Η ατζέντα του Eurogroup της Πέμπτης

19:13 12/6/2017 - Πηγή: iPop

Πέμπτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup της Πέμπτης είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας, Jeroen Dijsselbloem.

Η επίσημη ατζέντα περιλαμβάνει prior action και χρέος στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου 2016, ωστόσο, παραμένει η λέξη «πιθανά» αναφορικά με τα μέτρα για το χρέος

μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, «το Eurogroup θα συζητήσει τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας. Το Eurogroup θα συζητήσει επίσης τη βιωσιμότητα του χρέους, στη βάση της συμφωνίας που επετεύχθη στις 26 Μαΐου. Στην τελευταία συνάντηση τον Μάιο του 2017 το Eurogroup καλωσόρισε την προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ελλάδας και θεσμών για το πακέτο πολιτικών και διεξήγαγε σε βάθος συζήτηση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το Eurogroup συμφώνησε να συνεχίσει να δουλεύει με στόχο να φτάσει σε ολοκλήρωση στην επόμενη συνάντηση του οργάνου».

Η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει ακόμα πως θα συνεχιστεί η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με στόχο να βρεθεί κοινή προσέγγιση που θα μοιράζονται τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και οι θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ).

Η κοινή προσέγγιση θα περιλαμβάνει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας (πέρα από το 2018) και τα «πιθανά» μέτρα για το χρέος που ενδεχομένως θα προκύψουν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στα μέσα του 2018. «Το πλαίσιο για τη συζήτηση είναι η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup στις 24 Μαίου 2016, περιγράφοντας τα μέτρα σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Τέλος, οι Υπουργοί αναμένεται ν’ ανταλλάξουν απόψεις και για την επικαιροποιημένη εκτίμηση των Θεσμών για την εφαρμογή των λεγόμενων «prior actions» που αποτελούν μέρος των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με τους Θεσμούς.

The post Η ατζέντα του Eurogroup της Πέμπτης appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα