Η Κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για «μηχανισμούς εγγυήσεων» προκειμένου να κλείσει η β’ αξιολόγηση

09:44 31/12/2016 - Πηγή: iPop

Τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνεντεύξεις τους άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η Κυβέρνηση να συζητήσει για μηχανισμούς εγγυήσεων προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ωστόσο, ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν προκαταβολικά μέτρα.

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΙ, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η Κυβέρνηση έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στον Ιανουάριο.

Παράλληλα, ενώ

τόνισε πως ο κόφτης και το χρέος δεν σχετίζονται, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για συζήτηση πάνω σε μηχανισμούς εγγυήσεων, χωρίς, όμως, να περιλαμβάνονται προκαταβολικά μέτρα.

Αν η συζήτηση πάει σε ένα σημείο που θα πρέπει να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε διάφορους μηχανισμούς εγγυήσεων, δεν θα περιλαμβάνουν νομοθέτηση μέτρων προκαταβολικά

Ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα είναι πλήρως μέσα στους στόχους με μαξιλάρι 500 εκατ. ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος περικοπής συντάξεων, «θα πιάσουμε τους στόχους».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το απέκλεισε εκτιμώντας πως «υπάρχουν δυνατότητες για να έχουμε μία καλή χρονιά που θα αντιστρέψει το κλίμα».

Όσον αφορά το ποια θέματα της αξιολόγησης έχουν κλείσει μίλησε για το 90-95% των ανοιχτών ζητημάτων.

Για επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» έκανε λόγο ο Ε. Τσακαλώτος

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικός μιλώντας στην «Καθημερινή» σχολίασε σχετικά με την απαίτηση του ΔΝΤ να νομοθετηθούν από τώρα μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι:

Έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι δεν νομοθετούμε τώρα τέτοια μέτρα για μετά το 2018. Δεν έχω καταλάβει αν ισχύει κάτι τέτοιο για τη Νέα Δημοκρατία. Στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση που το ΔΝΤ σπάσει το εντυπωσιακό σερί του και μια από τις προβλέψεις του επαληθευτεί, έχουμε πει ότι μπορεί να περιγράψουμε τα μέτρα που εν δυνάμει σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι σ΄αυτό το πλαίσιο η Κυβέρνηση συζητά έναν μηχανισμό δέσμευσης, όπως η επέκταση του Αυτόματου Μηχανισμού Δημοσιονομικής Προσαρμογής του προϋπολογισμού, δηλαδή τον γνωστό σε όλους δημοσιονομικό «κόφτη».

Διαβάστε ακόμα:

2016: Μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση και μια δεύτερη «προίκα» για το 2017

The post Η Κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για «μηχανισμούς εγγυήσεων» προκειμένου να κλείσει η β’ αξιολόγηση appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα