Επιτέλους λύθηκε το μυστήριο της χαμένης κάλτσας στο πλυντήριο!

16:41 15/5/2016 - Πηγή: iPop

Πόσες φορές έχεις βάλει πλυντήριο και έχεις καταλάβει ότι λείπουν κάλτσες; Πόσες φορές δεν έχεις αναρωτηθεί που μπορεί να πηγαίνουν; Επιτέλους λύθηκε το μυστήριο της χαμένης κάλτσας στο πλυντήριο!

Ο ψυχολόγος Dr Simon Moore και ο στατιστικολόγος Geoff Ellis προσπάθησαν, έπειτα από μελέτη στην οποία συμμετείχαν 2.000 άτομα, να ανακαλύψουν τους παράγοντες για τους οποίους χάνονται οι κάλτσες και να τους ποστοτικοποιήσουν ώστε να φτιάξουν έναν μαθηματικό τύπο που θα δίνει την απάντηση στο αιώνιο

ερώτημα «γιατί χάνονται οι κάλτσες στο πλυντήριο».

Η μελέτη κατέληξε στο ότι στην Βρετανία χάνεται 1,3 κάλτσες κάθε μήνα -αυτό αντιστοιχεί σε 15 κάλτσες τον χρόνο ή 1,264 σε ολόκληρη την ζωή ενός ανθρώπου. Στην Βρετανία μηνιαίως χάνονται περίπου 84 εκατομμύρια κάλτσες!

Οι κυριότεροι παράγοντες που οδηγούν στην απώλεια των καλτσων σύμφωνα με την έρευνα ήταν η πολυπλοκότητα του φορτίου πλύσης – τον τρόπο που οι παρτίδες κατανέμονται, με βάση τα λευκά / χρωματιστά / διαφορετικές θερμοκρασίες – και ο αριθμός των καλτσών σε κάθε κύκλο πλύσης.

Και μπορεί να έχεις σκεφτεί διάφορες παραφυσικές δικαιολογίες για το πως χάνονται οι κάλτσες, οι ερευνητές όμως εξηγούν υπάρχουν πολλοί πρακτικοί λόγοι για την απώλεια μίας κάλτσας. Η έρευνα κατέληξε σε κοινές αιτίες όπως το να έχει πέσει πίσω από το καλοριφέρ ή κάτω από το κρεβάτι χωρίς να το έχει αντιληφθεί η νοικοκυρά. Μία ακόμα αιτία είναι ότι μπορεί να έχει μπει η μία κάλτσα σε λάθος πλύση (λευκή κάλτσα σε πλύση με χρωματιστά) με αποτέλεσμα να αλλάξει μετά το πλύσιμο χρώμα και να μην ταιριάζει με την αντίστοιχη κάλτσα της.

Όποια και να είναι η αιτία οι ερευνητές κατέληξαν στον παρακάτω τύπο:

Sock loss index = (L+C)-(P x A)

Για παράδειγμα:

Prob= 0.38+(0.005 x L)+(0.0012 x C)-(0.0159 x P x A)3

Όπου:

L = Μέγεθος ρούχων για πλύσιμο

Αυτή η μεταβλητή υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των ατόμων στο νοικοκυριό (p) με τη συχνότητα των πλύσεων σε μια εβδομάδα (f)

C = Περιπλοκότητα πλυσίματος

Υπολογίζεται προσθέτοντας τους τύπους πλυσίματος (t) που κάνει το νοικοκυριό σε μια εβδομάδα (μαύρα + λευκά) και πολλαπλασιάζοντας το αποτέλεσμα με τον αριθμό των καλτσων που πλένονται σε μια εβδομάδα (s)

P = Η θετική στάση του να βάλεις πλυντήριο

Μετρ΄ντας σε μία κλίμακα από το 1 έως το 5 με το 1 να είναι το «σιχαίνομαι να πλένω ρούχα» και το 5 «απολαμβάνω απόλυτα να πλένω ρούχα»

A = Βαθμός συγκέντρωσης στο πλύσιμο

Αυτή η μεταβλητή είναι το άθροισμα από τα όσα κάνεις πριν βάλεις οτ πλυντήριο. Ελέγχεις τις τσέπες, ξετυλίγεις τα μανίκια, γυρίζεις τα ρούχα από την σωστή πλευρά, ξετυλίγεις τις κάλτσες.

Όσο υψηλότερο είναι το νούμερο, τόσο υψηλότερη είναι η πιθανότητα της απώλειας μίας ή και περισσότερων καλτσων.

Ψυχολογικοί λόγοι που χάνονται οι κάλτσες

Υπάρχουν όμως και ψυχολογικοί λόγοι οι οποίοι οδηγούν στην απώλεια μίας κάλτσας κατά την πλύση. Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων οι ερευνητές βρήκαν αρκετούς τέτοιους παράγοντες.

Διαμοιρασμός της ευθύνης («κάποιος άλλος το έχει κάνει»)

Με απλά λόγια, όταν μια εργασία μοιράζεται ανάμεσα σε μια ομάδα, η τάση για τα άτομα είναι να μην αναλάβουν την ευθύνη και να την μεταθέσουν σε κάποιον άλλον.

Οπτική ευαισθητοποίησης («heuristics»)

Heuristics ουσιαστικά ονομάζουμε τις συντομεύσεις που χρησιμοποιούμε για την ψυχική επίλυση των προβλημάτων ώστε να εξοικονομήσουμε χρόνο και προσπάθεια. Για παράδειγμα, όταν χάνουμε το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης ψάχνουμε στα πιθανότερα μέρη όπως κάτω από τα μαξιλάρια. Όταν οι κάλτσες εξαφανίζονται, απλά κοιτάμε στις πιθανότερες τοποθεσίες και μετά παραδίδουμε τα όπλα.

Προκατάληψη επιβεβαίωσης

Αυτό συμβαίνει όταν έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι κάτι είναι αληθινό, αν θέλουμε να είναι αληθινό. Έτσι, σε αυτή την περίπτωση, αν δεν μπορούμε να δούμε κάτι περίεργο σε μία κάλτσα τότε πείθουμε τον εαυτό μας ότι δεν έχει τίποτα περίεργο.

Συμπεριφορικά σφάλματα παράλειψης και λανθασμένης απόφασης

Τα ανθρώπινα λάθη ευθύνονται για πολλά ατυχήματα, λάθη και μυστήρια, ιδιαίτερα στο πλύσιμο όπου μπορούν να κατανεμηθούν σε δύο κατηγορίες:

Παράλειψη: όπου αδυνατούμε να ανταποκριθούμε ή να κάνουμε κάτι όταν θα έπρεπε να το κάνουμε (για παράδειγμα αφήνοντας μια κάλτσα στο πάτωμα του υπνοδωματίου ή στο καλάθι με τα άπλυτα ή στον κάδο του πλυντηρίου)

Λανθασμένης απόφασης: όπου κάνουμε κάτι όταν δεν θα έπρεπε (για παράδειγμα να βάλουμε μία λευκή κάλτσα στο πλυντήριο με τα μαύρα ή να παραχώσουμε μία κάλτσα κάτω από τον καναπέ)

The post Επιτέλους λύθηκε το μυστήριο της χαμένης κάλτσας στο πλυντήριο! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα