Γιατί ο δεσμός μεταξύ μητέρας και γιου είναι τόσο σημαντικός; Οι ειδικοί απαντούν!

19:40 8/7/2020 - Πηγή: iPop

Όσοι έχουν μόνο κόρες σίγουρα θα καταλαβαίνουν στο έπακρο πόσο σημαντική είναι η σχέση μητέρας και γιου, αλλά και για ποιον λόγο. 

Συχνά ακούμε ότι οι μαμάδες έχουν αδυναμία στους γιους κι επίσης οι γιοι αδυναμία στις μαμάδες τους. Πολλοί νομίζουν πως είναι μια διάκριση, όμως οι ειδικοί εξηγούν ακριβώς γιατί η σχέση μητέρας και γιου είναι σημαντική και πώς ωφελεί το παιδί.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η σχέση μητέρας και γιου;

Καλύτερες επιδόσεις του παιδιού στο

σχολείο 

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η εντατική επαφή μαμάς παιδιού έχει άμεσο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ο εγκέφαλος ενός παιδιού και συγκεκριμένα στον τομέα που είναι υπεύθυνος για τη μάθηση, τη μνήμη και τις αντιδράσεις στο άγχος. Μια μητέρα που προσέχει τον γιο της από τις πρώτες μέρες, έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στις επιδόσεις του στο σχολείο.

Μακριά από προβλήματα 

Ένα άλλο κομμάτι της έρευνας δείχνει ότι μια στενή σχέση με τη μαμά μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο των αγοριών να εμπλακούν σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου. Βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη σχέση μητέρας-γιου. Η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στο σπίτι και η ύπαρξη σημαντικού ατόμου στη ζωή ενός αρσενικού παιδιού το κάνει να θέλει να διατηρήσει αυτήν τη σχέση και να μείνει μακριά από οτιδήποτε θα μπορούσε να την παραβιάσει.

Unsplash/ Alvaro Reyes

Εμπιστοσύνη 

Η υποστήριξη μιας μητέρας είναι μια ισχυρή δύναμη. Μάλιστα, για ένα αγόρι που η μητέρα του είναι ο νούμερο 1 θαυμαστής του είναι ένας σημαντικός παράγοντας που ενισχύει την εμπιστοσύνη του. Εάν ένα αγόρι αισθάνεται ασφαλές γύρω από τη μαμά του, θα πιστέψει στον εαυτό του και δεν θα φοβηθεί να δοκιμάσει νέα πράγματα, λένε οι μελετητές.

Κοινωνικές δεξιότητες 

Μια μελέτη ανακάλυψε ότι τα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο με τις μητέρες τους είναι 20-40% καλύτερα κοινωνικά. Ο λόγος για αυτό είναι ότι υπάρχει μια ισχυρότερη γνωστική ανάπτυξη που συμβαίνει μέσω της πραγματοποίησης δραστηριοτήτων μαζί. Ένα αγόρι θα έχει καλύτερες λεκτικές δεξιότητες μέσω της επικοινωνίας με τη μητέρα του. Επιπλέον, εάν ένα παιδί βρίσκεται κοντά στον γονέα του, μπορεί να το παρατηρήσει και να μάθει σωστές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, κάτι που θα το βοηθήσει και μελλοντικά.

Πρότυπα 

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι μητέρες δέχονται περισσότερο τα συναισθήματα του κοριτσιού από του αγοριού, κάτι που δεν βοηθάει την ψυχολογία του αγοριού. Γι’ αυτό και μια υποστηρικτική μητέρα πρέπει να ενθαρρύνει το αγόρι της να εκφράσει τα συναισθήματά του. Πρέπει να του εξηγήσει ότι το κλάμα δεν το κάνει να φαίνεται λιγότερο άνδρας ή αγόρι. Έτσι, το παιδί θα μεγαλώσει με ειλικρίνεια, εκφράζοντας τα συναισθήματά του και δεν θα ζει σύμφωνα με τα στερεότυπα του φύλου.

Χτίζει έναν άντρα που σέβεται τις γυναίκες 

Είναι βασικά αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι ένας άντρας που αγαπά και φροντίζει τη μητέρα του θα κακομεταχειριζόταν άλλες γυναίκες. Όντας κοντά στη μαμά του, ένα αγόρι μαθαίνει πώς να επικοινωνεί με τις γυναίκες και μαθαίνει πράγματα γι’ αυτές.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

Τα λάθη που κάνεις στην ανατροφή του γιου σου!

Photo: Unsplash/ Xavier Mouton Photographie

Το άρθρο Γιατί ο δεσμός μεταξύ μητέρας και γιου είναι τόσο σημαντικός; Οι ειδικοί απαντούν! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα