Η καρδιά του Πλούτωνα, η δεύτερη Γη, το νερό στον Άρη κι άλλες συγκλονιστικές ανακαλύψεις της NASA

11:50 23/1/2016 - Πηγή: iPop

Η χρονιά που μας πέρασε, ήταν μια χρονιά με μεγάλες ανακαλύψεις της NASA. Από την ύπαρξη νερού στον Άρη μέχρι την δεύτερη Γη και τις πρώτες καλλιέργειες στο διάστημα, σίγουρα το 2015 ήταν ένα έτος χωρίς προηγούμενο για την NASA.

Και το 2016 ξεκίνησε όμως αρκετά φιλόδοξα, εξάπτοντας την περιέργεια όλων για το τί μπορεί να ακολουθήσει!

Ποιες ανακαλύψεις μπορούμε όμως να ξεχωρίσουμε από τον τελευταίο χρόνο;

Ο Πλούτωνας έχει καρδιά

Τον

Ιούλιο, το διαστημικό σκάφος New Horizons ολοκλήρωσε το σχεδόν 10ετές ταξίδι του στον Πλούτωνα, δείχνοντάς μια οπτική του Πλούτωνα που δεν ήταν γνωστή μέχρι τότε. Με αυτόν τον τρόπο, έγινε γνωστό ότι ο Πλούτωνας είναι στην πραγματικότητα κόκκινος και έχει μια τεράστια «παγωμένη καρδιά» λόγω του μονοξειδίου του άνθρακα σε μορφή πάγου.

Πολλοί έμειναν έκπληκτοι για το γαλάζιο ουρανό στους δακτυλίους του Πλούτωνα, ενώ η εξήγησή του έχει ως βάση τη διάθλαση του φωτός από τα σωματίδια υδρογόνου της ατμόσφαιρας.

Τα μικροσωματίδια υδρογόνου της ατμόσφαιρας, μπορεί στη Γη να είναι εξαιρετικά μικρά, όμως στον Πλούτωνα είναι μεγαλύτερα. Tα σωματίδια αυτά, που είναι σωματίδια αιθάλης, δημιουργούνται σε μεγάλο ύψος στην ατμόσφαιρα, εκεί όπου το φως διαθλάται και ιονίζει τα άτομα υδρογόνου και μεθανίου. Έτσι αυτά αντιδρούν και έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία όλο και περισσότερο φορτισμένων ανιόντων και κατιόντων.

Αυτά κάνουν και πάλι συνδυασμούς σχηματίζοντας μικρομόρια.

The view from the #PlutoFlyby we've all been waiting for. Hooray @NASANewHorizons! http://t.co/XvJRvq42id pic.twitter.com/Wi9eNcWW04

NASA Goddard (@NASAGoddard) July 15, 2015

Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ενός μεγαλύτερου, παρόμοιου με τη Γη, πλανήτη

Τον Ιούλιο η NASA επιβεβαίωση την ύπαρξη ενός πλανήτη παρόμοιου με τη Γη, του Kepler-452b, που βρίσκεται 1.400 έτη φωτός μακριά.

Ο πλανήτης είναι περίπου κατά 60% μεγαλύτερος από τη Γη. Το νερό του πλανήτη μπορεί να βρίσκεται σε υγρή μορφή, αλλά και ο ήλιος του κατατάσσεται στον φασματικό τύπο G2, όπως και ο δικός μας.

Δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί ούτε η μάζα ούτε η σύστασή του, ωστόσο με βάση προηγούμενες μελέτες οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έχει βραχώδη επιφάνεια. Ενδέχεται επίσης, σύμφωνα πάντα με τους αστρονόμους, να έχει και ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Ο Kepler 452b είναι ηλικίας 6 δισεκατομμυρίων ετών, ενώ λαμβάνει 10% περισσότερη ενέργεια από τη Γη από τον «ήλιο» του.

Για πρώτη φορά αστροναύτες κατανάλωσαν τροφή που είχε αναπτυχθεί στο διάστημα

Στις αρχές Αυγούστου, οι αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κατανάλωσαν για πρώτη φορά τροφή που είχε αναπτυχθεί στο διάστημα. Πρόκειται για την πρώτη σαλάτα που είχε καλλιεργηθεί εκτός της Γης.

Το πρώτο από τα ζαρζαβατικά που παράχθηκαν στα πλαίσια του πειράματος της NASA με την ονομασία Veg-0, είναι ένα κόκκινο μαρούλι. Οι διαστημικές σαλάτες κρίθηκαν κατάλληλες για κατανάλωση αφού τα πρώτα φυτά που παράχθηκαν στον ISS μεταφέρθηκαν πέρσι στη Γη και εξετάστηκαν ώστε να διαπιστωθεί αν ήταν ασφαλή για τον άνθρωπο.

Τα λαχανικά αναπτύχθηκαν μέσα σε ένα ειδικό χώρο του Σταθμού, με την ονομασία «Veggie» ειδικά σχεδιασμένο για να προσομοιώνει τις συνθήκες ανάπτυξης των φυτών στην επιφάνεια της Γης.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη τρέφει ελπίδες τόσο για την τροφοδοσία μελλοντικών αποστολών στο διάστημα όσο και για την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών σε απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου. Έτσι, ίσως ακόμα και οι αναπτυσσόμενες χώρες να μην χρειάζεται να κάνουν εισαγωγή από τις ανεπτυγμένες.

Υπάρχει νερό στον Άρη

Στις 28 Σεπτεμβρίου η NASA ανακοίνωσε την ύπαρξη νερού στον πλανήτη Άρη. Η δήλωση των επιστημόνων ήταν η εξής:

Υπάρχει νερό στον Άρη. Το νερό είναι αλμυρό σε υγρή μορφή και διατρέχει κρατήρες και χαράδρες του πλανήτη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες

Φυσικά αυτή η ανακάλυψη αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρχει και κάποια μορφή ζωής στον κόκκινο πλανήτη.

Η προέλευση του νερού δεν είναι ακόμα γνωστή, ωστόσο, έρχεται ή από τα έγκατα της εδάφους ή από την υγροποίηση στην ατμόσφαιρα.

Το νερό στον Άρη είναι αδύνατο να είναι σε κανονική μορφή H2O, καθώς έτσι θα εξατμιζόταν στους 10 βαθμούς Κελσίου και θα ήταν σχεδόν πάντα παγωμένο.

Επομένως, οι ερευνητές είχαν διαπιστώσει ότι το νερό έχει μεγάλη ποσότητα αλάτων κι έτσι εξηγείται το χαμηλότερο όριο που το νερό στον κόκκινο πλανήτη στερεοποιείται και παγώνει.

Οι προσπάθειες για τον εντοπισμό ζωής στον πλανήτη συνεχίζονται.

Ένα νέο νεφέλωμα ανακαλύφθηκε

Αυτό το έτος, μια νέα εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA αποκάλυψε ένα νέο νεφέλωμα εν ονόματι Lagoon. Πρόκειται για ένα λαμπρό, ζεστό, λαμπερό σύννεφο αερίου, στη μέση του αστερισμού του Τοξότη. Aυτό που πραγματικά βλέπουμε είναι έντονοι άνεμοι να συνεπαίρνουν τα σύννεφα και να αναδεύεται το αέριο.

Οι αστρονόμοι επιβεβαίωσαν τον πιο κοντινό, παρόμοιο με τη Γη εξωπλανήτη

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer, οι αστρονόμοι της NASA έχουν επιβεβαιώσει αυτό που έχει ονομαστεί HD 219134b, το πιο κοντινό βραχώδη εξωπλανήτη στη Γη, μόλις 21 έτη φωτός μακριά. Όντας ρεαλιστικό το ότι ακόμα δεν είναι φυσικά προσβάσιμο σε οποιοδήποτε εύλογο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι το 1 έτος φωτός είναι 5.878.499.810.000 μίλια, είναι ένα πολύ σημαντικό αντικείμενο έρευνας. Είναι ένας τρόπος να μάθουμε περισσότερα για τη δημιουργία του δικού μας πλανήτη.

Η πρώτη ενιαία φωτογραφία της Γης από το 1972

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη ενιαία φωτογραφία της Γης από το 1972. Στην ουσία πρόκειται για μια σύνθεση τριών άλλων φωτογραφιών, που η καθεμιά απεικονίζει ολόκληρο τον πλανήτη.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 6 Ιουλίου και δείχνει κατά κύριο λόγο την Αμερική.

Μια μπλε «γραμμή» που μπορεί κανείς να διακρίνει στην περίμετρο του πλανήτη προέρχεται από το ηλιακό φως και τον τρόπο που αυτό αντανακλάται από την ατμόσφαιρα.

Τα βάθη της κλιματικής αλλαγής αποκαλύφθηκαν από έναν δορυφόρο

Ένας δορυφόρος αποκάλυψε τα πραγματικά βάθη της κλιματικής αλλαγής.

Αποκαλύφθηκε ότι ο παγετώνας Larsen B Ice Shelf που μετράει 10.000 χρόνια, θα μπορούσε να διαλυθεί μέσα στη δεκαετία. Εάν αυτό συμβεί, δεν θα είναι σε θέση να σταματήσει τους παγετώνες από το να επιπλέουν στον ωκεανό, κάνοντας τα επίπεδα των ωκεανών να αυξάνονται ταχύτερα καθώς οι παγετώνες λιώνουν στο νερό.

Η απώλεια αυτών των παγετώνων είναι ανησυχητική για τους ερευνητές. Εάν οι παγετώνες αποδυναμωθούν και λιώσουν τότε από το 2100 υπάρχει κίνδυνος η στάθμη της θάλασσας να είναι κατά 50 εκατοστά υψηλότερη απ’ ό, τι σήμερα και, κατά συνέπεια, να υπάρξουν προβλήματα για πολλές πόλεις ανά τον κόσμο.

«Παράξενα» φώτα σε μακρινό πλανήτη

Ίσως από τις πιο «cool» φετινές ανακαλύψεις της NASA είναι τα παράξενα φώτα που εντοπίστηκαν στον μακρινό πλανήτη Ceres, που τοποθετείται ανάμεσα στον Άρη και το Δία.

Το διαστημικό σκάφος Dawn φωτογράφησε τον πλανήτη από 46.000 χιλιόμετρα μακριά, απόσταση που είναι τεράστια για να πει κανείς με σιγουριά για το τί ακριβώς είναι αυτά τα φώτα.

Το σίγουρο είναι πως υπάρχουν σημεία σε αυτόν τον πλανήτη που αντανακλούν πολύ περισσότερο το φως του ήλιου, απ’ ό, τι οποιοδήποτε άλλο σημείο τριγύρω.

Κάποιοι κάνουν λόγο για συγκεντρώσεις άλατος ή πάγου, ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν πως σύντομα θα είναι σε θέση να απαντήσουν με σιγουριά στο ερώτημα.

Το Hubble επέστρεψε στις «Στήλες της Δημιουργίας»

Από το 1995 το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ασχολείται με τις «Στήλες της Δημιουργίας», έχοντας συγκεντρώσει εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Το 2015 όμως ήταν η χρονιά των «Στηλών της Δημιουργίας», καθώς κατάφεραν να αποτυπωθούν σε πιο καθαρές φωτογραφίες που άφησαν τους πάντες με το στόμα ανοιχτό.

Να τονίσουμε πως οι «Στήλες της Δημιουργίας» αποτελούνται από ψυχρά αέρια, τα οποία περιβάλλονται από το φως νεαρών αστέρων.

Τι έχει συμβεί όμως μέσα στις πρώτες μέρες του 2016;

Μπορεί να θεωρούμε ότι το 2015 ήταν μια χρονιά γεμάτη ανακαλύψεις – ίσως χωρίς προηγούμενο, όμως και το 2016 αναμένεται να εξελιχθεί σε τόσο πλούσια χρονιά, δεδομένης της δυναμικής αρχής που έχει κάνει.

Πρώτο λουλούδι στο διάστημα

Ο Scott Kelly, αστροναύτης της NASA, ανέβασε στο Twitter του μια φωτογραφία από το πρώτο λουλούδι στο διάστημα, την Ζίνια.

Από τον προηγούμενο Μάρτιο, ο Scott Kelly αποφάσισε να ξεκινήσει τις καλλιέργειες στο διάστημα.

#SpaceFlower out in the sun for the first time! #YearInSpace pic.twitter.com/Cghu9XGv1J

Scott Kelly (@StationCDRKelly) January 17, 2016

Όμως η NASA έχει θέσει φυσικά και τους επόμενους στόχους της, με το 2018 να είναι η χρονιά που έχει βάλει ως όριο για να έχει καταφέρει να φυτέψει τομάτες.

Υπάρχει ένατος πλανήτης;

Μπορεί να μην πρόκειται ακριβώς για ανακάλυψη της NASA αλλά δύο Αμερικανών αστρονόμων, το σίγουρο όμως είναι ότι την απασχόλησε, τόσο μεταδίδοντας το νέο μέσω του site της, όσο και σχολιάζοντας εάν όντως είναι εφικτή η ύπαρξη ένατου πλανήτη. Και φυσικά ανακοίνωσε πως αν υπάρχει ο λεγόμενος «Planet X», θα τον βρουν!

Ο φερόμενος ως ένατος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος είναι ένα αντικείμενο «με μάζα περίπου 10 φορές μεγαλύτερη από της Γης» και ακολουθεί μια «παράξενη, πολύ επιμήκη τροχιά στο μακρινό ηλιακό σύστημα,» είπαν στη δήλωση τους ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech).

Οι ερευνητές Konstantin Batygin και Mike Brown υποστηρίζουν ότι βρήκαν τον πλανήτη μέσα από μαθηματικά μοντέλα και προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και δεν έχουν ακόμη παρατηρήσει άμεσα το αντικείμενο.

Τι λέει η NASA;

Η επικεφαλής επιστήμονας της NASA, Ellen Stofan, που κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός στο BBC, τόνισε ότι είναι ακόμα λίγο σκεπτική σχετικά με την ύπαρξη ένατου πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα.

Η επιστήμονας σχολίασε πως δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία που να μπορούν να αποδείξουν την παρουσία του πλανήτη στην τοποθεσία, όπου ισχυρίζονται οι αστρονόμοι πως εντόπισαν τον πλανήτη.

Photos: NASA

The post Η καρδιά του Πλούτωνα, η δεύτερη Γη, το νερό στον Άρη κι άλλες συγκλονιστικές ανακαλύψεις της NASA appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα