Η πανδημία, η αύξηση των διαζυγίων και ο τρόπος ανακοίνωσης στο παιδί

17:13 8/7/2020 - Πηγή: iPop

Η καραντίνα άφησε το “στίγμα” της στις οικογένειες, με πολλά ζευγάρια να έρχονται αντιμέτωπα με τον ίδιο τους τον εαυτό… Αυτό είχε τις συνέπειές του με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί αύξηση των διαζυγίων την περίοδο της πανδημίας. Μάλιστα, τα στοιχεία της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» κάνουν λόγο για αύξηση 100% στις κλήσεις στη γραμμή 115-25 για θέματα σχετικά με το διαζύγιο κατά την καραντίνα.

Φυσικά, κανένα απ’ αυτά τα «διαζύγια της καραντίνας» δεν προέκυψε απ’ το πουθενά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ζευγάρια που χώρισαν είχαν ήδη επιβαρυμένη μεταξύ τους επικοινωνία ή απλώς επέλεγαν να

αγνοήσουν τα προβλήματα που προϋπήρχαν.

Ο ελεύθερος χρόνος και η αύξηση των ωρών μέσα στο σπίτι, ήταν απλά η αφορμή ώστε να έρθουν μερικά ζευγάρια αντιμέτωπα με τα αληθινά τους προβλήματα. Κι αυτό σε πολλές περιπτώσεις έφερε συγκρούσεις, ενώ υπήρχαν φυσικά και οι γονείς, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν αυτό το διάστημα για να επιλύσουν τυχόν προβλήματά τους και να προχωρήσουν τη σχέση τους.

«Είναι αλήθεια ότι τόσο κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όσο και μετά το πέρας αυτής, πολλά ζευγάρια προχώρησαν στο διαζύγιο. Ένα κοινό κάπως χαρακτηριστικό του lockdown, ήταν ο χρόνος. Χρόνος, που στη καθημερινότητά μας δεν είχαμε συνηθίσει να έχουμε και που ξαφνικά καλούμασταν να τον διαχειριστούμε», εξηγούν οι ειδικοί της Συμβουλευτικής Γραμμής 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» στο iPop.gr.

Ποια ζευγάρια αντιμετώπισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα;

Εκείνα που δεν συνήθιζαν να συζητούν στην καθημερινότητά τους, δεν έχουν μάθει να μοιράζονται γονότα της καθημερινότητάς τους κι έχουν την τάση να κουκουλώνουν δυσάρεστες καταστάσεις και συναισθήματα, εκείνα που έχουν αφήσει τη μεταξύ τους σχέση στον αυτόματο πιλότο και δεν την ορίζουν οι ίδιοι.

«Δε μπορούμε λοιπόν να κατηγορήσουμε το lockdown αποκλειστικά για την αύξηση των διαζυγίων, αλλά μπορούμε να πούμε ότι ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις να πυροδότησε συζητήσεις γύρω από το διαζύγιο. Στον αντίποδα, υπήρξαν και πολλά παραδείγματα, όπου ζευγάρια εκμεταλλεύθηκαν τον χρόνο για να μπορέσουν να εξελιχθούν και μαζί να βάλουν ακόμη πιο σταθερές βάσεις για τη σχέση τους», εξηγούν τα μέλη της επιστημονικής ομάδας της Ένωσης.

Είναι φυσικό “επακόλουθο” το διαζύγιο μέσα στην καραντίνα για ζευγάρια που “έθαβαν” τα προβλήματά τους;

Ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του…Δεν υπάρχει φυσικό επακόλουθο, καθώς εάν το δούμε απ’ αυτή την οπτική, τότε δυστυχώς θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι ίσως εάν δεν υπήρχει η καραντίνα, πολλά ζευγάρια να μην αντιμετώπιζαν τα προβλήματά τους και να συνέχιζαν να τα κουκουλώνουν.

«Δε θεωρούμε φυσικό επακόλουθο τα ζευγάρια που “αναγκαστικά” κλήθηκαν να περάσουν περισσότερο χρόνο μαζί, να οδηγηθούν στο διαζύγιο. Αν δηλαδή δεν υπήρχε αυτή η παγκόσμια κρίση, τότε αυτά τα ζευγάρια πως θα συνέχιζαν να υπάρχουν στη καθημερινότητά τους; Θα συνέχιζαν να κουκουλώνουν τα δύσκολά τους; Ο εγκλεισμός τους το έκανε πιο εύκολο; Γιατί τα συγκεκριμένα ζευγάρια να μη διαβάσουν διαφορετικά το μήνυμα; Θα μπορούσε να θεωρηθεί μια καλή ευκαιρία να δουλέψουν τα “θαμμένα” προβλήματα. Ένα ζευγάρι δε ξεκινάει τη κοινή του πορεία, πιστεύοντας ότι κάποια στιγμή θα οδηγηθεί στο διαζύγιο. Επομένως, γιατί να μη προσπαθήσει να οδηγήσει τα πράματα διαφορετικά; Γιατί να μη θυμηθεί ποια ήταν αυτά που αρχικά τους ένωσαν; Γιατί να μη θυμηθεί τα κοινά όνειρα και επιθυμίες που είχαν;», ξεκαθαρίζει η επιστημονική ομάδα της Συμβουλευτικής Γραμμής της Ένωσης στο iPop.gr.

Έχει γίνει λίγο “εύκολη” απόφαση το διαζύγιο;

Πολλοί μπορεί να παρατηρήσουν ότι στην εποχή μας τα ζευγάρια καταφεύγουν στο διαζύγιο πιο συχνά και πιο εύκολα απ’ ό,τι γινόταν παλαιότερα. Σίγουρα, ο φόβος της κοινωνίας παλαιότερα έπαιζε σημαντικό ρόλο στο να μην ληφθεί μια τέτοια απόφαση, αλλά μήπως τώρα έχουμε περάσει στο άλλο άκρο και δεν προσπαθούμε όσο θα έπρεπε;

«Φυσικά, η κάθε περίπτωση είναι πολύ διαφορετική και δε μπορεί να τοποθετήσουμε το κάθε ζευγάρι που αποφασίζει να χωρίσει σε μία κατηγορία. Σημαντικό ρόλο έχουν τα «εγώ» που απαρτίζουν το «εμείς», το ζευγάρι δηλαδή. Έχει να κάνει με το πόσο κάποιος είναι διατεθειμένος να προσπαθήσει να αλλάξει μια δυσλειτουργική κατάσταση. Είναι σημαντικό επίσης το ζευγάρι που θέλει να δουλέψει να έχει ένα κοινό αίτημα. Να είναι σίγουροι ότι ζητάνε το ίδιο πράγμα, ότι επιθυμούν μια κοινή αλλαγή», εξηγούν οι ειδικοί της Συμβουλευτικής Γραμμής 115 25.

Τι σημαίνει για ένα παιδί το διαζύγιο; Πώς του μιλάμε για αυτό και ποια είναι όσα πρέπει να αποφύγουμε ώστε να μην το πληγώσουμε;

Σίγουρα, όπως εξηγεί η επιστημονιή ομάδα, δεν είναι εύκολο και απλό για κάποιον γονέα να επικοινωνήσει το διαζύγιο στο παιδί του. Αρχικά, θα πρέπει να του εξηγήσει ότι αυτή η απόφαση δεν οφείλεται σε κάτι που εκείνο μπορεί να έχει κάνει λάθος.

Ξέρετε, πολλές φορές τα παιδιά, πιστεύουν ότι φέρουν ευθύνη για το διαζύγιο, οπότε είναι απαραίτητο οι γονείς, αντιλαμβανόμενοι την αναπτυξιακή φάση στην οποία βρίσκεται, να το απενοχοποιήσουν. Καλό είναι η ανακοίνωση να γίνει και από τους δύο γονείς και να διαβεβαιώσουν ότι μπορεί σα ζευγάρι να μη τα κατάφεραν, αλλά σαν γονείς θα είναι πάντα δίπλα του και αυτό δε θα αλλάξει. Θα πρέπει επίσης, να του επιτρέψουν να εκφράσει το συναίσθημά του, όποιο και αν είναι αυτό. Άλλωστε δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να το αποδεχτεί, χωρίς καμία αντίδραση. Είναι μια κατάσταση, η οποία θα επιφέρει αλλαγές στη καθημερινότητά, οπότε να είναι πιθανό να “πληγωθεί”. Είναι όμως φυσιολογικό. Επιπτώσεις και αλλαγές στη συμπεριφορά του θα υπάρξουν, όμως θα χρειαστεί να του δώσουν το χώρο, ώστε να το συνειδητοποιήσει

Είναι επίσης σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν ποιες ημέρες θα βλέπουν το παιδί, ώστε να μπορέσουν να διαφυλάξουν όσο περισσότερο γίνεται τη καθημερινή του ρουτίνα και τις δραστηριότητες που είχε πριν το διαζύγιο.

Από εκεί και πέρα αν αντιληφθούν μια επίμονη και παρατεταμένη αλλαγή στη συμπεριφορά του, η οποία θα τους θορυβήσει, καλό θα είναι να αναζητήσουν υποστήριξη από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Οι ειδικοί της Γραμμής απαντούν καθημερινά στη Συμβουλευτική Γραμμή 115 25, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9.00-21.00 και είναι διαθέσιμοι για να βοηθήσουν στη διαχείριση του διαζυγίου από τους γονείς προς το παιδί και την οικογένεια.

Δεν είστε μόνοι. Σηκώστε ακουστικό σας!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Δες ακόμα:

Λάθη που κάνουν οι γονείς μετά από ένα διαζύγιο και επηρεάζουν τα παιδιά

Το άρθρο Η πανδημία, η αύξηση των διαζυγίων και ο τρόπος ανακοίνωσης στο παιδί εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα