το βλέμμα των ανθρώπων περίπου στο 70% του χρόνου. Συχνά θα κοιτάξουν ένα νέο αντικείμενο και μετά σε εσένα για να δουν πώς ανταποκρίνεσαι σε αυτό.

«Ξέρω ότι το παιχνίδι μου είναι κάπου εδώ γύρω»

Σε αντίθεση με τους σκύλους, οι γάτες κατανοούν τη μονιμότητα του αντικειμένου. Έτσι, αν το αγαπημένο ποντίκι-παιχνίδι της γάτας σου χαθεί κάτω από το κρεβάτι, θα το ψάξει κάτω από το κρεβάτι. Παρόλο που δεν μπορεί να το δουν, ξέρει ότι είναι ακόμα εκεί και δεν θα τα παρατήσει μέχρι να το βρει.‌

«Αναρωτιέμαι πώς νιώθει ο ιδιοκτήτης/ιδιοκτήτρια μου σήμερα»

Στις γάτες αρέσει να παρακολουθούν τους ιδιοκτήτες τους, μερικές φορές ακόμη και ενώ κοιμούνται. Προσπαθούν να κατανοήσουν τα συναισθήματά σου και να βρουν τον καλύτερο τρόπο αλληλεπίδρασης μαζί σου. Τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα να μάθουν αν είναι καλή στιγμή να ζητήσουν φαγητό.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αναρωτήθηκες ποτέ τι συμβαίνει στον εγκέφαλο της γάτας σου; – Μάθε πώς να κατανοείς τη συμπεριφορά της! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα