ΒΟΜΒΑ: Ερχεται κούρεμα συντάξεων και αφορολόγητο κάτω από...

Για τη συμφωνία, για όσα τουλάχιστον έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα με τους δανειστές, ενημέρωσαν τους βουλευτές των ΑΝΕΛ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου...

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος και η κυρία Αχτσιόγλου εξέφρασαν αισιοδοξία για «κλείσιμο» του SLA (staff level agreement) την ερχόμενη Παρασκευή και για συμφωνία στο Eurogroup της 7ης Απριλίου, καθώς για οριστικοποίηση του τελικού πακέτου σε έκτακτη συνεδρίαση πριν από τις 22 Μαΐου.

Οπως ενημέρωσαν τους βουλευτές, το αφορολόγητο
θα μειωθεί στα 5.900 με 6.000 ευρώ, ενώ στο θέμα των συντάξεων δίνεται αγώνας οι περικοπές να ισχύσουν από το 2020. Ωστόσο, το «τσεκούρι» στις συντάξεις θα αφορά περίπου 900.000 συνταξιούχους, από σύνολο 2,5 εκατομμυρίων.

Τι μένει να κλείσει για τη ΔΕΗ

Για τα εργασιακά ειπώθηκε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί τον εργασιακό μεσαίωνα που προτείνει το ΔΝΤ», ενώ αναφέρθηκε ότι οι δύο πλευρές φέρονται να είναι στην κατεύθυνση της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά τη λήξη του προγράμματος.

Επίσης, από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσον αφορά τα οικονομικά θέματα και ότι μένουν λεπτομέρειες για τη ΔΕΗ.

Πλεονάσματα, τσεκούρι στις συντάξεις, ΔΝΤ

Μιλώντας στους βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας εκτίμησαν ότι θα συμφωνηθεί η διατήρηση πλεονασμάτων 3,5% για τουλάχιστον τρία χρόνια μετά το 2018, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το ζήτημα θα επανεξεταστεί μετά τις γερμανικές εκλογές. Οι ίδιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μετά το Eurogroup θα υπάρξει πρωτοβουλία από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, ώστε να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένα μέτρα πριν από την έναρξη της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, στις 22 Απριλίου.

Υπό αυτή την πορεία πραγμάτων, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει πως το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος, αλλά και με δάνειο. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το τελικό πακέτο δεν θα συμφωνηθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, αλλά σε έκτακτη συνεδρίαση που θα γίνει εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου.

Τι συμβαίνει με τη συμφωνία για τη ΔΕΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία για τα ενεργειακά -αφορά υλοποίηση κοινοτικής οδηγίας- θα αφορά την ιδιωτικοποίηση του 30% ή του 40% της παραγωγής ενέργειας (δεν έχει οριστικοποιηθεί). Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα πουληθούν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αλλά θα πουληθούν δύο λιγνιτικά που λήγουν το 2020-2022 και μάλλον η Μελίτη που λήγει το 2030, δηλαδή εργοστάσια που θα χρειαστούν εκσυγχρονισμό και επενδύσεις. Ανέφεραν, ακόμη, ότι στον διαγωνισμό θα μπορούν να πάρουν μέρος και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (π.χ. ΕΛΠΕ, Περιφέρεια) αλλά και ότι το κείμενο που θα έρθει στη Βουλή θα είναι γενικόλογο (θα έχει τον στόχο κ.λπ.). Η δε διαδικασία θα γίνει το Σεπτέμβριο.

Τα αντίμετρα
Για να απαλύνουν το σοκ, οι δύο υπουργοί ενημέρωσαν την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ ότι συζητιούνται και τα εξής αντίμετρα:

Μείωση φορολογίας φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.
Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων από το 29% στο 26%.
Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ.
Κοινωνική μέριμνα για ευπαθείς ομάδες, όπως είσοδος 120.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς κοινωνικά κριτήρια, επιδόματα για τα παιδιά (ενδεχομένως και για το πρώτο και το δεύτερο).
«Αγκάθια» για την επίτευξη συμφωνίας βλέπουν στις Βρυξέλλες

Πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών αναγνωρίζουν ευρωπαϊκές πηγές, σημειώνοντας ωστόσο πως παραμένουν κάποια «αγκάθια» για την επίτευξη της συμφωνίας, που θα ανοίξει το δρόμο για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από τις Βρυξέλλες δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέα εμπόδια ενόψει του Eurogroup της 7ης Απριλίου, καθώς οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και το λοκ- άουτ δεν έχουν φύγει από το τραπέζι. Ειδικότερα, ως προς το θέμα των ομαδικών απολύσεων τίθεται εκ νέου στη διαπραγμάτευση η αύξηση του ορίου από το 5% στο 10% με παράλληλη κατάργηση της προέγκρισης από το κράτος.

«Φρένο» από το ΔΝΤ και πάλι στα εργασιακά - «Ουδέν σχόλιο» λέει το Μαξίμου

Αμηχανία προκαλούν στην κυβέρνηση οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών ότι λίγο πριν το EWG το Ταμείο θέτει και πάλι όλα τα αιτήματα για τα εργασιακά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Το Μαξίμου κατά πληροφορίες του iefimerida απαντά «ουδέν σχόλιο», ούτε όμως και μπαίνει στη διαδικασία να διαψεύσει. Πράγμα που σημαίνει ότι όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.

Το μόνο που σχολιάζουν είναι η ανάγκη «να επανέλθει η ευρωπαική κανονικότητα στην αγορά εργασίας», ενώ όπως όλα δείχνουν η θέση τους δυσχεραίνει με δεδομένο ότι πόνταραν στα εργασιακά ως «αντίδοτο» στα σκληρά μέτρα που θα κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές.

Για το λόγο αυτό άλλωστε ο κ. Τσίπρας το είχε ανάγει σε μείζον ζήτημα, διαμηνύοντας σε όλες τις πλευρές ότι υπάρχει η ανάγκη να επέλθει η ευρωπαική κανονικότητα στην αγορά εργασίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα