Γιατί βάφουμε τ’ αυγά κόκκινα

14:01 17/4/2014 - Πηγή: iPop

Κάθε Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές βάφουν τ’ αυγά κόκκινα. Γιατί όμως βάφουμε τ’ αυγά κόκκινα; Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, τα κόκκινα αυγά συμβολίζουν το αίμα του Χριστού. Ο μύθος λέει πως μετά την Ανάσταση του Χριστού, η Μαρία η Μαγδαληνή πήγε στον Τιβέριο Καίσαρα και του ανακοίνωσε ότι αναστήθηκε ο Χριστός και όλα τα γεγονότα περί της Ανάστασής Του. Εκείνη την ώρα, κάποιος δίπλα στον Καίσαρα κρατούσε ένα καλάθι με αυγά. Ο Τιβέριος Καίσαρας, γεμάτος απορία είπε στη Μαγδαληνή ότι, εάν αυτό που λέει, είναι αλήθεια,

τότε τα αυγά, από άσπρα που είναι, θα γίνουν κόκκινα. Ξαφνικά, τα αυγά έγιναν κόκκινα και ο Καίσαρας έμεινε άναυδος. Έτσι, κατά την παράδοση αυτή, τα αυγά βάφονται κόκκινα.

Μία άλλη εκδοχή βεβαίως είναι ότι πρόκειται για εβραϊκό έθιμο που υιοθέτησαν και οι χριστιανοί.

Άλλες ιστορίες λένε πως όταν αναστήθηκε ο Χριστός, κανείς δεν το πίστευε. Μια γυναίκα, που κρατούσε στο καλάθι της αυγά, φώναξε: «Μπορεί από άσπρα να γίνουν κόκκινα;» και, όντως έγιναν κόκκινα!

Οι περισσότεροι βεβαίως, υποστηρίζουν ότι τ’ αυγά βάφονται κόκκινα σε ανάμνηση του αίματος του Χριστού. Κόκκινο είναι και το χρώμα της χαράς και γι’ αυτό το χρησιμοποιούμε για να δείξουμε τη χαρά μας για την Ανάσταση του Χριστού.

The post Γιατί βάφουμε τ’ αυγά κόκκινα appeared first on iPop - Από την Πόπη Τσαπανίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα