Η Ε.Ε. αποχαιρετά την Βρετανία

18:34 29/3/2017 - Πηγή: iPop

Η Ε.Ε. αποχαιρετά την Βρετανία, καθώς έγινε το πρώτο βήμα για το Brexit. Η Τheresa May απέστειλε την επιστολή, την οποία κι έλαβε ο Donald Tusk. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλείται μέσα στις επόμενες 48 ώρες να ενημερώσει για την επιστολή τους ηγέτες των 27 κρατών- μελών της Ε.Ε.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως η Ε.Ε. θα δράσει με ενιαίο τρόπο και θα διαφυλάξει τα συμφέροντά της στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που άρχισε σήμερα με το Λονδίνο για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την ΕΕ, αλλά είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία που οφείλουμε πλέον να ακολουθήσουμε».

Σημειώνεται πως η ανακοίνωση εκδόθηκε εξ ονόματος των 27 ηγετών των κρατών μελών.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός με άρθρο της στην Frankfurter Allgemeine Zeitung εκφράζει την άποψη πως «η Βρετανία εκτιμά την εταιρική σχέση της με τη Γερμανία και θέλει να παραμείνει σύμμαχος των άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Η Theresa May τονίζει πως «εκτιμούμε αυτή τη μακρόχρονη φιλία και εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας».

Η χώρα της, συνέχισε η ίδια, επιθυμεί να μείνει εταίρος και σύμμαχος της Γερμανίας «και όλων των άλλων φίλων μας στην ήπειρο. Όμως, αν υψωθούν αχρείαστα εμπόδια στις επιχειρήσεις, αυτό θα ήταν επιβλαβές για όλους μας».

«Η Βρετανία θα αποχωρήσει ακόμα και χωρίς συμφωνία απ’ την Ε.Ε.», δήλωσε στο μεταξύ ο εκπρόσωπος της Theresa May.

Ο ίδιος σχολίασε πως τα χρονοδιαγράμματα των συνομιλιών θα μπορούσαν να μεταβληθούν σε διαφορετικούς τομείς.

Η αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Οι διαπραγματεύσεις Brexit που θα διαρκέσουν δύο έτη θα πρέπει να παράγουν μια συμφωνία διαζυγίου, καθώς και μια «συμφωνία για τους γενικούς όρους» της μελλοντικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ των 27 και του Λονδίνου», είπε νωρίτερα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit, Guy Verhofstadt.

Το σχόλιο του F. Hollande

O Γάλλος Πρόεδρος σχολίασε την Τετάρτη πως το Brexit «θα είναι επώδυνο για τους Βρετανούς» και πρόσθεσε:

Το Brexit θα υποχρεώσει την Ευρώπη να προχωρήσει προς τα εμπρός, αναμφίβολα με διαφορετικές ταχύτητες

Δίκαιες οι διαπραγματεύσεις λέει η Merkel

Για δίκαιες και εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία έκανε λόγο η A. Merkel απ’ την πλευρά της στο πρώτο της σχόλιο για το Brexit.

Διαβάστε την επιστολή της May:

Brexit: Ολόκληρη η επιστολή της May προς τον Tusk

Photo: ROSEMARY ROBERTS/ALAMY

The post Η Ε.Ε. αποχαιρετά την Βρετανία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα