Γ. Μπούστας: Ο πιο γρήγορος Έλληνας οδηγός μηχανών ανακρίνεται από το iPop.gr

11:24 4/1/2017 - Πηγή: iPop

Δεν υπάρχει αναβάτης που να μην του λέει κάτι το όνομα Γιάννης Μπούστας και ο λόγος είναι απλός, καθώς είναι ο οδηγός που κυριαρχεί στους Ελληνικούς αγώνες μοτοσικλετών.

Με ένα πλούσιο βιογραφικό και πολύ μεγάλες επιτυχίες σε Ελλάδα και εξωτερικό δίκαια έχει αποκτήσει τον τίτλο του Πρωταθλητή διαρκείας.
Άλλωστε το πρώτο πρωτάθλημα που έτρεξε με το τελευταίο έχουν διαφορά περίπου 2 δεκαετίες.

Είναι ίσως ο Έλληνας που έχει «γράψει» τα περισσότερα χιλιόμετρα στις πίστες. Τον συναντήσαμε, του μιλήσαμε και καταφέραμε να μάθουμε πως νιώθει το ίνδαλμα κάθε οδηγού μοτοσικλέτας.

Όλοι έχουν δει την πλάτη του στις πίστες, αλλά λίγοι είχαν τη χαρά να του δείξουν τη δική τους. Ακόμα και έτσι όμως, ο Γιάννης έμενε πίσω τους για λίγο, τόσο όσο χρειαζόταν να μελετήσει τα «πατήματα» τους, να βρει τα αδύνατα σημεία τους, να τους περάσει και να … εξαφανιστεί.

Ποιο είναι το ρεκόρ σου και σε ποια πίστα; Στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχουν μόνο δύο πίστες. Τα ρεκόρ μου είναι 56.8 στα μέγαρα και 1.19.3 στις Σέρρες. Το ρεκόρ μου στις Σέρρες, φέτος κατάφεραν να το «σπάσουν».Αν υπήρχε η μηχανή του χρόνου, και μπορούσες να γυρίσεις πίσω το χρόνο, τι θα άλλαζες στη ζωή και στην καριέρα σου;Δε θα άλλαζα τίποτα, έκανα όλα τα όνειρα μου πραγματικότητα. Έτρεξα σε superbike και σε πολλούς σπουδαίους αγώνες.
Τότε δεν είχα τα εφόδια που έχουν οι μικροί αναβάτες τώρα. Υπάρχουν πολλοί που ξέρουν το άθλημα και μπορείς να προετοιμαστείς από την Ελλάδα για το εξωτερικό.Τι θα έλεγες σε έναν αρχάριο;Ότι το νούμερο ένα είναι η ασφάλεια και η υγεία σου. Αν σου ζητήσει βέβαια, να γίνει πρωταθλητής, προσπαθείς να τον προετοιμάσεις αναλόγως. Για να αναπτυχθεί στην Ελλάδα θα πρέπει οι Έλληνες να αποκτήσουν παιδεία και αγωνιστική νοοτροπία. Αλλά πρέπει να ασχοληθεί πολύ και ο προπονητής.
Αφού σταμάτησες τους αγώνες, με τι ασχολείσαι καθημερινά;Σταματώντας τους αγώνες, δε μπορούσα να μείνω μακριά από τις πίστες. Η μοτοσικλέτα είναι πάθος και τρόπος ζωής. Σε καμία περίπτωση δε μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου μακριά από τις πίστες και από την αδρεναλίνη των αγώνων. Έτσι ξεκίνησα να εκπαιδεύω οδηγούς και να τους μαθαίνω τα μυστικά της πίστας. Βοηθώ αγωνιζόμενους να εξελίξουν το ταλέντο τους ή ερασιτέχνες λάτρεις των track day να βελτιώσουν την παρουσία τους στην πίστα. Άλλωστε με τη συνεχή βελτίωση απολαμβάνουμε τη μοτοσικλέτα περισσότερο.
Πες μας το μυστικό για να βελτιωθεί κάποιος οδηγός.Δεν υπάρχει ένα μυστικό. Η μοτοσικλέτα είναι δεκάδες παράμετροι και πολλά πράγματα που συμβαίνουν μαζί. Η δουλειά η δική μου πλέον είναι να δω που υστερεί κάποιος οδηγός και να βελτιώσω αυτά τα σημεία του.Υπάρχει συγκεκριμένη τεχνική να εκπαιδεύσεις κάποιον ;Δυστυχώς όχι. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Για να μπορέσει να βελτιωθεί, χρειάζεται να κάνουμε μία ανάλυση στην τεχνική του και στις γνώσεις του. Επεμβαίνουμε όπου χρειάζεται για βελτιώνουμε ένα ένα τα σημεία, μέχρι το σύνολο να είναι στο επίπεδο που πρέπει.Πως το καταφέρνεις αυτό;Έχω δει μέσα και έξω από την πίστα, δεκάδες οδηγούς και βλέπω τα λάθη που κάνουν. Προσπαθώ αν βρω για τον κάθε οδηγό, τον τρόπο που θέλει για να επικοινωνήσω μαζί του και να του μεταφέρω τη σωστή τεχνική.Η προσπάθεια αφορά μόνο τον αναβάτη;Όχι βέβαια. Η προσπάθεια είναι καθολική. Ένας καλός αναβάτης, με μία κακή μοτοσικλέτα δεν έχει καμία ελπίδα. Όπως επίσης, μία καλή μοτοσικλέτα με ένα κακό αναβάτη. Εγώ και η ομάδα μου, ξεκινάμε με τον αναβάτη και τη μοτοσικλέτα από το μηδέν και ανεβαίνουμε. Δεν αφήνουμε τίποτα απ έξω. Κοιτάμε όλες τις παραμέτρους με υπομονή και προσοχή. Παίρνουμε μία νορμάλ μοτοσικλέτα με ένα νορμάλ αναβάτη και τους φτάνουμε στο επίπεδο που θέλουν. Είτε αυτό λέγετε γρήγορος οδηγός, είτε λέγεται πρωταγωνιστής ΠΠΤ (πανελλήνιο πρωτάθλημα ταχύτητας).Λένε πως όταν κάνεις παιδιά «φοβάσαι» περισσότερο και πατάς φρένο αντί για γκάζι;Νομίζω ότι η χαρά μου ήταν τόσο μεγάλη που νομίζω ότι κέρδιζα ένα δευτερόλεπτο σε κάθε παιδί και γινόμουν πιο γρήγορος.Τι θα έλεγες στο γιό σου αν σου έλεγε ότι θέλει να ακολουθήσει την ίδια καριέρα;Δεν θα του έλεγα κάτι συγκεκριμένο. Θα ήθελα να ακολουθήσει τα όνειρα του και θα τον στήριζα σε ότι κι αν επέλεγε.

The post Γ. Μπούστας: Ο πιο γρήγορος Έλληνας οδηγός μηχανών ανακρίνεται από το iPop.gr appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα