Έτοιμοι οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ- Αναλυτικά η εγκύκλιος

13:48 25/5/2016 - Πηγή: iPop

Στην αύξηση του ΦΠΑ που θα πλήξει ακόμα και τα νησιά του Αιγαίου, για τα οποία, όπως έχει γίνει γνωστό, δεν καταργείται ακόμη το ειδικό καθεστώς, εστιάζει η εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο όλες οι επιχειρήσεις αλλά και οι επαγγελματίες καλούνται να προσαρμόσουν από την 1η Ιουνίου τους συντελεστές τους.

Όπως υπογραμμίζει η εγκύκλιος «τα νησιά που διατηρούν το ειδικό καθεστώς μέχρι το τέλος του χρόνου, καλούνται

να προσαρμόσουν τον βασικό συντελεστή από το 16% που ήταν μέχρι τώρα, στο 17%» και τονίζεται πως η αύξηση δικαιολογείται «από το γεγονός ότι το ειδικό καθεστώς προβλέπει μειωμένο κατά 30% συντελεστή σε σχέση με τον κανονικό».

Να τονισθεί πως η εγκύκλιος σημειώνει: «για οποιοδήποτε φορολογικό στοιχείο εκδίδεται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων συντελεστών και εφεξής, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές, ανεξάρτητα αν αφορά συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα».

Σε πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται από 1/6/2016 και αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν την ημερομηνία αυτή, υπολογίζεται ΦΠΑ με τους νέους συντελεστές. Εφόσον συντρέχει λόγος έκδοσης παραστατικού για την ακύρωση συναλλαγής, πρέπει να αναγράφεται σε αυτό ο ίδιος συντελεστής ΦΠΑ που είχε η αρχική συναλλαγή, ανεξάρτητα της ημερομηνίας έκδοσής του, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή ακυρώνεται η συναλλαγή στο σύνολό της» επισημαίνει.

Δείτε εδώ αναλυτικά την εγκύκλιο.

The post Έτοιμοι οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ- Αναλυτικά η εγκύκλιος appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα