Η Αθήνα ζητά την παρέμβαση της Κομισιόν στην Άγκυρα για την μείωση των προσφυγικών ροών

22:30 21/3/2016 - Πηγή: iPop

Έκκληση προς την Κομισιόν φέρεται πως έκανε η ελληνική πλευρά προκειμένου να παρέμβει στην Άγκυρα για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές, παρά την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας των Βρυξελλών.

Η παραπάνω κίνηση της ελληνικής Κυβέρνησης έρχεται ως αποτέλεσμα των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί ήδη κατά την δεύτερη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας.

Οι προσφυγικές ροές προς την χώρα μας συνεχίζονται κανονικά, την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση «τρέχει» να εκκενώσει τα ελληνικά νησιά, για να υποδεχθούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που θα επαναπροωθούνται

στην Τουρκία.

Τηλεδιάσκεψη είχαν την Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για το προσφυγικό με τον γ.γ. του υπουργείου Άμυνας, κ. Τριανταφύλλη, κατά την οποία ο δεύτερος φέρεται να ζήτησε από τον πρώτο την παρέμβαση της Επιτροπής για να περιοριστούν ικανοποιητικά τα προσφυγικά κύματα προς την χώρα μας.

Παράλληλα, αξίζει να τονιστεί ότι η Frontex ζήτησε 1.500 αστυνομικούς και 50 ειδικούς σε θέματα επανεισδοχής για την Ελλάδα από τις χώρες της Ε.Ε.

Τι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Frontex;

Η ανακοίνωση της Frontex τονίζει ότι κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν δεσμευτεί για την αποστολή αξιωματικών.

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Frontex μπορεί να επιστρέψει ανθρώπους, μόνο όταν οι ελληνικές αρχές θα έχουν αναλύσει διεξοδικά κάθε μεμονωμένη περίπτωση και θα έχουν εκδώσει τελική απόφαση επιστροφής».

Στην Ελλάδα οι Τούρκοι παρατηρητές για την εποπτεία της εφαρμογής της συμφωνίας για το προσφυγικό

Ξεκίνησε ήδη η διαδικασία ανταλλαγής συνδέσμων-παρατηρητών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με αποστολή την εποπτεία της εφαρμογής των προβλεπομένων στη συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας -Τουρκίας για το προσφυγικό, ως προς τις επανεισδοχές.

Στο σχέδιο της συμφωνίας που υπογράφτηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Μαρτίου, μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό, προβλέπεται μεταξύ άλλων η παρουσία Τούρκων παρατηρητών στα ελληνικά νησιά και αντίστοιχα Ελλήνων παρατηρητών στην Τουρκία από τις 20 Μαρτίου 2016, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία και των hot spots.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι σύνδεσμοι – παρατηρητές για την εποπτεία της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό, από την Τουρκία έρχονται συνολικά 25 κρατικοί υπάλληλοι της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της χώρας, οι οποίοι δεν είναι αστυνομικοί, καθώς πρόκειται για άντρες συγκεκριμένης τουρκικής υπηρεσίας, οι οποίοι δεν είναι ένστολοι.

Αναλυτικά, οι Τούρκοι σύνδεσμοι, αστυνομικών καθηκόντων τοποθετούνται: 6 στη Χίο, 8 στη Λέσβο, 5 στη Σάμο, 3 στη Λέρο και 3 στην Κω.

Από την Ελλάδα, φεύγουν αρχικά προς την Τουρκία 5 αστυνομικοί, οι οποίοι ανήκουν στην αντίστοιχη υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Τρεις εξ αυτών θα τοποθετηθούν στο Δικελί, απέναντι από τη Λέσβο και οι άλλοι δύο στον Τσεσμέ, απέναντι από τη Χίο.

Στην σχετική ανακοίνωση του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνει πως πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα, ενώ στην περίπτωση που δεν καθοριστούν τα λιμάνια επιστροφής των μεταναστών στην Τουρκία, κάτι που προβλέπεται να αποφασιστεί στη διάρκεια σύσκεψης υπηρεσιακών παραγόντων ΕΕ-Τουρκίας, την Τετάρτη 23 Μαρτίου στην Άγκυρα, θα σταλούν επιπλέον Έλληνες αστυνομικοί προς την Τουρκία.

Διευκρινίζοντας, το τι ακριβώς έχει συμβεί με τον Τούρκο παρατηρητή, ο οποίος έφτασε την Κυριακή 20 Μαρτίου στη Χίο, με διαβατήριο το οποίο είχε σφραγίδα του τουρκικοκυπριακού ψευδοκράτους, επισημαίνεται πως σε κάθε υπήκοο τρίτης χώρας ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, δεν του απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα, εάν έχει στο διαβατήριό του σφραγίδα του ψευδοκράτους.

Ωστόσο, αντί να σφραγιστεί το διαβατήριό του, σφραγίζεται βίζα εισόδου σε ξεχωριστό φύλλο χαρτί το οποίο μπαίνει μέσα στο διαβατήριο, πράγμα το οποίο εφαρμόστηκε και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

The post Η Αθήνα ζητά την παρέμβαση της Κομισιόν στην Άγκυρα για την μείωση των προσφυγικών ροών appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα