Γενναιόδωρο το ασφαλιστικό σύμφωνα με τον Στουρνάρα

20:51 30/3/2017 - Πηγή: iPop

Γενναιόδωρο παραμένει το ασφαλιστικό σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, παρά τις παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν στο πλαίσιο των Μνημονίων. Ο διοικητής της ΤτΕ εξέφρασε παράλληλα την άποψη πως ορισμένες συντάξεις ενδεχομένως να χρειαστούν αναπροσαρμογή.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο Γιάννης Στουρνάρας

εκτίμησε πως το ασφαλιστικό σύστημα είναι ακόμα και σήμερα δαπανηρό και γενναιόδωρο και συνεπώς, συμπλήρωσε «μπορεί να καταστεί αναγκαίο να υπάρξουν αναπροσαρμογές σε ορισμένες συντάξεις τούτο διότι, αφενός, ορισμένες συνταξιοδοτικές παροχές στην Ελλάδα παραμένουν σχετικά γενναιόδωρες, με βάση τόσο τα ελληνικά όσο και τα διεθνή δεδομένα».

‘Οπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, ένα επαρκές και, ταυτόχρονα, βιώσιμο «αμιγώς κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα δεν είναι οικονομικά εφικτό υπό τις παρούσες συνθήκες στην Ελλάδα».

Η εφαρμογή και οικειοποίηση των μεταρρυθμίσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, όμως, πολιτικές οι οποίες θα αυξάνουν το εισόδημα των συνταξιούχων στο μέλλον, θα συμβάλλουν σημαντικά.

«Τέτοιες πολιτικές θα παρέχουν ένα κατάλληλο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας και θα μετριάσουν τις κοινωνικοπολιτικές αντιδράσεις ή τον κίνδυνο αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων . Οι πολιτικές αυτές περιλαμβάνουν την παράταση του εργασιακού βίου και την αύξηση της απασχολησιμότητας των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας, την ενθάρρυνση της ιδιωτικής αποταμίευσης ή, η μέθοδος που είναι συνηθέστερη και πιο πρόσφορη, τη συμπλήρωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που συσσωρεύονται στο πλαίσιο των δημόσιων συστημάτων του πρώτου πυλώνα με συστήματα επαγγελματικής ασφάλισης του δεύτερου πυλώνα και με προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα του τρίτου πυλώνα».

Ο κ. Στουρνάρας εξηγώντας τον ορισμό «γενναιόδωρο», τον οποίο χρησιμοποίησε για να χαρακτηρίσει το ασφαλιστικό, επικαλέστηκε τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, εργασία που εκπονήθηκε από την Ομάδα Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνει ότι πριν από τις διάφορες περικοπές στις συντάξεις που νομοθετήθηκαν την περίοδο 2010-2013, κατά μέσο όρο 50,7% των συντάξεων του ΙΚΑ χρηματοδοτήθηκαν από εισφορές, ενώ το υπόλοιπο 49,3% καλύφθηκε με κοινωνικές μεταβιβάσεις, ουσιαστικά δηλαδή με κρατική επιχορήγηση. Λαμβάνοντας υπόψη τις περικοπές της περιόδου 2010-2013, η κρατική επιχορήγηση μειώνεται στο 35,8%.

The post Γενναιόδωρο το ασφαλιστικό σύμφωνα με τον Στουρνάρα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα