Η απολογία των τεχνοκρατών του ΤΑΙΠΕΔ και το κατηγορητήριο

18:24 3/6/2016 - Πηγή: iPop

Ότι ο ρόλος τους ήταν συμβουλευτικός και όχι δεσμευτικός ήταν το γενικό μήνυμα της απολογίας των τεχνοκρατών του ΤΑΙΠΕΔ στον ανακριτή διαφθοράς.

«Συμβουλευτικός και όχι δεσμευτικός ο ρόλος μας», υποστήριξαν στον ανακριτή διαφθοράς, Κώστα Σαργιώτη, τα έξι μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ οι οποίοι κατηγορούνται για απιστία. Οι έξι υποστήριξαν πως οι θέσεις τους δεν δέσμευαν το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και ότι ήταν καθαρά γνωμοδοτικός. Αμέσως μετά τις απολογίες και οι έξι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ποιοι είναι οι κατηγορούμενοι

Μεταξύ

των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται τρείς ευρωπαίοι τεχνοκράτες – ο ισπανός πρόεδρος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Ισπανικού Δημοσίου, ο ιταλός ομόλογός τους και ο Σλοβάκος πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της χώρας- οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων που εισηγήθηκε στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ την πώληση των ακινήτων.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, Αλέξανδρο Λυκουρέζο και Γιάννη Γιαννίδη, οι κατηγορούμενοιδεν είχαν καμία διαχειριστική ευθύνη δημοσίου χρήματος άρα δεν υφίσταται ευθύνη «απιστίας» τους στην υπηρεσία, όπως περιγράφεται το αδίκημα. Υποστήριξαν μάλιστα πως οι εκτιμήσεις τους ήταν και νόμιμες και τελικά επωφελείς.

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε με 575.856.504 ευρώ από την πώληση και επαναμίσθωση 28 ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ.

Αναλυτικότερα τον Οκτώβριο του 2013 το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου -μετά τη γνωμοδότηση των μελών του συμβουλίου- κήρυξε αναδόχους της δημοπρασίας τις Eurobank Properties για το Β’ Χαρτοφυλάκιο έναντι οικονομικού ανταλλάγματος 145.810.000 ευρώ και Πανγαία για το Α’ Χαρτοφυλάκιο έναντι οικονομικού ανταλλάγματος 115.500.000 ευρώ και συνολικά 261.310.000 ευρώ.

Οι συμβάσεις υπογράφηκαν τον Μάιο του 2014 και καταρτίσθηκαν δύο συμβολαιογραφικές πράξεις πώλησης και 28 συμβολαιογραφικές πράξεις επαναμίσθωσης εικοσαετούς διάρκειας για το καθένα από τα πωληθέντα ακίνητα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες στέγασης των δημόσιων υπηρεσιών, αντί συνολικών μισθωμάτων για το πρώτο μισθωτικό έτος 25.589.800 ευρώ.

Στο συνολικό ποσό των μισθωμάτων που υποχρεώθηκε να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο για τη μίσθωση κενών εν όλω ή εν μέρει κτιρίων, δηλαδή για τα κτίρια που δεν γίνεται υφιστάμενη χρήση, η επελθούσα ζημία υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 6.661.678 ευρώ.

H Κομισιόν παίρνει θέση για την κλήση σε απολογία των Ευρωπαίων του ΤΑΙΠΕΔ

Την κλήση σε απολογία των Ευρωπαίων του ΤΑΙΠΕΔ έσπευσε να σχολιάσει η Κομισιόν μέσω εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά. Όπως υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε χαρακτηριστικά «για μας, πρέπει να εξασφαλιστούν ικανοποιητικά περιθώρια λειτουργίας σε όλους τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες που βοηθούν την Ελλάδα να βελτιώσει την οικονομία της και να βρει τον δρόμο της πίσω στην ανάπτυξη».

Ενώ διευκρίνισε πως «υπάρχει πλήρης σεβασμός ως προς τις δικαστικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Μάλιστα όταν ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν ερωτήθηκε για το αίτημα του Eurogroup «οι Ευρωπαίοι υπάλληλοι να απολαμβάνουν κάποιου είδους ασυλίας στο καινούριο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων» δεν θέλησε όπως φάνηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα σημεία του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε νωρίτερο το Αθηναϊκό Πρακτορείο, Ευρωπαίος αξιωματούχος εξήγησε πως «στους κόλπους των Βρυξελλών υπάρχουν ανησυχίες ότι εφόσον δεν διευθετηθεί το ζήτημα, κανένα στέλεχος των ευρωπαϊκών οργάνων δεν θα επιθυμεί να αποσταλεί στην Ελλάδα» προσθέτοντας πως έτσι «θα υπονομευθεί η επιτυχία τoυ νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων».

The post Η απολογία των τεχνοκρατών του ΤΑΙΠΕΔ και το κατηγορητήριο appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα