Εμβόλιο Pfizer: Αυτές είναι οι συχνότερες παρενέργειες. Ποια η αποτελεσματικότητα και πότε έρχεται στην Ελλάδα;

10:59 9/12/2020 - Πηγή: iPop

Το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει στη Μεγάλη Βρετανία, δίνοντας ελπίδες για τη μάχη απέναντι στον κορονοϊό.

Οι εμπειρογνώμονες της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εκτίμησαν σε αναφορά που δόθηκε στη δημοσιότητα ότι το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech κατά της Covid-19 δεν παρουσίασε κίνδυνο ασφάλειας που να εμποδίζει

την έγκρισή του, η οποία μπορεί να αποφασιστεί έως το τέλος της εβδομάδας. Ωστόσο, υπήρξαν και κάποιες παρενέργειες του εμβολίου.

Τα δεδομένα ασφαλείας από 38.000 συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή του εμβολίου με διάμεση παρακολούθηση διάρκειας δύο μηνών «υποδηλώνουν ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας, χωρίς προσδιορισμό συγκεκριμένου προβλήματος ασφάλειας το οποίο θα εμπόδιζε» την άδεια έκτακτης ανάγκης, γράφουν οι ειδικοί της FDA σε αναφορά που δημοσιοποιήθηκε δύο ημέρες πριν από μια δημόσια συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής της υπηρεσίας για τα εμβόλια.

Ποιες οι παρενέργειες του εμβολίου της Pfizer και της BioNTech;

Οι πιο συχνές παρενέργειες ήταν οι ακόλουθες σε 43.252 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και εφήβων 12 ετών και άνω: αντιδράσεις γύρω από το σημείο της ένεσης στο χέρι (84,1%), κόπωση (62,9%), πονοκέφαλος (55,1%), μυαλγίες (38,3%), ρίγη (31,9%), πόνοι στις αρθρώσεις (23,6%), πυρετός (14,2%).

Σοβαρές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν στο 0 έως 4,6% των συμμετεχόντων και ήταν λιγότερο συχνές στα άτομα άνω των 55 (2,8%) σε σχέση με τους νέους (4,6%). Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, δηλαδή που απαιτούν νοσηλεία, ήταν πολύ σπάνιες καθ’ όλη τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής (λιγότερο από 0,5%) και υπήρχαν τόσες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου όσες και στην ομάδα των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν, κάτι που υποδηλώνει ότι το εμβόλιο δεν είχε σχέση.

Ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Η FDA σημείωσε, ακόμα, πως το εμβόλιο, BNT162b2, είναι ασφαλές ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα ή την αρχική παρουσία παθολογιών. Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, επιβεβαιώνει το πολύ υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο 95%, το οποίο είχε ανακοινωθεί από την Pfizer και την BioNTech.

Unsplash/ Markus Winkler

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ περιμένει την έκθεση που θα κληθεί να εξετάσει την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου η Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολίων και Σχετικών Βιολογικών Προϊόντων (VRBPAC) για να γνωμοδοτήσει για τη χορήγηση ή όχι Άδειας Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA) στο εμβόλιο αυτό.

Πότε θα έρθει το εμβόλιο στην Ελλάδα;

Στην ΕΕ και Ελλάδα, ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να εγκριθεί το εμβόλιο και τον Ιανουάριο να γίνει η κατανομή του στις χώρες. Σε συνέντευξή του στον Alpha ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι το εμβόλιο αναμένεται να περάσει από έγκριση στις 30 Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ότι «εντός 48 ωρών θα το έχουμε στη χώρα μας και θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί». «Για να πετύχουμε μαζικό εμβολιασμό, απαιτούνται αρκετοί μήνες. Τα εμβόλια δουλεύουν. Το ίδιο είμαι σίγουρος ότι θα γίνει με το εμβόλιο του Covid» είπε χαρακτηριστικά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Εμβόλιο Pfizer: Αυτές είναι οι συχνότερες παρενέργειες. Ποια η αποτελεσματικότητα και πότε έρχεται στην Ελλάδα; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα