Η Κομισιόν βλέπει πρόοδο στο προσφυγικό- Τι αναφέρουν οι εκθέσεις της;

15:30 28/9/2016 - Πηγή: iPop

Πρόοδο στο προσφυγικό βλέπει η Κομισιόν, όπως υπογραμμίζουν οι σχετικές εκθέσεις που έδωσε στη δημοσιότητα τις τελευταίες ώρες. Οι συγκεκριμένες εκθέσεις να τονισθεί, πως εστιάζουν στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αλλά παράλληλα και στη βελτίωση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων.

Τι αναφέρει για τη χώρα μας;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξηγεί ότι οι προσπάθειες που καταβάλουν οι ελληνικές αρχές είναι συνεχόμενες και υπογραμμίζει πως «πρόοδος έχει καταγραφεί και στη λειτουργία του συστήματος ασύλου που έχει στόχο να ισχύσουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα για το άσυλο».

Η έκθεση

στην οποία η Επιτροπή αναφέρεται στην Ελλάδα εξηγεί «η πρόοδος αυτή περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής, την αύξηση της συνολικής ικανότητας υποδοχής καθώς και την ενίσχυση των δυνατοτήτων της υπηρεσίας ασύλου, την ίδρυση νέων επιτροπών εφέσεων, καθώς και τη θέσπιση νομοθεσίας για δωρεάν νομική βοήθεια και την πρόβλεψη για την εκπαίδευση των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων σχολικής ηλικίας».

Τι θα συμβεί σε περίπτωση επιστροφής των προσφύγων στη χώρα μας;

Η Επιτροπή διευκρινίζει «σε περίπτωση που η επανάληψη των επιστροφών στην Ελλάδα βάσει του κανονισμού του Δουβλίνου επανεκκινήσει μελλοντικά θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι πιθανές επιπτώσεις που αυτή η δύσκολη κατάσταση θα έχει για τη συνολική λειτουργία του συστήματος ασύλου».

Και σημειώνει «πρέπει να ξεκινήσει σταδιακά και κατά περίπτωση».

Ειδική αναφορά στη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας:

Η Επιτροπή τόνισε σε μια από τις εκθέσεις τη ότι η «απότομη και συνεχής μείωση» των ανθρώπων που διασχίζουν παράνομα ή να χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο αποτελεί απόδειξη της αποτελεσματικότητας της συμφωνίας».

Πρόοδο και στη μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση:

Η Επιτροπή εξηγεί, πως υπάρχει επίσης «σημαντική πρόοδος» και στο συγκεκριμένο τομέα εξηγώντας:

«Το Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν 1.202 μετεγκαταστάσεις, οι περισσότερες που έχουν καταγραφεί σε ένα μήνα και διπλάσιες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς. Συνολικά, 5.651 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα (4455) και την Ιταλία (1196).

Για τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν:

Η Κομισιόν αναφέρει πως «τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις που καθόρισε το Συμβούλιο στη σύστασή του» και υπογραμμίζει ότι « η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση στην άφιξη των μεταναστών».

The post Η Κομισιόν βλέπει πρόοδο στο προσφυγικό- Τι αναφέρουν οι εκθέσεις της; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα