Η Πάρος που δεν ξέρεις

11:31 16/4/2014 - Πηγή: iPop

Μόλις έμαθες ότι τελικά θα πάρεις άδεια το Πάσχα και δεν θα σουβλίσεις τον οβελία στο γραφείο δίπλα από το laptop. Ψάχνεις λοιπόν, που θα πας! Γιατί να μην είναι η Πάρος ο προορισμός σου; Όχι, μην έχεις στο μυαλό σου τα 15χρονα που πλημμυρίζουν το νησί το Καλοκαίρι, τα ξέφρενα parties στην

Πούντα και τους γραμμωμένους surfers στη Σάντα Μαρία. Δεν λέμε, δικαίως τα έχεις όλα αυτά στο μυαλό σου, αλλά εμείς θα σου δείξουμε μία άλλη κρυφή πλευρά της Πάρου που ίσως να μην γνώριζες μέχρι σήμερα.

Η Πάρος λοιπόν μπορεί να γίνει ιδανικός προορισμός για να ξεκουραστείς και να ηρεμήσεις αν ξέρεις που να πας! Απομακρυσμένα χωριά στα ορεινά μέρη του νησιού, μικρά ψαροχώρια, καταγάλανες ακρογιαλιές, ασβεστωμένα σπιτάκια, πλακόστρωτα σοκάκια, και μοναστήρια ιδανικά για το βράδυ της Ανάστασης. Και ναι μιλάμε ακόμα για την Πάρο!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ’ την αρχή! Παίρνεις το καράβι από Πειραιά και φτάνεις στο νησί μεσημεράκι. Το λιμάνι, στη Παροικιά, είναι σήμα κατατεθέν του νησιού, με τον μύλο να στέκεται ακριβώς απέναντι από εκεί που δένουν τα καράβια! Παίρνεις το αυτοκίνητο σου (ή νοικιάζεις επιτόπου αμάξι/μηχανή/γουρούνα) και πας σφαίρα να αφήσεις βαλίτσες στο δωμάτιο-σπίτι που έχεις κλείσει για το βράδυ! (Ψάξε ιντερνετικά για ενοικιαζόμενα σπίτια στον Αμπελά, όπου και πανέμορφα ενοικιαζόμενα σπίτια έχει σε λογικές τιμές και είναι σχετικά απόμερα και δεν θα έχεις φασαρία!) Αφού άφησες το περιττό βάρος ήρθε η ώρα να οργώσεις το νησί!

Οι βόλτες στο νησί ξεκινούν από την πρωτεύουσα, την Παροικιά, και ξεκινάς τη διαδρομή από την Εκατονταπυλιανή (το βυζαντινό μοναστήρι, όπου την Μεγάλη Εβδομάδα τελούνται μερικές από τις πιο κατανυκτικές λειτουργίες του νησιού) και ανακαλύπτεις τα πλακόστρωτα καλντερίμια, στην αγορά της Παροικιάς. Από εκεί, θα οδηγηθείς μόνος σου στον Αγ. Κωνσταντίνο, το λεγόμενο Κάστρο, με τα στενά δρομάκια και την μοναδική θέα στη θάλασσα.

Δεν μπορείς όμως να μην πας και στη Νάουσα, η οποία ναι μεν είναι γνωστή και τους ξέφρενους ρυθμούς της αλλά δεν γίνεται να μην κάνεις μία βόλτα στα σοκάκια της, να μην περάσεις από το λιμανάκι που γύρω του έχει τα πιο γνωστά μαγαζιά του νησιού και να μην κάτσεις στο γεφυράκι να χαζέψεις την περατζάδα. Αν θες να αποφύγεις τη βαβούρα απέφυγε τις ώρες μεγάλης κίνησης! Αν πάλι θέλεις και λίγη φασαρία πήγαινε το βράδυ και αφού έχεις πιει τις σούμες και τα ούζα σου, κάνε μία στάση στο Shark να πιείς και ένα τελευταίο ποτό. (ναι καλά θυμάσαι το Shark, το έχουν οι ιδιοκτήτες του Recipe)

Αφού λέμε για ήρεμα μέρη της Πάρου, δεν θα μπορούσαμε να μην μιλήσουμε για τον Αμπελά! Ο Αμπελάς, ένα γραφικό ψαροχώρι στα ανατολικά της Νάουσας. Η ιδανική περιοχή για ουζάκι ή σούμα με μεζέ στις ψαροταβέρνες οι οποίες είναι κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού πάνω από τη θάλασσα και σου προσφέρουν τέλεια θέα της Νάξου!

Λατρεμένος προορισμός όμως είναι οι Λεύκες. Ένα από τα πιο γραφικά χωριά, σε υψόμετρο 250 μέτρων, στο κέντρο του νησιού, το οποίο χτίστηκε το 16ο αιώνα από Κρητικούς και Πελοποννήσιους πρόσφυγες και ντόπιους. Σήμερα έχει 519 κατοίκους! Η είσοδος στους δρόμους του χωριού έχει απαγορευθεί στα οχήματα, όποτε παρκάρεις το αμάξι και κατηφορίζεις προς το χωριό μέσω των μαρμαροστρωμένων δρόμων! Μην κουράζεσαι και μόνο που το ακούς! Τα παραδοσιακά μαγαζιά και οι κατάφυτες αυλές των σπιτιών που θα δεις θα σε ανταμείψουν! Μην ξεχάσεις να κάνεις βόλτα στα σοκάκια, να πας στα λαογραφικά μουσεία και να φας γλυκό του κουταλιού μαζί με ελληνικό καφέ στο παραδοσιακό καφενείο της πλατείας.

Η Άνοιξη ταιριάζει πολύ στη Πάρο! Και αν και είναι κατεξοχήν Καλοκαιρινός προορισμός, το Πάσχα του πάει εξίσου πολύ! Στα ορεινά, λοιπόν, και πιο συγκεκριμένα στα χωριά Μάρπησσα, Μάρμαρα, Πρόδρομο, Λεύκες κα Άσπρο Χωριό, έχουν το έθιμο της αναπαράστασης των Παθών. Καθώς ο Επιτάφιος περνά τα δρομάκια των χωριών, κάνει 15 στάσεις στις οποίες αναπαριστώνται εικόνες των Παθών: Παιδιά ντυμένα Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού αναπαριστούν σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, τον Μυστικό Δείπνο, το μαρτύριο της Σταύρωσης και πάει λέγοντας, ενώ σε κάθε μία από αυτές τις στάσεις φωτίζεται εντυπωσιακά και ένα σημείο του βουνού. Το βράδυ του Σαββάτου το έθιμο κορυφώνεται με την αναπαράσταση της Ανάστασης ανάμεσα σε χιλιάδες κεριά και πυροτεχνήματα.

Την Κυριακή του Πάσχα οι εκδηλώσεις συνεχίζονται, με το «κάψιμο του Εβραίου» στο λιμανάκι της Νάουσας, καθώς και με το «Πάσχα της Αγάπης», που πραγματοποιείται την ημέρα του Πάσχα στον χώρο του γηπέδου της Μάρπησσας όπου οι μόνιμοι κάτοικοι προσφέρουν αρνί ψητό, κόκκινα αυγά, τυρί και άφθονο παριανό κρασί. Το γλέντι συνοδεύουν παραδοσιακά όργανα.

The post Η Πάρος που δεν ξέρεις appeared first on iPop - Από την Πόπη Τσαπανίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα