Ερώτηση για την «ωμή κυβερνητική και αστυνομική παρέμβαση στην τουρκική εφημερίδα Zaman» κατέθεσε ο Παπαδημούλης

12:15 8/3/2016 - Πηγή: iPop

Ερώτηση προς την Κομισιόν αναφορικά με την «ωμή κυβερνητική και αστυνομική παρέμβαση στην τουρκική εφημερίδα Zaman» κατέθεσε ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης, την Τρίτη.

Ο Ευρωβουλευτής στην επιστολή του χαρακτήρισε «προκλητική» την στάση που έχει υιοθετήσει η Τούρκικη Κυβέρνηση απέναντι στην ελευθεροτυπία και αναφέρεται σε «καταπάτηση των στοιχειωδών ελευθεριών κάθε είδους».

Αναλυτικά το κείμενο του Δημήτρη Παπαδημούλη:

«Την Παρασκευή 4 Μαρτίου αστυνομικές

δυνάμεις κατέλαβαν, έπειτα από δικαστική εντολή, τα γραφεία της εφημερίδας Zaman, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Τουρκίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, με την δικαστική και πολιτική εξουσία να καταπατά την ελευθερία του Τύπου με συστηματικό τρόπο και να θέτει αυθαίρετα υπό κρατικό έλεγχο αντιπολιτευόμενες εφημερίδες.

Η καταπάτηση των στοιχειωδών ελευθεριών κάθε είδους, πέραν του ότι δεν αποτελεί πρακτική δημοκρατικών καθεστώτων, προσβάλλει το αίσθημα δικαίου και δεν συνάδει με την θέληση της χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τουρκική κυβέρνηση έχει ξεχυθεί σε ένα κυνήγι μαγισσών από το 2013 το οποίο δεν οδηγεί πουθενά.

Βάσει των παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Είναι ενήμερη για τους λόγους για τους οποίους η εφημερίδα Zaman τέθηκε υπό κρατικό έλεγχο εν μια νυκτί με την ωμή παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων;

2. Η απόφαση του δικαστηρίου και της πολιτικής ηγεσίας συνάδει με την ελευθερία του Τύπου και τη δημοκρατία; Πόσο επηρεάζουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τέτοιες συστηματικές παραβιάσεις βασικών αρχών ελευθερίας και λειτουργίας δημοκρατικών πολιτευμάτων;

3. Ποιές πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει η Επιτροπή για την αποκατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία;».

Να σημειωθεί ότι η λογοκρισία στον Τύπο και η παρέμβαση της Τουρκικής Κυβέρνησης στα ΜΜΕ απασχόλησε και τους 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας και αρκετοί, όπως ο Ιταλός Πρωθυπουργός σημείωσαν ότι θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. λόγω του συγκεκριμένου ζητήματος.

The post Ερώτηση για την «ωμή κυβερνητική και αστυνομική παρέμβαση στην τουρκική εφημερίδα Zaman» κατέθεσε ο Παπαδημούλης appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα