Η απολογία του Πέτρου Φιλιππίδη και η προσπάθειά του να αντιστρέψει τις κατηγορίες

16:35 20/9/2021 - Πηγή: iPop

Ο Πέτρος Φιλιππίδης, δύο μήνες μετά την απόφαση της ανακρίτριας και εισαγγελέα να προφυλακιστεί στις φυλακές της Τρίπολης, στο απολογητικό του υπόμνημα περιγράφει τη δική του εκδοχή σχετικά με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για το αδίκημα του βιασμού (το 2008) και δύο απόπειρες βιασμού (το 2010 και το 2014).

Σύμφωνα με το dikastikoreportaz.gr και το ρεπορτάζ των Πέτρου Κουσουλού και Νίκου Νικολετάκη ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Πέτρος Φιλιππίδης, μίλησε για τις καταγγελίες και προσπάθησε να αντιστρέψει τις κατηγορίες και έκανε λόγο για σχέδια εκδίκησης εναντίον του, ενώ υποστήριξε πως

όχι μόνο δεν επιτέθηκε ο ίδιος στη συνάδελφό του, αλλά ήταν εκείνη αυτή που του όρμησε.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως σε περίπτωση που κριθεί ένοχος και για τα τρία αδικήματα κινδυνεύει με κάθειρξη 20 ετών, κάτι που σημαίνει πως όταν αποφυλακιστεί, ο 57χρονος σήμερα ηθοποιός, θα πλησιάζει τα 80.

«Η εμμονική Α.Μ. και η αρρωστημένη συμπεριφορά»

Όσον αφορά την πρώτη καταγγέλλουσα, Α.Μ., για το αδίκημα του βιασμού, ο προφυλακισμένος ηθοποιός την χαρακτηρίζει «εμμονική», προσθέτοντας ότι τον ενοχλούσε συνεχώς. Σύμφωνα με τον ίδιο είναι κόρη ηθοποιού με την οποία είχε συνεργαστεί από το 2004 εώς το 2010 σε δύο παραστάσεις. Όπως αναφέρει ο ηθοποιός, η καταγγέλλουσα, μπήκε στη σχολή με δική του παρέμβαση όμως ο ίδιος δεν θέλησε να την συγχαρεί δια ζώσης, γιατί ήταν πάντα άκρως διαχυτική μαζί του.

«Φυσικά, ποτέ δεν προσπάθησα να την προσεγγίσω ερωτικά, δεν της τηλεφωνούσα βραδινές ώρες όπως η ίδια ισχυρίζεται, ούτε της έστελνα γραπτά μηνύματα. Αντιθέτως, εκείνη μου τηλεφωνούσε συνεχώς και επίμονα, ακόμη και σε περίοδο καλοκαιρινών διακοπών που βρισκόμουν μαζί με την οικογένειά μου, κάτι το οποίο έφερνε σε δύσκολη θέση τόσο εμένα όσο και τη σύζυγό μου.»

Ο ίδιος τονίζει ότι ποτέ δεν της έδωσε το παραμικρό δικαίωμα, παρά το γεγονός ότι «η καταγγέλλουσα πολλές φορές με προσέγγισε πιο διαχυτικά και φιλικά απ’ όσο ήταν πρέπον, όταν ερχόταν στο θέατρο με πρόφαση να επισκεφθεί τη μητέρα της.»

Ο κατηγορούμενος χαρακτηρίζει «εμμονική, σχεδόν αρρωστημένη τη συμπεριφοράς της καταγγέλλουσας». Υποστήριξε, επίσης, ότι η καταγγέλλουσα είχε εμμονή μαζί του σε βαθμό, μάλιστα, που όταν την απέφυγε σε βάφτιση που έτυχε να βρίσκονται ταυτόχρονα, η κοπέλα είχε κλειστεί στην τουαλέτα κι έκλαιγε, λέγοντας: «Εγώ τον αγαπώ, είμαι ερωτευμένη μαζί του κι εκείνος ούτε μου μιλάει». Είπε ακόμα ότι η συγκεκριμένη ηθοποιός είχε προσπαθήσει να τον προσεγγίσει κι άλλες φορές, ακόμα και μπροστά στη σύζυγό του: «Σπρώχνοντας με περίσσιο θράσος τη σύζυγό μου ήρθε να με χαιρετήσει αγκαλιάζοντάς με και φιλώντας με. Ένιωσα τρομερή αμηχανία για ακόμη μια φορά για τη διαχυτικότητά της αυτή αλλά και για την αγενέστατη συμπεριφορά της απέναντι σε εμένα και την σύζυγό μου».

Ο ίδιος, κατηγόρησε επίσης την γυναίκα, πως άλλαξε την αρχική της κατάθεση «για να προσδώσει σε αυτήν αξιόποινο χαρακτήρα» και επικαλέστηκε την κατάθεση του προέδρου του ΣΕΗ., ότι «πολύ πριν κινηθεί η ποινική διαδικασία είς βάρος του, ήδη από το 2010, η σύζυγός του είχε απευθυνθεί στη μητέρα της καταγγέλλουσας και στον ίδιο ρωτώντας τους τι συνέβη στην Α. καθότι η συμπεριφορά της ήταν τουλάχιστον επίμονη και μη αρμόζουσα».

Σύμφωνα πάντα με τον Πέτρο Φιλιππίδη, στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών η ηθοποιός κατήγγειλε ότι στην πρόβα «προσπάθησα και έβαλα τα δύο μου χέρια μέσα στο παντελόνι της, αλλά με σταμάτησε και πήγε στο μπάνιο», ενώ στα όσα είπε στον εισαγγελέα υποστήριξε «ότι έβαλα το ένα χέρι μου μέσα και από το παντελόνι και από το εσώρουχο και ότι επιπλέον εισχώρησα και τα δάχτυλά μου μέσα της.»

Τι είναι οι πράξεις γενετήσιου χαρακτήρα και τι ορίζει ο νόμος;

«Υπήρχε μεγάλη ένταση και πάθος μεταξύ µας»

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη καταγγέλλουσα για την απόπειρα βιασμού Σ.Μ. (το 2014), ο προφυλακισμένος ηθοποιός αναφέρει ότι είχε συναινετικές ερωτικές συνευρέσεις μαζί της. Αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια μίας από τις συναντήσεις που είχαν στο καμαρίνι του, το φερόμενο θύμα απόπειρας βιασμού τον «καβάλησε» και στη συνέχεια έκαναν παθιασμένο έρωτα! «Με εντυπωσίασε η αυτοπεποίθηση, ο δυναμισμός και η πρωτοβουλία της. Σπάνια είχα συναντήσει αυτά τα χαρακτηριστικά τόσο έντονα σε μια γυναίκα», αναφέρει χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι η απογοήτευσή της μετατράπηκε σε μένος όταν τελικά δεν συνεργάστηκαν επαγγελματικά.

«Γνωριστήκαμε με τη Σ. μετά από σύσταση ενός κοινού γνωστού, δικηγόρου, λέγοντάς μου μάλιστα ότι μου στέλνει το βιογραφικό της ανιψιάς του να το δω, μήπως μπορούσα να την αξιοποιήσω σε κάποια επαγγελματική μου δουλειά…Η καταγγέλλουσα ήταν χαμογελαστή και ευγενική, ένθερμη για τη γνωριμία μας. Με μαγνήτισε η ομορφιά της και δέχτηκα χωρίς δεύτερη σκέψη να ξεκινήσουμε προετοιμασία προκειμένου να δω εάν είναι κατάλληλη για την πιθανή αντικατάσταση του ρόλου.»

Στη συνέχεια, συνέχισε την απολογία του, περιγράφοντας με λεπτομέρειες το συμβάν. Δεν θα ξεχάσω τι σκέφτηκα εκείνη την πρώτη φορά: ‘‘Πώς με έβαλε έτσι κάτω; Πώς ανέβηκε έτσι επάνω μου’’. Ήταν επιθετική, δυναμική. Κι εγώ το μόνο που σκέφτηκα ήταν πως ήθελα να ικανοποιήσω αυτή μου την ορμή, εκείνη τη στιγμή. Δεν ήταν άλλωστε κάτι το οποίο δεν είχα ξανακάνει στο παρελθόν. Ήμασταν και οι δύο ιδιαίτερα ερεθισμένοι και ολοκληρώσαμε πολύ γρήγορα.

Ο ηθοποιός υποστήριξε μάλιστα πως ήρθαν και δεύτερη φορά αρκετά κοντά. Σύμφωνα με τον Πέτρο Φιλιππίδη: «H καταγγέλλουσα με πλησίασε, άρχισα να τη χαϊδεύω και τα πράγματα εκτυλίχθηκαν πολύ γρήγορα. Ούτε που κατάλαβα πώς αρχίσαμε τις περιπτύξεις στον καναπέ και εν συνεχεία στο πάτωμα. Ήταν όλο πολύ έντονο και παθιασμένο, σχεδόν πρωτόγονο. Υπήρχε μεγάλη ένταση και πολύ πάθος μεταξύ μας. Αφού ολοκληρώθηκε η μεταξύ μας συνεύρεση, σηκωθήκαμε από το πάτωμα και ντυθήκαμε, της πρότεινα αν θέλει να κάτσει να δει την παράσταση. Εκείνη όμως άλλαξε αμέσως θέμα, ρωτώντας με τι θα γίνει τελικά με τον ρόλο, πότε θα ξεκινήσει πρόβες κ.λπ.»

«Έπεσε με φόρα πάνω μου και ξεκούμπωσε το παντελόνι μου»

Για την τρίτη καταγγέλλουσα, Α.Γ., την οποία φέρεται να αποπειράθηκε να κακοποιήσει σεξουαλικά μέσα στο αυτοκίνητό του σε ένα στενό του Ψυχικού, υποστηρίζει ότι εκείνη του ρίχτηκε! «Ευθύς μόλις σταθμεύσαμε, η καταγγέλλουσα έπεσε με φόρα πάνω μου, ξεκούμπωσε το παντελόνι μου, κατέβασε το εσώρουχό μου…Η πράξη της αυτή με ξάφνιασε ιδιαίτερα ευχάριστα και δεν τη σταμάτησα. Τη χάιδευα στο κεφάλι, τον λαιμό και την πλάτη και απολάμβανα τη στιγμή…» αναφέρει και επισημαίνει ότι ακόμη και σήμερα αδυνατεί να αντιληφθεί τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στη συγκεκριμένη καταγγελία.

Ο προσωρινά κρατούμενος σκηνοθέτης λέει ότι μοναδικός στόχος της καταγγέλλουσας είναι να τον πλήξει ως επαγγελματία και ως άνθρωπο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Σεπτεμβρίου, η αίτηση που είχε καταθέσει ο Πέτρος Φιλιππίδης, για αποφυλάκιση και αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με περιοριστικούς όρους, απερρίφθη από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, με το σκεπτικό ότι μπορεί να διαπράξει αντίστοιχα αδικήματα.

Το Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε ότι υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής του ηθοποιού, παραμένοντας ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων, όπως άλλωστε είχαν κρίνει εισαγγελέας και ανακρίτρια.

Τι καταγγέλλουν οι τρεις γυναίκες;

Ο Πέτρος Φιλιππίδης κατηγορείται ότι βίασε την Α.Μ. συνάδελφό του, κόρη ηθοποιού. Με τη μητέρα της μάλιστα είχε συνεργαστεί σε δύο θεατρικές παραστάσεις. Η καταγγέλλουσα κατηγορεί τον προσωρινά κρατούμενο ηθοποιό και σκηνοθέτη ότι τον Σεπτέμβριο του 2008 της επιτέθηκε σεξουαλικά μέσα στο καμαρίνι του θεάτρου «Ήβη», ενώ τον είχε επισκεφθεί για επαγγελματικό ραντεβού. Εκεί ο ηθοποιός, σύμφωνα µε τη μαρτυρία της, προχώρησε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος  της, οι οποίες µε βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα συνιστούν το αδίκημα του βιασμού ακόμη και αν δεν υπήρξε συνουσία. Η ίδια κατέθεσε ότι ο πάλαι ποτέ πρωταγωνιστής περίπου τρεις μήνες πριν από τον βιασμό της την είχε καλέσει σε γραφείο θεατρικής εταιρείας και εκεί προσπάθησε για πρώτη φορά να έρθει σε σεξουαλική επαφή μαζί της παρά τη θέλησή της.

Απόπειρα

Η δεύτερη κατηγορία κατά του Πέτρου Φιλιππίδη αφορά απόπειρα βιασµού της Σ.Μ. τον Φεβρουάριο του 2010 στο θέατρο «Μουσούρη». Η νεαρή ηθοποιός κατέθεσε ότι δέχθηκε άγρια σεξουαλική επίθεση από τον ίδιο και στην προσπάθειά της να γλιτώσει από τα χέρια του φώναζε και τραυµατίστηκε. Όπως είπε η ίδια, ο κατηγορούµενος αφού της επιτέθηκε, την απείλησε ότι θα την καταστρέψει επαγγελµατικά.

Στο αυτοκίνητο

Ο Πέτρος Φιλιππίδης κατηγορείται επίσης για απόπειρα βιασμού σε βάρος της νεαρής ηθοποιού Α.Γ. μέσα στο αυτοκίνητό του τον Αύγουστο του 2014. Η καταγγέλλουσα κατέθεσε ότι µετά από επαγγελματικό ραντεβού της µε τον κατηγορούμενο σε καφέ στο Ψυχικό, εκείνος την οδήγησε µε το αυτοκίνητό του σε δρόμο του Παλαιού Ψυχικού και αφού κλείδωσε τις πόρτες του οχήματός του, της επιτέθηκε και προσπάθησε να την αναγκάσει να προβεί σε σεξουαλικές πράξεις παρά τη θέλησή της. Η ίδια αναφέρει ότι φώναζε και πως γλίτωσε όταν ο προφυλακισμένος πρώην τηλεοπτικός αστέρας άνοιξε τις πόρτες του οχήματός του αφήνοντάς τη φύγει, αφού την απείλησε ότι θα την καταστρέψει. Η γυναίκα κατέθεσε πως υπέστη τέτοιο σοκ ώστε εγκατέλειψε το επάγγελμα της ηθοποιού.

Όπως παρατηρούμε, στο απολογητικό υπόμνημα του Πέτρου Φιλιππίδη γίνεται μια ξεκάθαρη προσπάθεια να βρεθεί ο ίδιος στη θέση του θύματος και οι καταγγέλλουσες χαρακτηρίζονται απ’ τον ίδιο ως γυναίκες που είχαν πάθει εμμονή μαζί του. Οι κατηγορίες, ωστόσο, είναι αρκετά ξεκάθαρες και μοιάζουν σε πολλά σημεία, κάτι που ενισχύει το επιχείρημα ότι ο κατηγορούμενος είναι όντως ένοχος για εκείνα που του προσάπτονται απ’ το κατηγορητήριο. Φυσικά, τον τελευταίο λόγο έχει η Δικαιοσύνη, η οποία αναμένουμε ν’ αποφανθεί σχετικά με την ενοχή ή αθωότητα του κ. Φιλιππίδη

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η απολογία του Πέτρου Φιλιππίδη και η προσπάθειά του να αντιστρέψει τις κατηγορίες εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα