Η Κομισιόν μιλά για πιθανή επανεξέταση της Σένγκεν την ώρα που στην Ελλάδα ζητούν να κατασκευαστεί στρατόπεδο προσφύγων

16:43 26/1/2016 - Πηγή: iPop

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξαταστεί η Σένγκεν άφησε κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος εστίασε σε τροποποίηση του άρθρου 26 της.

Σε τι αναφέρεται το άρθρο 26;

Στη διαδικασία παράτασης του ελέγχου των εσωτερικών συνόρων στην περίπτωση που δε λειτουργεί ικανοποιητικά ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως τόνισε ο κ. Σχοινάς: «Κύριο μέλημα είναι πλέον να διατηρηθεί η συνοχή της Ζώνης Σένγκεν» και συμπλήρωσε: «Η Επιτροπή ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο -ακόμη και να εξετάσει

την τροποποίηση του άρθρου 26 της Συνθήκης Σένγκεν, που αναφέρεται στη διαδικασία παράτασης του ελέγχου των εσωτερικών συνόρων, αν δεν λειτουργήσει ικανοποιητικά ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, το πρωί της Τρίτης, ο κ. Μουζάλας αποκάλυψε τι συζητήθηκε στη Σύνοδο της Δευτέρας. Συγκεκριμένα, αποκάλυψε πως τέθηκε το ζήτημα δημιουργίας στρατοπέδου που θα φιλοξενεί 400.000 πρόσφυγες και θα βρίσκεται στην Ελλάδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας σημείωσε: «Ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου κατά τη διάρκεια της Συνόδου για το μεταναστευτικό που διεξήχθη στην Ολλανδία έθεσε το ανιστόρητο θέμα για στρατόπεδο 300-400.000 προσφύγων και μεταναστών στην Αθήνα».

Και στη συνέχεια έκρουσε των κώδωνα αναφορικά με την Σένγκεν επισημαίνοντας:

Η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει ευρωπαϊκά, η Ευρώπη κινδυνεύει, η Ευρώπη φοβάται. Ανησυχώ. Είναι δύσκολη η κατάσταση για τη χώρα μας όσον αφορά το προσφυγικό

Επίσης, επισήμανε πως τα hotspots θα είναι έτοιμα μέχρι τέλη Φεβρουάριου, ενώ αρχές Μαρτίου θα είναι λειτουργικά.

Οι έντονοι διαπληκτισμοί αναφορικά με τη Σένγκεν και την έξοδο της Ελλάδας συνεχίζονται μετά το δημοσίευμα των Times του Λονδίνου ότι η Ελλάδα απειλείται με έξοδο από την Σένγκεν.

Την ίδια στιγμή ο ξένος Τύπος έχει στρέψει τα βλέμματα στην Ελλάδα

Financial Times

Σε σχετικό τους άρθρο υποστηρίζουν: «Η Ελλάδα μπορεί να ανταλλάξει το χρέος με πρόσφυγες».

Όπως υπογραμμίζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Gideon Rachman:

«Θα πρέπει η μεν Ελλάδα να δεχτεί να σφραγίσει τα σύνορά της προς την Ευρώπη και να κρατήσει όσους μπαίνουν στο έδαφός της σε καταυλισμούς που θα δημιουργηθούν στα νησιά και ως αντάλλαγμα, η Γερμανία θα πρέπει να αποδεχτεί να διαγράψει μέρος του χρέους. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το σκεπτικό του αρθρογράφου, που δεν παραλείπει να παραλληλίσει την κατάσταση όπως έχει σήμερα δημιουργηθεί με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το σχέδιο αυτό φαίνεται ακραίο. Αλλά πτυχές του μπορεί να έχουν ήδη αρχίσει διστακτικά να προωθούνται».

Την ίδια στιγμή η FAZ τονίζει:

«Γερμανία, Αυστρία και Σουηδία απειλούν με αποκλεισμό της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν».

Τι απαντά το ΠΟΤΑΜΙ για τα σχέδια σχηματισμού στρατοπέδου προσφύγων;

Σε σχετική του ανακοίνωση τονίζει:

«Οι σημερινές αποκαλύψεις του κ. Μουζάλα ότι από τον Βέλγο υπουργό εσωτερικών τέθηκε θέμα δημιουργίας στρατοπέδου 400.000 μεταναστών στην Αθήνα, προκαλούν σοκ.

Παράλληλα ο κ.Καμμένος είπε σήμερα το πρωί ότι:»εγώ, όπως ξέρετε, τη συνθήκη Σένγκεν δεν την υπέγραψα ποτέ». Δήλωση που καθρεφτίζει την ελαφρότητα με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αντιμετωπίζει το μείζον θέμα.

Την ίδια στιγμή ακούγονται προτάσεις, όπως αυτή που δημοσιεύεται στους Financial Times, σύμφωνα με την οποία πρέπει να συναινέσει η Ελληνική Κυβέρνηση να ελαφρυνθεί το χρέος με αντάλλαγμα να δεχτεί η Ελλάδα να κλείσει μόνη της τα βόρεια σύνορά της. Οι πρόσφυγες θα στεγάζονται σε στρατόπεδα »με κοινοτική χρηματοδότηση» ώσπου »να μπορέσουν να γυρίσουν στις χώρες τους».

Η ιδέα και η προοπτική είναι τερατώδης: Η Ελλάδα- με τις ευλογίες της Ελληνικής Κυβέρνησης- να μετατραπεί σε δεσμοφύλακα της Ευρώπης με εκατοντάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες. Η αντίδραση πρέπει να είναι άμεση. Η ολοκλήρωση των hotspots είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, όπως και η αύξηση της πίεσης στην Τουρκία και η καλύτερη φύλαξη των συνόρων που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Το Ποτάμι ζητάει τη δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση και τον κ.Τσίπρα προσωπικά: »Αν δεν κινηθούν γρήγορα,αποφασιστικά και με σοβαρότητα, η κατάσταση σε λίγο καιρό θα είναι εκτός ελέγχου».

The post Η Κομισιόν μιλά για πιθανή επανεξέταση της Σένγκεν την ώρα που στην Ελλάδα ζητούν να κατασκευαστεί στρατόπεδο προσφύγων appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα