Και επίσημα στα χέρια της Cosco το 67% του ΟΛΠ- Εντάσεις στην πορεία των λιμενεργατών

13:02 8/4/2016 - Πηγή: iPop

Εντάσεις και χρήση χημικών κατά τη διάρκεια της πορείας των λιμενεργατών σημειώθηκαν λίγο μετά τις 12:30. Οι λιμενεργάτες ήρθαν στα χέρια με τους άνδρες των ΜΑΤ αλλά τα πνεύματα μετά από λίγα λεπτά ηρέμησαν. Οι λιμενεργάτες πραγματοποιούν πορεία προς το Ζάππειο, με αφετηρία την πλατεία Κλαυθμώνος στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

Παράλληλα σήμερα πέφτιυν οι υπογραφές για τη σύμβαση μεταξύ του ΟΛΠ, του ΤΑΙΠΕΔ και της Cosco, την πολυεθνική η οποία αγοράζει το 67% του λιμανιού του Πειραιά.

Έπεσαν οι υπογραφές στο Μαξίμου:

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «κίνηση που θα καταστήσει τον δρόμο του Μεταξιού συντομότερο» την υπογραφή της συμφωνίας του ΤΑΙΠΕΔ με την Cosco, για τον ΟΛΠ.

Ο Πρωθυπουργός επίσης ανέφερε πως: «Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα φάση, όπου η έμφαση δίνεται στην ανασύγκροτηση και την ανάκαμψη της οικονομίας» και πρόσθεσε: «Η επένδυση αυτή θα αποτελέσει αφετηρία για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων».

Ενώ επίσης ανέφερε πως «μέλημα της Κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και της προστασίας του περιβάλλοντος».

Ο πρόεδρος του ομίλου της Cosco, Xu Lirong, πήρε το λόγο και δήλωσε πως «ο όμιλος αποδίδει μεγάλη σημασία στην τιμή που έκανε η κυβέρνηση, ορίζοντας η υπογραφή της συμφωνίας να γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου».

Αντιδράσεις λιμενεργατών:

Στη συμφωνία αντιδρούν σφοδρά οι λιμενεργάτες, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας και δείχνουν διατεθειμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της πορείας τους σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια.

Λόγω της πορείας των λιμενεργατών κλειστή είναι η οδός Σταδίου. Ενώ αστυνομικές δυνάμεις με κλούβες των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί επί της Λ. Αμαλίας με στόχο να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να φτάσουν στο Ζάππειο.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών του ΟΛΠ αναφέρουν:

Η Κυβέρνηση, παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, προχωράει στο ξεπούλημα του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Πέταξε στο καλάθι των αχρήστων όλες τις διακηρύξεις της περί δημόσιων λιμανιών και αφού εκμεταλλεύτηκε τους αγώνες των εργαζομένων στα λιμάνια για να πάρει την εξουσία, τώρα διοργανώνει φιέστες αγκαλιά με τους πλέον νεοφιλελεύθερους των ιδιωτικοποιήσεων

Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη:

Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) συγκεντρώθηκαν στον επιβατικό σταθμό και εν συνεχεία ξεκίνησαν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Τι προβλέπει η σύμβαση;

Η σύμβαση προβλέπει την άμεση παραχώρηση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ το υπόλοιπο 16% θα μεταβιβαστεί μέσα στην επόμενη τριετία, αφού ολοκληρωθούν και οι επενδύσεις των 300 εκατ. ευρώ.

Η αξία της συμφωνίας, η οποία υπεγράφη μεταξύ της Cosco και του ΤΑΙΠΕΔ, ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ:

368,5 εκατ. ευρώ προσφορά της COSCO για το 67% του ΟΛΠ.350 εκατ. ευρώ υποχρεωτικές επενδύσεις την επόμενη δεκαετία.410 εκατ. ευρώ τα αναμενόμενα έσοδα του ελληνικού δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης.400 εκατ. ευρώ από τα αναμενόμενα μερίσματα για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7%, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να κατέχει.

Να τονισθεί πως η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί από τη Βουλή το προσεχές διάστημα και η μεταβίβαση των μετοχών θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

photo:Nikos Libertas / SOOC

The post Και επίσημα στα χέρια της Cosco το 67% του ΟΛΠ- Εντάσεις στην πορεία των λιμενεργατών appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα