Γιατί χασμουριόμαστε; Στοίχημα ότι δεν το γνωρίζεις!

07:01 14/5/2014 - Πηγή: iPop

Το χασμουρητό ήταν ένα αιώνιο μυστήριο για τους επιστήμονες. Όχι, η εξήγηση δεν είναι ότι βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων του οξυγόνου στο αίμα, όπως είναι η κοινή πεποίθηση.

Επίσης, είναι γνωστό ότι το χασμουρητό είναι μεταδοτικό, αλλά αυτό και πάλι δεν απαντά στο ερώτημα γιατί χασμουριόμαστε.

Να γιατί χασμουριόμαστε : για να κρυώσει ο εγκέφαλός μας!

Νέα έρευνα δίνει στοιχεία που υποστηρίζουν μια νέα θεωρία: χασμουριόμαστε για να κρυώσει

ο εγκέφαλός μας. Τι σημαίνει αυτό;

Ο εγκέφαλός μας λειτουργεί καλύτερα μέσα σε ένα στενό εύρος θερμοκρασιών και το χασμουρητό αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο η οποία λειτουργεί σαν «κλιματιστικό» που απομακρύνει τη θερμότητα μακριά από αυτόν.

Τα στοιχεία προέρχονται από μελέτη (του 2014) Αμερικανών ερευνητών μαζί με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Για να λύσουν το μυστήριο παρατήρησαν τα αυθόρμητα χασμουρητά ανθρώπων σε ζεστά και ψυχρά κλίματα. Χρησιμοποιήθηκαν ως παραδείγματα η Βιέννη της Αυστρίας και η πόλη Tucson στην Αριζόνα των ΗΠΑ. Έτσι μπόρεσαν να δουν πότε χασμουριόνται οι άνθρωποι σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών.

Η θεωρία λέει ότι οι άνθρωποι χασμουριούνται περισσότερο όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι περίπου 20° C.

Αυτό συμβαίνει γιατί έχει κρύο, δεν χρειάζεται να «δροσίσουμε» τον εγκέφαλό μας. Όταν κάνει πολύ ζέστη, το χασμουρητό θα φανεί αποτελεσματικό στην ψύξη του εγκεφάλου, αφού έχει τόση ζέστη έξω.

Παρατηρήθηκαν, λοιπόν, τα εξής:

Οι άνθρωποι χασμουριούνται περισσότερο όταν η θερμοκρασία είναι γύρω στους 20° C -αυτό περιλαμβάνει και το μεταδοτικό χασμουρητό, όπου ένα άτομο προκαλεί χασμουρητά σε άλλους ανθρώπους.Οι άνθρωποι χασμουριούνται λιγότερο όταν η θερμοκρασία πέφτει, αλλά και όταν σκαρφαλώνει πάνω από τους 37 ° C.

Όπως αποδείχτηκε, το χασμουρητό είναι αρκετά χρήσιμο αφού μπορεί να επαναφέρει τον εγκέφαλο στο σωστό εύρος θερμοκρασίας .

Όταν ο εγκέφαλος είναι στη σωστή θερμοκρασία, λειτουργεί πιο αποτελεσματικά βοηθώντας μας να σκεφτούμε γρηγορότερα.

Tip

Την επόμενη φορά που θα είσαι σε σημαντικό ραντεβού, συνέδριο ή μάθημα και σου έρθει τάση για χασμουρητό, μην το καταπιέσεις. Απλώς εκφράσου ελεύθερα. Αν ο συνομιλητής σε κοιτάξει περίεργα, απαντάς: «Απλώς επαναφέρω τη θερμοκρασία του εγκεφάλου στα φυσιολογικά του».

The post Γιατί χασμουριόμαστε; Στοίχημα ότι δεν το γνωρίζεις! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα