Η Γη αντιμέτωπη με τον άνθρωπο: Πόσους ακόμα θα αντέξει;

14:12 12/9/2022 - Πηγή: iPop

Προς το τέλος του 2022, ο ανθρώπινος πληθυσμός της Γης αναμένεται να αγγίξει τα 8 δισεκατομμύρια. Πόσους ανθρώπους μπορεί να αντέξει ο πλανήτης; Πρόκειται για ένα απ´ τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα της εποχής μας. Είμαστε, άραγε, πάρα πολλοί; Ή αυτό είναι το λάθος ερώτημα;

Γράφει η Βασιλική Μπαγιώργα

Τελικά πόσους ανθρώπους μπορεί να αντέξει ο πλανήτης;

Η συνεχής αύξηση του πληθυσμού της ανθρωπότητας αποτελεί ένα ζήτημα που διχάζει την κοινή γνώμη. Ορισμένοι θεωρούν τον όλο και αυξανόμενο πληθυσμό μας ως ένα success

story για τον άνθρωπο. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια αναδυόμενη σχολή σκέψης που υποστηρίζει ότι δεν είμαστε αρκετοί, αλλά χρειαζόμαστε κι άλλους. Το 2018, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Jeff Bezos, προέβλεψε ένα μέλλον στο οποίο ο πληθυσμός μας θα φτάσει σε ένα νέο δεκαδικό ορόσημο, με την μορφή τρισεκατομμυρίων ανθρώπων, διασκορπισμένων στο ηλιακό μας σύστημα.

Αντίθετες φωνές, οπως αυτή του Βρετανού φυσικού Sir David Attenborough, χαρακτήρισε το είδος μας “τη μάστιγα της Γης”. Απ’ αυτή την άποψη, σχεδόν κάθε περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, μπορεί αποδοθεί στην ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή μας τους τελευταίους αιώνες. Πίσω στο 1994, μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Στανφορντ, υπολόγισε ότι το ιδανικό μέγεθος του είδους μας θα ήταν μεταξύ 1,5 και 2 δισεκατομμυρίων.

Τι είναι το κλιματικό άγχος; 3+1 τρόποι να αντιμετωπίσεις την κλιματική κρίση με παραγωγικό και ουσιαστικό τρόπο

Φυσικά, οι συζητήσεις για το πόσα άτομα θα έπρεπε να υπάρχουν, δεν είναι πάντα καθαρά ακαδημαϊκές. Κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσουν διώξεις, ενθοκαθαρίσεις και γενοκτονίες. Σε κάθε περίπτωση, είναι παραδείγματα κινδύνων που μπορεί να θέσει η ίδια η έννοια του υπερπληθυσμού. Σήμερα, οποιεσδήποτε πολιτικές που περιλαμβάνουν ποσοστώσεις και στόχους για αύξηση ή μείωση του πληθυσμού  καταδικάζονται σχεδόν καθολικά.

Unsplash / Jacek Dylag

Τι λένε οι εκτιμήσεις;

Οι εκτιμήσεις ποικίλουν, αλλά αναμένεται να φτάσουμε στο αποκορύφωμα του ανθρώπινου πληθυσμού το 2070 ή 2080, όποτε και θα υπάρχει πληθυσμός που θα κυμαίνεται μεταξύ 9,4 και 10,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Μέσα σε αυτή την αβεβαιότητα και την διχογνωμία απόψεων, είναι αδύνατο να αποφασίσουμε τι είναι πραγματικά σωστό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ανθρώπινος πληθυσμός είναι δυνατόν να επηρεάσει τον πλανήτη καθώς και βασικές πτυχές της ζωής μας στο μέλλον. Αν και δεν έχει καθοριστεί ακόμα σε ποιο βαθμό η ανθρωπότητα θα συνεχίσει να επεκτείνεται, είναι βέβαιο ότι ο ανθρώπινος πληθυσμός θα αυξάνεται, παρα τις όποιες προσπάθειες για μείωση του.

Αυτό η εκδοχή του μέλλοντος οφείλεται σε ένα φαινόμενο, γνωστό κι ως “demographic momentum”, στο οποίο ο πληθυσμός θα συνεχίζει να αυξάνεται, όσο το ποσοστό θνησιμότητας και επίπεδα μετανάστευσης παραμείνουν τα ίδια. Αυτο συμβαίνει γιατί η πληθυσμιακή αλλαγή δεν αφορά μόνο γεννήσεις. Η δομή του πληθυσμού έχει επίσης αντίκτυπο, ιδιαίτερα όταν αφορά τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία.

«Earth Overshoot Day»: Μόλις εξαντλήσαμε όσα μπορούσε να παράγει ο πλανήτης μέσα σε ένα χρόνο

Μια έρευνα του 2014, αποκάλυψε ότι ακόμα και στην περίπτωση μιας μεγάλης παγκόσμιας τραγωδίας -όπως μιας θανατηφόρας πανδημίας ή ενός καταστροφικού παγκοσμίου πολέμου- ο πληθυσμός μας θα συνεχίσει να αυξάνεται στα 10 δισεκατομμύρια μέχρι το 2100. Ακόμα και μια καταστροφή τεράστιας κλίμακας, που θα μείωνε κατά 2 δισεκατομμύρια τον πληθυσμό σε μία πενταετία, θα μπορούσε να προκαλέσει μια μείωση στα 8,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων μεχρι το 2100.

Επομένως, ο υπερπληθυσμός έχει τελικά κυριεύσει τον πλανήτη μας; Και τι θα μπορούσε να επιφυλάσσει το μέλλον για την ανθρωπότητα; Η συζήτηση γύρω από τον ιδανικό αριθμό ανθρώπων στον πλανήτη είναι ατέρμονη, αλλά ο χρόνος για να αποφασίσουμε τι είναι σωστό τελειώνει. Με την ανθρωπότητα να έχει την τάση να επεκταθεί περαιτέρω στα επόμενα χρόνια, το να βρούμε έναν τρόπο να ζήσουμε όλοι μαζί και να προστατέψουμε το περιβάλλον μας, μπορεί να αποδειχθεί η μεγαλύτερη πρόκληση του είδους μας. 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η Γη αντιμέτωπη με τον άνθρωπο: Πόσους ακόμα θα αντέξει; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόσους,posous