Η πολική αρκούδα πρέπει να προσαρμοστεί στην τήξη των πάγων

06:31 6/9/2014 - Πηγή: iPop

Μία θηλυκή πολική αρκούδα κολύμπησε κάνοντας ρεκόρ για εννέα ημέρες σε ευθεία γραμμή, διασχίζοντας 687 χιλιόμετρα στο νερό, απόσταση που ισοδυναμεί με την απόσταση μεταξύ της Ουάσιγκτον και Βοστώνης.

Η αρκούδα έκανε το επικό ταξίδι της στη θάλασσα Μποφόρ, όπου ο θαλάσσιος πάγος συρρικνώνεται, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αναγκάζοντας τις μητέρες αρκούδες να κολυμπούν όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις για να φτάσουν σε κατάλληλη ξηρά θέτοντας σε κίνδυνο τα νεογνά τους.

Το νεογνό της αρκούδας που έκανε το ρεκόρ, για παράδειγμα, πέθανε σε κάποιο σημείο από την ώρα που άρχισε να

κολυμπά μέχρι την ώρα που την ξαναβρήκαν σε ξηρά οι ερευνητές. Είχε επίσης χάσει το 22% του βάρους του σώματος της.

«Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι τα ζώα αυτά δεν ήταν προηγουμένως υποχρεωμένα να κάνουν αυτές τις μεγάλες αποστάσεις κολυμπώντας, επειδή 687 χιλιόμετρα τμημάτων ανοιχτής θάλασσας δεν συμβαίνουν πολύ συχνά στην εξελικτική ιστορία της πολικής αρκούδας», δήλωσε ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο Steven Amstrup.

Μια άλλη θηλυκή αρκούδα στη μελέτη κολύμπησε για περισσότερο από 12 ημέρες, αλλά φαίνεται ότι είχε βρει χώρους για ξεκούραση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της.

Οι πολύ μεγάλες κολυμβητικές διαδρομές είναι θανατηφόρες για τα νεογνά

Βιολόγοι εφάρμοσαν ένα ειδικό κολάρο σε 68 θηλυκές πολικές αρκούδες μεταξύ του 2004 και του 2009 για να μελετήσουν τις κινήσεις τους. Χάρη σ’ αυτό που ένας από τους μελετητές χαρακτήρισε «ατύχημα τεχνολογίας και σχεδιασμού», οι ερευνητές παρατήρησαν κενά δεδομένων αναφορικά με την ιχνηλασία των αρκούδων. Οι ερευνητές ήταν σε θέση αργότερα να συνδέσουν τα κενά αυτά με τις περιόδους κατά τις οποίες οι αρκούδες ήταν στη θάλασσα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα δεδομένα GPS για συμβάντα σε 50 αρκούδες με κολάρο κατά τη διάρκεια κολυμβητικών διαδρομών μεγαλύτερων των 50 χλμ. Αυτά τα δεδομένα στη συνέχεια συσχετίστηκαν με τα ποσοστά επιβίωσης των νεογνών.

«Αρκούδες που κολύμπησαν μεγάλες αποστάσεις είχαν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τα νεογνά τους», δήλωσε ο George Durner, ένας από τους συντάκτες της μελέτης. Πέντε από τις 11 μητέρες που είχαν μικρά πριν αρχίσουν το μακρύ κολυμβητικό τους ταξίδι έχασαν τα μικρά τους.

The post Η πολική αρκούδα πρέπει να προσαρμοστεί στην τήξη των πάγων appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα