Γιατί μουλιάζουν τα χέρια μας;

10:29 14/3/2017 - Πηγή: iPop

Σίγουρα έχεις βρεθεί αρκετές φορές με την απορία γιατί μουλιάζουν τα χέρια μας όταν τα έχουμε βουτηγμενα στο νερό για αρκετή ώρα. Ξέρεις, όμως, την απάντηση; Εμείς την ξέρουμε και θα την μοιραστούμε μαζί σου!

Οι ρυτίδες, λοιπόν, που εμφανίζονται στο δέρμα των χεριών αλλά και στις πατούσες, όταν έχουν έρθει σε επαφή με το νερό για αρκετή ώρα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο! Το φαινόμενο αυτό προκαλείται από το γεγονός ότι όταν το σώμα αντιμετωπίζει μια αυξημένη ποσότητα υγρασίας καταλαβαίνει ότι το περιβάλλον μπορεί να είναι ολισθηρό. Έτσι, το δέρμα των χεριών (και στα πέλματα) αρχίζει αμέσως

να αλλάζει με τρόπο που θα καταστήσει ευκολότερο να ισορροπήσεις σε λείες επιφάνειες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Newcastle το “ρυτίδιασμα” στα δάχτυλα έχει τις ρίζες του στο εξελικτικό παρελθόν του ανθρώπου, όταν για να επιβιώσει έπρεπε να πιάνει με γυμνά χέρια πράγματα μέσα στο νερό, δίχως να του γλιστράνε, καθώς επίσης και να περπατάει με γυμνά πόδια σε ρηχούς βυθούς και έπρεπε να στηρίζεται καλύτερα, να δημιουργείται τριβή για να μην ολισθαίνει.

Ο επικεφαλής της έρευνας, εξελικτικός βιολόγος Τομ Σμούλντερς του Κέντρου Συμπεριφοράς και Εξέλιξης του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου του Newcastle, και η ομάδα του, δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό βιολογίας «Biology Letters» της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας, και καταρρίπτουν την έως τώρα κυρίαρχη θεωρία γιατί μουλιάζουν τα δάχτυλα μας.

Αξίζει να τονίσουμε πως μέχρι και πριν από αυτή την έρευνα η επικρατούσα άποψη ήταν ότι οι μουλιασμένες αυλακιές των άκρων οφείλονται απλώς στο ότι το εξωτερικό στρώμα του δέρματος απορροφά νερό. Οι ρυτίδες αυτές δημιουργούνται ύστερα από εντολή του νευρικού συστήματος που συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα.

Η ομάδα του δρ Σμούλντερς έκανε πειράματα σε 20 εθελοντές που κλήθηκαν να σηκώσουν κομμάτια μαρμάρου και άλλα βαριά αντικείμενα, τόσο με στεγνά χέρια, όσο και με χέρια μουλιασμένα στο νερό επί 30 λεπτά. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, όλοι οι συμμετέχοντας σήκωναν πιο άνετα και πιο γρήγορα τα διάφορα αντικείμενα (τουλάχιστον κατά 12%) με τα ρυτιδιασμένα από το μούλιασμα χέρια τους.

The post Γιατί μουλιάζουν τα χέρια μας; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα