Η Κυβέρνηση τονίζει πως δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για επανεισδοχή των προσφύγων και το δράμα στην Ειδομένη συνεχίζεται

09:56 15/3/2016 - Πηγή: iPop

Την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη γίνεται όλο και πιο απελπιστική για τους πρόσφυγες που βρίσκονται πίσω από τον υψωμένο φράχτη η Κυβέρνηση τονίζει πως «δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για επανεισδοχή των προσφύγων». Να σημειωθεί πως την Δευτέρα αρκετοί πρόσφυγες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν μαζική έξοδο ελπίζοντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους στη δική τους «γη της απαγγελίας».

Σε συνέντευξη του την Τρίτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης επισήμανε αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ

ότι «αν υποβάλλει αίτημα επανεισδοχής των προσφύγων και των μεταναστών που πέρασαν στη γειτονική χώρα, αυτό θα εξεταστεί».

Όταν ο Γ. Κυρίτσης ερωτήθηκε για το φυλλάδιο το οποίο μοιράστηκε στους πρόσφυγες στην Ειδομένη δήλωσε:

Η Κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί που το μοίρασαν

Χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή «ανεύθυνη», πέρα από τις -καλές ή κακές- προθέσεις των εμπνευστών της. Αναφερόμενος στην επιδίωξη της Κυβέρνησης είπε:

Είναι να ενισχυθεί το κομμάτι της επικοινωνίας με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες προκειμένου να καταλάβουν ότι δεν ωφελεί να παραμένουν στην Ειδομένη και ότι πρέπει να μεταφερθούν σε ασφαλέστερους χώρους

Επίσης ο Γ. Κυρίτσης επισήμανε ότι: «Από αύριο ξεκινά μια αραβόφωνη σελίδα του Αθηναϊκού Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ θα υπάρχει και wi-fi στις δομές φιλοξενίας που θα ανοίγουν στη σελίδα αυτή προκειμένου να υπάρχει μια αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με αυτούς τους ανθρώπους».

Την Ειδομένη εκτάκτως το πρωί της Τρίτης επισκέπτεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μητσοτάκης και στη μία το μεσημέρι την ίδια ημέρα θα μεταβεί ο Δ.Αβραμόπουλος, ο οποίος θα προχωρήσει και σε δηλώσεις τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Τι συνέβη την Δευτέρα;

Ομάδα απελπισμένων προσφύγων πραγματοποίησε μαζική έξοδο από τα σύνορα και βρέθηκε στα εδάφη της ΠΓΔΜ από το χωριό Χαμηλό, ενώ μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας πολλοί ήταν οι πρόσφυγες οι οποίοι συνέχιζαν να βρίσκονται στο σημείο.

Παράλληλα, ισχυρές δυνάμεις αστυνομικών βρίσκονται στην περιοχή με σκοπό να μην αφήσουν άλλα άτομα να περάσουν στην Ειδομένη.

Την ίδια στιγμή αξίζει να τονισθεί πως αρκετές ομάδες προσφύγων έχουν ξεκινήσει με τα πόδια από το Πολύκαστρο και άλλες περιοχές του νομού Κιλκίς, διατηρώντας την ελπίδα ότι θα περάσουν τα σύνορα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τις οποίες μεταδίδουν τα Μέσα της ΠΓΔΜ, περίπου 700 άτομα κατάφεραν τελικά να εισέλθουν στην χώρα την Δευτέρα. Συγκεκριμένα οι πρόσφυγες μετέβησαν στο ακρωτήρι Μόνι, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το χωριό Χαμηλό.

Ο στρατός και η αστυνομία της ΠΓΔΜ με φορτηγά τους περισυνέλεξαν με σκοπό να τους οδηγήσουν πίσω.

Αφέθηκαν ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι:

Ελεύθεροι αφέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι δώδεκα Έλληνες φωτορεπόρτερ και τα μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που συνελήφθησαν από τις αρχές της ΠΓΔΜ.

Οι Έλληνες φωτορεπόρτερ οι οποίοι ήταν μαζί με συναδέλφους τους από διεθνή πρακτορεία αλλά και μέλη ΜΚΟ να τονισθεί πως ακολουθούσαν τους πρόσφυγες την ώρα που εισέρχονταν από την Ειδομένη στο έδαφος των Σκοπιών.

Μάλιστα, για να αφεθούν ελεύθεροι τους ζητήθηκε να καταβάλουν το διοικητικό πρόστιμο των 260 ευρώ ο καθένας.

Το φυλλάδιο που προκάλεσε την «μαζική έξοδο»

Όπως έγινε γνωστό ένα φυλλάδιο άγνωστης προέλευσης είχε μοιραστεί στους πρόσφυγες, το οποίο τους πληροφορούσε ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και μάλιστα συνοδευόταν από χάρτη.

Η μετάφραση του φυλλαδίου στα ελληνικά:

«ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

1. Τα Ελληνο-Σκοπιανά σύνορα είναι κλειστά και θα παραμείνουν κλειστά.

2. Δεν θα υπάρχουν λεωφορεία ή τρένα να σας μεταφέρουν στη Γερμανία.

3. Το πιο πιθανό είναι πως όποιος θα μείνει στην Ελλάδα θα απελαθεί στην Τουρκία.

4. Όποιος καταφέρει να περάσει με μη νόμιμο τρόπο προς χώρες της Κεντρικής/Ανατολικής Ευρώπης θα καταφέρει να παραμείνει. (Η Γερμανία ακόμα υποδέχεται τους πρόσφυγες).

5. Το πιο πιθανό είναι πως θα εκκενωθεί το CAMP της Ειδομένης στις επόμενες μέρες. Πιθανόν θα σας πάνε σε δομές της Ελληνικής Κυβέρνησης όπου από κει θα σας επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία.

Η ΛΥΣΗ

1. Ο Φράχτης που είναι τοποθετημένος μπροστά σας είναι για να σας αποπροσανατολίσει και να νομίζετε πως τα σύνορα είναι κλειστά. Ο Φράχτης τελειώνει στα πέντε χιλιόμετρα από εδώ, όπου μετά δεν υπάρχει φράχτης να σας αποτρέψει να μπείτε στην ΠΓΔΜ. Μπορείτε να περάσετε από εκεί.

2. Εάν μετακινηθείτε σε μικρές ομάδες ή μόνοι σας θα καταφέρει η αστυνομία των συνόρων ή ο στρατός να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει στην Ελλάδα.

3. Εάν όμως μαζευτείτε περάσουν χιλιάδες άτομα ταυτόχρονα δεν θα μπορέσει η Αστυνομία να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει.

Ας βρεθούμε την Δευτέρα και ώρα 14:00 στην είσοδο του CAMP για να περάσουμε τα σύνορα όλοι μαζί.

Σας παρακαλώ να κοιτάξτε το χάρτη για να γνωρίζετε τη διαδρομή και τον τόπο συνάντησης».

Έκτακτη σύσκεψη για το προσφυγικό στο Μαξίμου

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Δευτέρας υπό τον Πρωθυπουργό μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα σύνορα. Η Κυβέρνηση έκανε έκκληση προς τις ΜΚΟ και τους άλλους εθελοντές να συνεργάζονται με τις αρχές προκειμένου οι πρόσφυγες να λαμβάνουν την απαραίτητη ενημέρωση και να μην πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και παραπληροφόρησης. Επιπλέον, έγινε κάλεσμα και προς τους πρόσφυγες να εμπιστεύονται τις ελληνικές αρχές.

photo:Reuters

The post Η Κυβέρνηση τονίζει πως δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για επανεισδοχή των προσφύγων και το δράμα στην Ειδομένη συνεχίζεται appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα