Η αλήθεια για την εξάωρη εργασία στη Σουηδία – Πόσο επαναστατική είναι στην παραγματικότητα η καθιέρωσή της;

13:03 8/1/2016 - Πηγή: iPop

Την αλήθεια γύρω από την εξάωρη εργασία στη Σουηδία επιχειρεί να ανακαλύψει σε σχετικό της πρόσφατο δημοσίευμα η Independent. Μόνο το 1 τοις εκατό των Σουηδών εργάζονται περισσότερο από 50 ώρες την εβδομάδα.
Η Σουηδία έγινε πρωτοσέλιδο το 2015, αφού έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα η οποία καθιέρωσε την εξάωρη εργασία. Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν οι εργοδότες στο κέντρο της Toyota στο Γκέτεμποργκ, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Σουηδίας, δηλώνουν ότι το προσωπικό

είναι πιο ευτυχισμένο, η εταιρεία είχε χαμηλότερο κύκλο εργασιών και τα κέρδη αυξήθηκαν, όταν καθιέρωσε λιγότερες ώρες εργασίας.

Τα θετικά αυτά αποτελέσματα, στις περικοπές του εργασιακού ωραρίου, οδήγησαν σιγά σιγά και άλλες μεγάλες εταιρείες να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και σύντομα το internet πλημμύρισε με αγγελίες που αφορούσαν αναζήτηση υπαλλήλων οι οποίοι θα εργάζονταν για 6 ώρες ημερησίως.

Όμως το μεγαλύτερο σουηδικό site αναζήτησης εργασίας, αποκάλυψε ότι η εξάωρη εργασία ημέρα μπορεί να μην είναι τόσο επαναστατική όσο ακούγεται.

Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία που σχετίζονται με την αναζήτηση εργασίας στη Σουηδία, αποκαλύπτεται πως οι ενδιαφερόμενοι που ψάχνουν για δουλειά, δεν αναζητούν “ευέλικτα ωράρια» , ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχουν πολλές εταιρείες που να προωθούν διαφημιστικά τη δυνατότητα εξάωρης εργασίας.

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις επί του θέματος, Σουηδής οικονομολόγου, η οποία υπογραμμίζει πως η κουλτούρα της χώρας σε σχέση με την εργασία, αποτελεί το βασικότερο εμπόδιο, για την ομαλή λειτουργία “ευέλικτου ωραρίου», χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως πρόκειται για “μύθο» και πως κατά περιπτώσεις αυτό εφαρμόζεται.

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί, πως ειδικοί ψυχολόγοι προειδοποιούν πως οι λιγότερες ώρες εργασίας, μπορεί να συνδέονται με αυξημένο στρες και αυξημένα επίπεδα άγχους, καθώς οι εργαζόμενοι προσπαθούν να αποδώσουν το ίδιο με ένα “κανονικό» ωράριο 8ωρης εργασίας, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη συνολική απόδοσή τους στον εργασιακό τους χώρο.

The post Η αλήθεια για την εξάωρη εργασία στη Σουηδία – Πόσο επαναστατική είναι στην παραγματικότητα η καθιέρωσή της; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα