Επί ποδός για το Eurogroup- Εμμένει ο Σόιμπλε: «Καμιά ανάγκη για κούρεμα του χρέους»

10:05 11/5/2016 - Πηγή: iPop

Αγώνα δρόμου με στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης έχει ξεκίνησε εκ νέου η ελληνική Κυβέρνηση μετά το Eurogroup της Δευτέρας καθώς απομένουν λίγες μόνο ημέρες μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Παράλληλα, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικός εστίασε για ακόμα μια φορά στο χρέος της χώρας και επισήμανε πως δεν βλέπει καμία ανάγκη να πραγματοποιηθεί κούρεμα.

Να θυμίσουμε πως πριν το

κρίσιμο Euroroup αναμένουμε το EuroWorking Group το οποίο είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη και αναμένεται να συζητηθούν οι τρεις πυλώνες που τέθηκαν από το Eurogroup για τα μέτρα για το χρέος.

Τι συμβαίνει με τους εκπροσώπους των Θεσμών;

Σύμφωνα με πληροφορίες το Κουαρτέτο δεν θα επιστρέψει στην Αθήνα, όμως ελληνική πλευρά και Θεσμοί συνεχίζουν να εργάζονται εξ’ αποστάσεως με στόχο τη συμφωνία ακόμα και μέχρι αυτή την Κυριακή.

Εν αναμονή του νέου νομοσχεδίου:

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα θα περιλαμβάνει τα«κόκκινα» δάνεια, το πακέτο έμμεσων φόρων, τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Τι θα σημαίνει για την Ελλάδα μια συμφωνία στο Eurogroup;Εκταμίευση της δόσης, η οποία θα καλύπτει τόσο τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, όσο και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.Μέτρα ρευστότητας από πλευράς ΕΚΤ. Μείωση στο κόστος των τραπεζών θα φέρει η άμεση δανειοδότησή του από την ΕΚΤ, χωρίς τη μεσολάβηση του ELA. Aκόμα θα τεθεί το ζήτημα για ένταξη των τραπεζών της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.Εμμένει ο Σόιμπλε:

Για ακόμα μια φορά ο Σόιμπλε τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή να γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επισήμανε πως «τώρα δεν υφίσταται καμία ανάγκη για ένα πραγματικό κούρεμα».

Μάλιστα, για τον ίδιο η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με το χρέος της για τα επόμενα δέκα χρόνια και εάν, όπως υποστήριξε, δεν επιτευχθεί μεσοπρόθεσμα βιωσιμότητα, βλέπουμε τι κάνουμε.

Εξηγώντας τη θέση του, ο κ. Σόιμπλε συμπλήρωσε: «Ο μέσος όρος των ωριμάνσεων των δανείων από το ταμείο διάσωσης του ευρώ είναι στα 31 έτη. Κατά μέσο όρο δεν χρειάζεται να αποπληρωθούν τα δάνεια για δέκα χρόνια και η καταβολή των τόκων έχει αναβληθεί. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή πρέπει να πληρώσει μηδέν ευρώ. Υπάρχουν όμως και καλές ειδήσεις από την Ελλάδα. Οι αριθμοί στην αγορά εργασίας είναι καλύτεροι, η οικονομία αναπτύσσεται, το έλλειμμα είναι χαμηλότερο».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι αισιόδοξος για συμφωνία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ εξέφρασε και την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Να μην βάζει η Ελλάδα περισσότερο κρασί σ’ ένα βαρέλι χωρίς πάτο, είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. Η μακροχρόνια προσαρμογή, πρόσθεσε, θα είναι δύσκολη πολιτικά για τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί σε δηλώσεις του τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους χωρίς άλλα μέτρα, όμως, τόνισε ότι ο «κόφτης» αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

photo:Alexandros Michailidis / SOOC

The post Επί ποδός για το Eurogroup- Εμμένει ο Σόιμπλε: «Καμιά ανάγκη για κούρεμα του χρέους» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα